Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Nepíšeš nic konkrétního, tak těžko říct a radit. Ale kdo ti řekl, že to není na SVP? Za mě to zkoušku stojí. Nejprve ambulantně formou poradenství, případně lze zapojit i školu. To už by vše záleželo na tom, jak by jste se domluvili a jaké kroky by byly navrženy. Například denní stacionář. SVP standardně zajišťuje i docházení etopeda společně s dítětem do jeho kmenové školy. Ale říkám těžko říct, když nepíšeš, co za problémy syn ve škole má, nicméně za zavolání a objednání si schůzky nic nedáš, za mě tedy.
@Matt 02 že se tam posílají děti se závažnějšími problémy.
Stejné problémy jsou i doma, vzteká se, uráží se, odmítá přijmout cizí názor. Učitelka si stěžovala, že dneska několikrát brečel v rohu, že předchozí učitelka to dělala jinak.
Za mě pokroky dělá, ale jak jde o novou učitelku, tak vidí jen to, co je teď. Já jí chápu. Od učitelky padaly takové věci jako autismus, porucha pozornosti, hyperaktivita. Potřebuju se dostat někam, kde mě budou poslouchat.
@Anonymní píše: Více
Zákazy a restrikce problémové chování nezmění. A vím, že teď to místní diskutující obrátí, aby mi dokázali, že kecám nesmysly, že toho má jako chválit a obdarovávat? To určitě ne, ale tudy cesta nevede. Pozitivní motivace a projev, že je milovaný je účinnější než restrikce. A pokud má náhodou ADHD, tak nepomůže nic, jen medikace.
@Kipa22 píše: Více
Teď nemá nic, vztekat se ve škole nemůže, ruší celou třídu. Učitelku musí poslouchat, nejde, aby jí řekl, že paní učitelka Jaruška to dělala jinak a on to bude dál dělat stejně.
A to ti řekli přímo v SVP? Jestli ano, zkus to jinde, nevím odkud jsi, ale jsou lokality, kde jsou i blízko u sebe. Nicméně, neměli by tě odmítnout i přesto, že je pravdou, že se zde řeší I mnohem závažnější problémy. Minimálně na pár konzultací je i toto. Ono se to může časem horšit a nabalovat na to další problémy. Zejména v kolektivu a celkově ve škole. Pokud nebude oblíbený, bude dlouhodobě za toho problémového, je jen otázkou času, kdy budete řešit závažnější problémy. Je potřeba mu pomoci se sebeovládáním, s přijímáním autorit atd. Jinak je opravdu velká šance, že to bude jen horší. Nemusí, ale je zde velká pravděpodobnost, kór když se tak projevuje i doma a není to jen na novou učitelku, kdyby bylo, tak řeknu, dej tomu čas, je vše čerstvé, návrat do školy je pro některé děti náročný a pokud je i nová učitelka, tak o to víc. Ale podle toho co píšeš to není jen toto, takže za mě je dobré to řešit. Klidně se nenechat odbít.
@brisco píše: Více
Píše že v PPP byli, tam se řeší spíše poruchy učení, než chování.
@Matt 02 autority relativně uznává, zatím. Ale třeba trvá na naprostém dodržování pravidel.
Není to na novou učitelku, stejné problémy jsme řešili i dřív. Letos se jim učitelky střídají a už mi psaly všechny a to mají jen 3 různé - třídní, na AJ a na informatiku.
Navštívila bych klinického dětského psychologa. Pokud má ADHD nebo jinou poruchu, tak jí nevyléčí zákazy. Jedině ho přesvědčíte, že je špatný a to nepřinese nic dobrého.
Je potřeba mít napsanou diagnózu od lékaře. Takže v první řadě pediatr, on vám dá žádanku. Já řešila např. adhd, dostala jsem na výběr zda psychiatr nebo neurolog, šli jsme k neurologovi. Se zprávou pak znova do PPP (změna situace). Napíšou mu pro školu úplně jiný posudek a doporučení. Oni bez té zprávy neudělají vůbec nic.
@Kipa22 píše: Více
Tam jsme samozřejmě byli. Nikde nic neshledali, ale všichni se všude řídí podle toho, jak se projevuje u nich, ale všude je ráno, neunavený, najedený, v pohodě, v cizím prostředí je zlatý.
Zkoušeli jsme i pozitivní motivaci, ale to nefungovalo vůbec.
@Catalina123 píše: Více
Vše už máme za sebou. U neurologa jsme byli už před několika lety a nic nenašel.
Teď hledám kam jít, kde nám poradí, jak nastavit fungování ve škole.
Syn má ve škole výchovné problémy. Dneska mi volala učitelka, aby mi řekla, co dělal a nedělal. Je to nová učitelka, co s nimi je týden. Vím, jaký je a nijak ho neomlouvám. Doma jsme to opět probrali, řekl mi, jak se to dá řešit jinak, má na týden zákaz TV, mobilu a počítače. Udělali jsme další opatření, co mě ještě napadla.
Učitelka se mě ptala, kde a jak to řešíme. Byli jsme u psychologa, v PPP a vlastně nikde mi neřekli, kde je problém. Ale nikdo se mnou nikde jeho problémy nerozebíral. Všude jsem to popsala do dotazníků, ale dál se nikdo na nic neptal. Ve zprávě ze školy je to napsané taky a taky to se mnou a ani s předchozí učitelkou nikdo víc neřešil.
Všude se chová skvěle. Zvládá se i 3-4 hodiny chovat jako to nejlepší dítě na světě, ale jak se uvolní, jde to všechno ven a je to hukot.
Od jeho první učitelky jsme měli i další doporučení, i tam jsme psali a volali a ani si nás nepozvali. Je to víc než půl roku, tak nevím, jestli se ještě ozvou.
Když jsem jsem se ptala na to, jestli jít třeba do SVP, tak na to to prý není.
Jsou ještě nějaké organizace, co se zabývají problémovým chováním u dětí?