Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Asi nenajdes moc lidi, kteri meli patou nemoc v dospelosti. Jedna moje kamaradka ji mela v cca 35 letech. Bylo ji hodne zle, ale mesic to myslim netrvalo.
Je mozne, ze to zacina nejaka viroza. Pokud ne, asi bych v pondeli zavolala praktikovi.
Patou nemoc zpusobuje parvovirus. To neni opar.
@Janča6 no, asi Fakt ne protoze jsem volala obvodni, jestli mam prijit kdyz mam patou nemoc anebo to jen vylezet a ta sestricka vubec nevedela o co jde, ze kdyz mam vyrazku tak asi ke koznimu. jinak mi je taky 35 a koluje to zrovna u deti na skole
Ja uz nic nemam, jen to pichani zase zacalo no. Jinak jsem Fakt mela strach ze klouby budou bolet del, na netu psali ze nekteri lidi maji bolesti hodne dlouho ale ja mela asi jen 3 dny, prvni v kolenach, to jsem v noci ani neumela chodit, pak v kloubech u rukou, ale nastesti uz dobre. Tak virozu mam, hodne kaslu ale to pichani jsem poznala az u ze pate nemoci. Urcite, pokud to nezmizi si udelam Termin u Dr. Dekuji ![]()
Chtěla bych se s dovolením přidat s dotazem… Měli jste někdo u páté nemoci nateklé prsty u rukou? Prodělala jsem teď s dětmi pátou nemoc, kašel, vyrážka, jinak docela ok… Ale přijde mi, že mám oteklé prsty, nemohla jsem sundat prstýnek, teď ho radši nemám…
Já jsem měla pátou nemoc teď, skoro ve 40 letech a žádnou vyrážku jsem neměla.
@Lucias12 to ja nemela..ale ne kazdy asi musi mit stejne symptomy
@gusica Děkuji… Já ho právě nemůžu přetáhnout přes ten kloub, ikdyž mě nebolí, tak si říkám, jestli to nemůže být k tomu… ![]()
Já ji měla loni a říkala jsem si, že asi nějaká vylepšená verze, když jsem to ve svém věku chytla a navíc ten průběh… Měla jsem asi tři týdny vyrážku a bez Xyzalu mne vše hrozně svědilo, klouby mne bolely brutálně (nemohla jsem několik dní bolestí spát), menší bolest kloubů pak trvala několik týdnů. Koupila jsem si kolagen a postupně to přešlo. Nateklé prsty jsem také trochu měla (a měla jsem rudé a svědivé dlaně i plosky nohou).
Ahoj, jdu se tady zeptat. Prodělala jsem pátou nemoc s příšernými příznaky, které tu popisujete, je mi 41. Začalo to teplotou a únavou, jako běžná viróza, po týdnu přišla silná bolest kloubů a různých částí těla, začalo to svaly za krkem a stěhovalo se pak různě po těle, hlavně kolena, zápěstí a pak i všechny klouby na rukou, nateklé ruce, hrozné brnění rukou, hlavně v noci, uzliny v týle jsem měla nateklé. Ibalgin na to vůbec nezabíral, kvůli těm kolenům jsem nemohla skoro chodit. Vyskákala mi vyrážka na celých nohou a pažích a hrozně svědila, prášky na alergii zabíraly jen trošku. Teď už je to víc než měsíc od prvních příznaků a minulý týden mi pár dní „hořely“ tváře, což byl jeden z prvních příznaků u dcery a já to vůbec neměla. Teď mě příšerně svědí ruce, hlavně dlaně, ale někdy i hřbety a celkově se pořád drbu všude po těle. Chci jít na jaterní testy, jestli nemám nějak výrazněji zvýšené hodnoty, ale chci se zeptat, máte někdo takovou zkušenost? Může to mít pořád souvislost s pátou nemocí? Netušila jsem, že mě to takhle skolí ![]()
@Anonymní píše: Více
To nebyla vylepsena verze. Bohuzel jsi tu nemoc neprodelala v detstvi a chytla jsi ji v dospelosti. U dospelych ma mnohem horsi prubeh nez u deti.
@Janča6 píše: Více
Některé ty ciselne nemoci pry prisly az v devadesatych letech. Takze je hodne dospelych, co to ještě nemeli. Nikdy by me nenapadlo, ze se muzou takove nemoci objevit a potrapit dospělé ![]()
@vokishka píše: Více
To prisla sedma. Pata a sesta jsou zname aspon 100 let. Ale za naseho detstvi se moc neresily (nediagnostikovaly). Napr. ja i manzel jsme patou nemoc urcite v detstvi prodelali (jako vetsina dnes dospelych), protoze jinak bychom ji chytli od nasich deti. Presto nasi rodice o pate nemoci slyseli prvne pred 5 lety, kdy ji mely nase holky. Proste tehdy pediatr rekl, ze mame nejakou virozu a hotovo.
A protoze ji vetsina dnes dospelych prodelala v detsvi, tak neni u dospelych vubec bezna. A nektere praktiky ani nenapadne, ze to, co toho dospelaka trapi, je pata nemoc. Letos na jare mozna ano, protoze pata nemoc je nejak hodne rozsirena. Tehdy pred 5 lety to praktika moji kamaradky nenapadlo. On ji nechal testovat na zardenky. Ty vysly negativni a v laborce byl nekdo aktivni a otestoval patou nemoc, ta vysla pozitivni.
Ani sestou nasi rodice neznali. A to byla za naseho detsvi bezna. I kdyz u te nevim, jestli jsem ji prodelala. Ta je nejvic nakazliva do nejakych 3 let veku.
Jeste dodam, ze sedmou, narozdil od pate a seste, lze chytit opakovane.
@Janča6 ano, na me se taky u dr divali jako na exota, a ze s tim nikdo zatim u nich nebyl… u me nastesti ty symptomy rychleji odpadly ale zda se mi, ze ani po 3 mesicich nejsem jeste uplne fit. A zajimave je, ze jsem si myslela, ze jsem to dostala od decek, jako ze to pritahli ze skoly a oni to vsichni dostali az del po me
tak nevim, odkud jsem to dostala ![]()
Máte někdo zkušenost se svěděním? Pátou nemoc jsem chytla od dcery před 3 týdny. Nejprve jsem měla horečku a poté šílená bolest a otok kloubů, rukou, prstů, boule za týlem. Nejprve jsem nechápala co mi je, ale pak mi došlo, že je to od dcery pátá nemoc. Vyrážku jsem neměla. Už jsem měla asi 4 dny pokoj (cítila jsem se dobře) a teď mě už 5 dnů hrozně svědí celé tělo (hlavně ruce a nohy) a po drbání mám trochu vyrážku jinak vyrážku jako takovou nepozoruji. U praktika jsem byla a na krev mám jít příští týden. Nevíte čím to je? Je to ještě ta pátá nemoc? Máte někdo zkušenost?
Nikdy mě takhle tělo nesvědilo.
@Anonymní píše: Více
Ano, mě také svědí celé tělo. Musím si brát léky na alergii, jinak bych se udrbala. Byla jsem na krevních testech, mám trochu zhoršený jeden enzym v játrech. Nasadila jsem si kúru z ostropestřce a po skončení si dojdu znovu na krev. Kdyby to nepřešlo, tak na alergo.
Ahoj. Asi pred mesicem jsem mela patou nemoc (horecky, pichani ve svalech a pote vyrazka, nakonec me bolely par dnu strasne klouby a vzdycky se to stehovalo po tele). Tyden jsem mela klid a ted zas Kasel a zvysena teplota a zase me picha po tele, tezko to popsat, takove pichani, hlavne v pazich, vzdycky pichne a pak zase jinde a tak, no jako u te pate nemoci. Je mozne, ze je to jeste z ni? Nebo se tak projevuje horecka?
ale nikdy jsem to nemela. Je to dost neprijemne. Jinak mam porad jeste dost nateklou uzlinu na tylu od te nemoci, asi se jeste nestacila vzpamatovat.Ta nemoc je vlastne opar, je mozne, ze se s tim me telo nepopralo? Dekuji