Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@anavi13 tak vím že ona by to zvládla si to pověsti, vím jak na tom. fyzicky je a že zvládne daleko těžší věci ale to mi šlo spíš jen o příklad…a prodat dům nemůžu protože vím že ona by neměla kam jít, s jedním duchodem nemá kam jít…a prodat dům a koupit dva byty to dneska bohuzel také nevyjde…a ona by to bytu nikdy nechtěla…
@Lathi píše: Více
Ne prodat. Kupte si vlastní byt a v domě nechte babičku dožít. Jako promiň, v tom věku fakt nemusí zvládnout vše. V tomto mi přijdeš úplně mimo. Jinak to dost chápu. Se sestrou si to vyříkejte kvůli babičce. Tohle tu máme taky jen trochu jinak a je to o komunikaci. A uvědomte si, že ta babička už opravdu nezvládne vše. A když nebyla zvyklá dělat mužské práce, což chápu, tak teď už se to nenaučí. Pes byl vaše blbost. Je váš, tak se musíš starat. tam taky není o čem. Jinak super nápady tu padli. Babičku musíte aktivně zaměstnat, vzít na procházku. To už je teď jak s dítětem. Může mít klidně deprese po smrti manžela. Klidně to řešte s lékařem.
Takže máte evidentně dobré vztahy v celé rodině. Celkem ti přeju, aby se ti to samé stalo, až ti bude přes 80 a budeš sama, aby tvoje děti měli svou rodinu a ne tebe kašlali. Jsi fakt nevděčná, ona jedna věc si nějak nastavit hranice, druhá věc se snažit trochu babce pomoct. V tomhle věku už lidi spoustu věcí nezvládnou a navíc může mít deprese a žádné sociální vazby, žádnou chuť někam jít, cokoliv dělat. Když je člověk pořád sám, nejen doma, ale i na procházce, chápu, že se mu nechce, život už nemá žádný smysl.
Naši mají doma podobnou situaci, po fyzické stránce je babička na tom lépe než oni dva.
Ale faktem je, že měli s dědou rozdělené úkoly a opravdu není v jejích silách naučit se v 80 dělat to, co celý život nedělala.
Takže jí naši nakupují, opravují maličkosti, vozí jí po doktorech, na hřbitov, zvou jí na skleničku, buchtu, zařizují dovoz za kamarádkou v domově důchodců, vyzvedávají léky, peníze z bankomatu a 1000 dalších blbostí.
Nikoho by fakt nenapadlo řešit, že je to otravné, protože to není otravné ale naprosto normální a ani jednoho z mých rodičů by nenapadlo se kvůli tomu rozvádět bez ohledu na to, čí je to matka.
A upřímně, že tvoje děti tohoto věku nejsou schopny občas zajít za babičkou a popovídat si s ní nebo jí něco udělat a přitom s ní chvilku být a tobě to přijde normální a podokneš tomu, že mají jiné zájmy. Určitě mají i jiné zájmy, ale že jim je zatěžko být občas s babičkou, to je teda síla a ještě větší síla je, že to jejich matce přijde normální.
Dnes vychováváme lidi k tomu, aby je cokoli se po nich hce obtěžovalo a chlap nezvládá normální požadavky života a rodiny a radši se rozvádí, než by zvedl zadek a opravil to, co je v domě opravit potřeba, protože si myslí, že to je něco navíc.
To teda není něco navíc a měl by se stydět, pokud je toto důvod rozvodu.
Uplně jsem nepochopila toho psa - koupili jste ho dědovi, který o něj evidentně nestál; to, že se o něj musíte starat je snad logické, když je to váš pes a to, že je nemocný snad není jeho vina ne? Vy jste si toho pořídili, ani děda ani babi.
@anavi13 jaká sestra? měla by jste si alespoň přečíst co píšu ale to je asi jedno. Navíc na psa si nestěžuju, jen jsem ho zmiňovala z důvodu že často bývá zvire pomoc… Navíc vy bude za dům platit? Když si koupím byt vy si opravdu myslíte že ona sama zvládne celý dům i s opravami? Tak to vám teda tleskání a koupila bych si na to lístek do první řady
Proč se někteří pozastavuje nad nějakým obrazem, to byl přece jen příklad toho co vše babička požaduje a co počítám, musí být nejlépe hned uděláno. Tak snad všichni tušíme, jak to se starými lidmi je
prostě se z nich postupně stávají opět malé děti v těle dospělého člověka, jen rozdíl, že malé dítě by mělo poslouchat, ale to už ten starý člověk nemusí a nikdo ho nedonutí. A argumentovat tím, že paní dostala barák
a jako odměnu za to má mnoho letou starost o nemocného dědu, babičku, která evidentně ráda zaměstnává všechny kolem sebe úkoly a věřím, že při vší snaze rodiny, jsou odměnou výčitky, že se vlastně nikdo nestará a jako třešničkou je odchod manžela který situaci už nezvládl. No hlavně, že má přece barák zadarmo
to, že je na dně a s rozloženou rodinou, to podle některých tady není důležité. Nehledě na to, že barák bylo třeba opravit. Takže vážně mi chcete říct, že má paní povinnost celoživotně splácet tento dar, který vzhledem k situaci, ve které se s rodinou ocitla, je jako koule na noze? Zkusila bych zajistit odlehčovací službu, která bude pravidelně jezdit a aspoň nějaké povinnosti zastane. Jinak bohužel těžko radit, protože prostě tahle situace je těžká a myslím, že kdyby vám kdysi někdo ukázal co vás díky tomuto daru čeká, tak na něj nikdy nepřistoupíte. Pořídit psa, kterého nikdo nechtěl, byla vážně totální blbost, pokud je pes tak vážně nemocný že ho nečeká nic jiného než se trápit řešila bych postup s veterinářem.
Příspěvek upraven 19.10.25 v 13:46
@izabe kde píšu prosím že se o něj nestaram?.nemohu to dohledat
@TaLucie píše: Více
S tím příspěvkem - oni ho snad nikdy nedají rovnou v příslušném stupni. Na čtvrtý stupeň jsme se dostávali přes několik žádostí. Dobrý je, že pak už vlastně jen opakuješ, cos napsala v předchozích žádostech, a najednou to jde. Takže pokud by se vám ty peníze hodily, třeba na víc terapie nebo víc odpočinku, jen tě chci podpořit v tom, abys to nevzdala. Třeba později. Hodně sil, potvrzuju, že je to peklo. ![]()
A já snad píšu, že se o něho nestaráte?
Snad uvádím, že je to logické ne? A proč jsi toho psa a vše o něm teda uvedla v úvodním příspěvku - abych pochopila souvislost.
@Simča30 děkuji za normální pohled. Já si na psa nestěžuju, jen jsem to psala že casto lide zahání samotu se zvířetem a že v tomto případě to nejde..já sama mám svého psa, takže jestli mám. jednoho nebo dva je mi už jedno..nebylo to myšleno jako stížnost…
Jenže babicka je zdravotně ok, a úplně samostatná tam není na žádný příspěvek prostor, sama si uvaří, uklidí, nakoupí…
@izabe uvedla jsem to jak již zmiňuji, že často je doporučeno zvíře pro zahnání samoty…
@izabe píše: Více
Možná proto, že se v těchhle diskuzích často objevuje rada „tak mu kupte pejska, bude mít pohyb a radost“. Tady to zkusili a úplně to nevyšlo.
Já chápu, že 100× nic umorilo osla.
My máme blízko moji mámu a taky neustále něco potřebuje. Vozíme ji na nákupy, manžel ji chodí topit, syn ji dělá mobil. Do toho výměny žárovek (nechci, aby lezla na žebřík nebo židli, po pádu z žebříku měla nalomene 3 obratle), sklízení ovoce a další 100+1 věc. Dneska u ní je syn a myslím, že stříkal i to Savo, je mu 13, nevidím v tom problém.
Nám pomohlo nastavit pravidla. Denně se stavime na 30 minut na kafe, někdy já, někdy děti, někdy manžel a někdy všichni. Práci děláme 2× týdne, pokud to není nic akutního, tak to pár dní vydrží. Že se neušetří tím, že někdo dostane dům, to je snad taky jasné. My dostali dům po mých prarodicich a tedy za ty peníze bychom měli novostavbu. Prakticky vše jsme museli předělat - vnejsky, vnitřky, elektřinu, vodu, okna, střechu, dveře, schody, terasu, topení… Ve výsledku je to snad ještě dražší, protože se bourá, odvoz odpadů…