Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, prosím trochu o radu jak zvládnout tuto situaci… Bydlím v domě s mojí babičkou (82). Je to dvougenerační dům kde jsem vyrůstala, a pak se sem nastěhovala se svou rodinou. Vše jsme opravili, nová střecha, rozvody… Dům jsem dostala darem od babičky a dědi, kteří zůstali bydlet s námi „na dožití“. dokud žil děda tak to docela šlo, idkyz často náročné. Děda byl hodně nemocný, dělali jsme vše pro ně vozili po doktorech, zajišťovali, nakupovali, opravovali. bohužel děda loni zemřel ( díky tomu že jsme s nimi bydleli mohl v klidu zemřít domay kdy jsme se u něj střídali). A teď tu zbyla babička která neumí být sama. Žila jen s dědou, neměli přátelé, nikam nechodili a děda dělal vše pro ni.. a teď ona neumí a nezna nic. A teď to vše chce po nás, natřít stůl, pověsit obrázek, vyčistit vanu…prostě jak byla zvyklá že vše dělal děda. Dole pořád brečí jak je na obtíž, mě děti docela psychicky vydírá že za ní nejsou, že si s ní nechtějí povídat ( je jim 12 a 9) a mají své kamarády se kterými jsou nebo hrají na PC. Třeba naposledy přijde za mnou starší syn, v ruce savo že to neumí otevřít, tak říkám proboha kde jsi to vzal…no to chtěla babička ať ji to nastříkám na strop že tam vidí plíseň 🙈 že ona to neumí…
Manžel už to nějak vše nedal a loni jsme se rozešli, ale ještě bydlí oddělene s námi. Babička několikrát za den chodí k nám, aby se zabavila, a aby to vypadalo že má nějaký důvod tak přinese třeba létak. Jako je mi ji na jednu stranu líto, ale na druhou stranu já mám prostě svoji rodinu, a myslím že z velké části to manžel už nedával kvůli ní. 12 let jsme se o ně starali, ale já bych ráda také svůj život, svůj klid, a možná je to trochu sobecké ale není přeci moje nebo mých dětí povinnost ji zábavovat. Když žil děda koupila jsem mu psa aby měl nějaký pohyb, děda řekl že je divnej a hloupej a psa nesnášel, pes je bohužel navíc hodně nemocný a jen léky mě stojí 5000mesicne, babička nesnáší žádný zvirata že by se třeba "zabavila " s nějakým pejskem tak to nepřipadá v úvahu. A já vůbec nevím jak to řešit protože vím že se to bude zhoršovat…
Psa jste si spískali sami. dostali jste barák, tak za ušetřené peníze zaplaťte někoho, kdo bude babičce věšet obrázky a odstraňovat plíseň, co bys s tím chtěla dělat jiného?
No, dům je tvůj a měla by ses o něj starat, psa jste taky pořídili vy
asi je tam nějaká morální povinnost se postarat i o ní, když vám dala barák, i když je to asi těžký.
@Lathi píše: Více
Koupila jsi jim psa? bez jejich předchozího souhlasu? tak to jemasakr…jinak, vzít si jako dar společnou nemovistost od prarodičů, kteří tam žijí a pak se divit, že vyžadují pomoc/společnost je trochu mimo, s tím jste přeci museli počítat. Je to dar, něco za něco.
No co na to říct. Udělali jsme spoustu chyb, společné bydlení, pes kterého nikdo nechtěl. ![]()
Odstehujte se někam do nájmu a k babičce dojizdejte. Třeba by se i to manželství dalo ještě i zachránit.
Nemáte v obci nějaký klub důchodů nebo něco takového? Moje mamka teď začala chodit, dřív taky nechtěla, že co by si tam s těma „bábama“ povidala😀, teď je tam 2× týdně. Popovidá si s babkama, postěžují si, proberou nemoce, doktory a je spokojená. A my máme klid. A taky babičku zaměstnance. Ať třeba oloupe brambory, složí prádlo, upeče buchty nebo dá sušit houby. Prostě nějakou nenáročnou práci. A děkujte a děkujte, jak vám to pomohlo. Ona se nudí a připadá si nepotřebná, musí se něčím zaměstnat.
Pověsit obrázek a otevřít savo je problém?
Dostala jsi barák, mělas počítat s tím, že staříci budou potřebovat občas pomoc.
Nevděk? Že dochovali dědu, opravili barák a babičce nechtějí věnovat 100 % času, ale jenom 50? ![]()
@AjaF ano je to problém, děti by s takovou věci neměli vůbec bez mého vědomí přijít do styku, a pritlouct obrázek snad zvakdne každý normální člověk sám…
V 82 letech? A ve 12 už snad ví, jak zacházet se Savem. Jak tu někdo píše, z tvé strany nevděk. Barák to je dobrý, ale babička a pes ti tam překáží.
@Buba mara ona chodí jednou měsíčně ale spíš z donucení a nebaví ji to, ikdyz skoro všechny zná, nikdo si k ní nesedne…a jak neměli s dědou žádné zname nemá se teď s kým bavit
V 82 letech jí to savo fakt nemusí jít otevřít a obrázek nezvládne.
Tohle jsou zrovna takový blbosti.
A starý člověk třeba přestává chápat, že se mu děti nemůžou věnovat maximum času.
Ale to se nedá nic dělat, fakt nejde dělat babičce společnost pořád.