Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Od března jsem zhubla 14 kilo jen díky kalorickým tabulkám. Je to vopruz, všechno zapisovat, ale u mě to funguje. Než abych si dala něco nezdravýho a ukázalo se mi červený kolečko, tak si to radši nedám. ![]()
Mám vyzkoušené, že zabere jedině to odříkání, zdravá strava bohatá na bílkoviny, vlákninu a pravidelný pohyb. Základem je přijmout méně kalorií než je výdej. Je to psychicky na začátku těžké, ale pomohlo mi jedině jíst za den takový počet kalorií kolik je moje minimální potřeba na den, aby fungovaly orgány atd. Jde to spočítat z kalkulaček BMI na internetu. Lze tu hodnotu zaokrouhlit na stovky nahoru, ale nemohla jsem jíst v kalorickem příjmu na udržení váhy, muselo to být prostě méně. Pomohlo i denní zapisování do kalorickych tabulek. Ještě lepší, když by do toho šel někdo s tebou. A pravidelný pohyb (cvičení, běh, plavání,…) je taky třeba a dost spánku. Já takto během covid zhubla za 4 měsíce 10 kg a díky cvičení neplandala kůže. Držím pěsti na pevnou vůli.
Ještě jsem se motivovala tím, že nechci mít v 55 cukrovku jako mamka a náběh na DNU apod.
U každého zabere něco jiného, ale i tak si tělo zvykne a pak nějakou dobu to stagnuje, je ale potřeba vydržet. Nejdřív doporučuji změnit jídelníček a až si tělo zvykne, tak přidat pohyb.
U mě paradoxně zabírá rýžová dieta.
Tak HA může mít vliv na „nehubnutí“a to i delší dobu po vysazení, než se dají hormony do pořádku. Přebytek estrogenu také může mít na to vliv a právě HA vás může do estrogenové dominance dostávat. https://www.goodie.cz/…va-dominance Přebytek estrogenu vám může navodit i inzulinovou rezistenci a způsobit cukrovku.
Každopádně by vám mohlo pomoci hlídat si hodnoty příjmu a výdeje. Poměrně dobrá je metoda tzv přerušovaného půstu, alespoň 14/10, ta vám mimo jiné pomůže trochu porovnat hladiny kortizolu, který má na hmotnost také vliv.
Před detma skoro 25 kg a teď po dětech mám 11. Oboje díky kalorickym tabulkám. Můžeš si dat čokoládu, svíčkovou klidně zmrzlinu, ale pak musíš přizpůsobit zbytek jídelníčku ![]()
Zkoušela jste všechno, ale jedinou věc, která funguje ne - kalorický deficit
Kalorické tablky
Sice mě to nebavilo..vše vážit, zapisovat každou maličkost..manžel si hned vsiml, že jsem často u sporáku, ale myslím že to stálo za to..bohužel mi všechno pokazil bolavý žlučník a taky namožená noha z cvičení. přes 2měsíce bez cvičení a mě to šíleně moc chybí
a nevím, jak začít znovu..Od ledna mám 13kg dole a do Září musím/chci)zhubnout aspon 10kg, čeká mě operace žlučníku..Pohybu mám kolem 6dětí dost..dokonce i doktor si po 14dnech na ko všiml menšího břicha
Jsou prázdniny, teplo..mám možnost cvičit venku, doma..to prostě pujde jen začít…stravu už si hlídám, protože musím dávat pozor co jím…dokonce i šunka, paprika mi dělá zle ![]()
Takže to zkus, najdi si kalkulačku od Michala Thota.Taky mužu doporučit knihu Břicháče Toma(jídelníček na 28dní)
Držím palce a dávej vědět.
@Anonymní píše: Více
Honěj tě chutě, takže máš špatně nastavenej jídelníček. Zkus ty kalorický tabulky, když je budeš mít správně nastavený, tak chutě přejdou a hubnutí se rozjede. Hlavně je potřeba deficit, bez toho se nehneš z místa.
Co? Tak to už jsi vyzkoušela asi všechno ne? Co na to chceš slyšet, chce to vůli no. Bez té nepůjde.
Kalorické tabulky. Mám od výživové poradkyně nastavené hodnoty na moji váhu a výšku. B 150, S 160, T 50, celkem 1690 kcal. To dodržuji. Ne vždy je to úplně 100%. Někdy mám méně bílkovin. Bílkoviny téměř denně doháním proteinem. A cvičím HIIT + samozřejmě procházky a pohyb na zahradě a v domácnosti.
Najdi si na fb ty kalorické tabulky. Tam uvidíš nespočet příběhů. Inspirovat se a zkus taky ty tabulky. Oni ti pomůžou, ať je správně nastavíš. Taky jedu KT. Sice pro jiný důvod. Mám minimální potřebu tekutin, přestože cvičím. Bez biče bych byla klidně o sklenici vody denně. Tak jsem se na sebe nasr.. naštvala a začala zapisovat. Když už zapisuji pití, tak aj to jídlo. A ve finále je to sranda. Mi to nevadí, nijak neotravuje. To si člověk připadá jak kouzelník, aby kolikrát se přesně vše trefilo do koleček. Někdy to ujede, ale dneska mám ukázkově vše zelené
. Vařím většinou jídla podle BT, Katchaby, fit recepty na netu nebo obyčejný recept upravím do odlehčené verze, ať to hezky vychází do tabulky. Často si zapisujeme vlastní jídla. I můj muž jede KT. On začal, když viděl, že si chystám krabičky.
@Anonymní píše: Více
Z mého okolí mám zkušenost, že všechny tyto ketodiety, doplňky, lymfodrenaze dělají ženy, co jsou pořád pří těle
ty které mají ok váhu prostě mají nižší příjem než výdej - tzn. nepřežiraji se a hýbou se. Z tvého popisu - honí mě chutě, ale nechci si to zakazovat si myslím, že si přesně ten typ, co hledáte zázračnou dietu a moc se nechce omezovat
(nemyslím to zle) a to jsou přesně ty ženy v mém okolí, co mají celoživotní nadváhu, ty co chápou, že holt, když chtějí být hubené, tak je potřeba sport a ano dát si i nezdravé veci, ale proste se hlídat v množství jsou ok. Takže nehledej zázraky, prostě ubere jídlo a přidej pohyb a neomlouvej se, že to nestačí, prootze sama určitě víš, že tam máš rezervy ![]()
Hele ono je důležité zjistit, proč ty chutě na sladké máš. Důležitý je dostatek spánku. Vidím to na sobě, musím spát alespoň 6 hodin. Jak spím méně, tak je celá dieta v záchodové míse a nezvládám to. Nedokážu tu chuť na sladké zvládnout. Poslední týdny jsem spala jen 5 hodin (někdy ani to ne) a neodvažuji se zvážit. Je mi jasné, že všechno, co jsem pracně zhubla, jsem nabrala zpět.
Pak je důležitý pitný režim, zvláště v těhle vedrech. Fakt vypít 2 litry vody dela hodně. To, že hlad je převlečená žízeň, platí.
Nikdy nechoď nakupovat hladová. Platí totiž pravidlo 3N - nekoupíš, nežereš, netloustneš. U nás je průser v tom, že mám doma 4 děti. To prostě furt něco mají. A jsem schopná jim to sníst ![]()
Ahoj všichni, jdu si pro radu. Vyzkoušela jsem už několik možností, jak zhubnout a stále nic moc výsledky. Začala jsem s keto, ale po té se mi chtělo dost zvracet. Pak pravidelně cvičení, zkoušení diet podle knih a nakonec nutriční poradkyně, jídelníček, krevní testy a pravidelné vážení. Také jsem zkusila lymfodrenáže, ráno psyllium, doplňky. Nic moc z to nepomohlo nebo jen na kratší dobu. Liposukci určitě nechci, zas tak strašné to není. Ale nechci to vzdávat. Chutě mě honí neskutečně a zase si nechci furt něco zakazovat, i když to u mě asi jinak nejde. Také beru několik let HA, vysadit jsem zkoušela. Ale máte vyzkoušenou vy jinou metodu, třeba termohubnutí v solárku? Budu ráda, když semnou budete sdílet vaše zkušenosti. 😊