problémy s jídlem
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
problémy s jídlem
Ahoj všichni, začínám být docela zoufalá, a tak se na vás obracím pro radu. Mám devítiměsíční holčičku. V 7. měsíci jsme začali s příkrmy, šlo to bezvadně, už po týdnu byla schopná sníst 20 dkg zeleninového příkrmu k obědu. Jenže po měsíci a půl (mezitím už začala jíst maso, ovoce a jogurty) jsme začali mít s obědy problémy. Když to jde dobře, tak sní nanejvýš 10 lžiček, tu první jí musím vnutit, aby to vůbec ochutnala. Potom jí chvíli „oblbuju“ dudlíkem, ale za chvilku přijde na to, že jí do pusy dávám něco jiného. No a tím končíme. Jídlo jí už zcela nemixuju, ale i když jsem to zase zkusila, tak to nepomohlo. Zkoušela jsem jí dávat zvlášť celé kousky masa, brambor atd. Něco maličko si vezme, ale ne ze lžičky, pouze přímo do pusy. Vyzkoušela jsem všechno možné a teď jediné co funguje, když chci aby snědla více, je, že jíme oběd s kukuřičnými křupkami - prostě křupku oplácat v obědu a šup s tím do pusy. Já vím, je to hrůza, ale co mám dělat. Všechno ostatní celkem baští dobře - kaši, ovoce, jogurt, namazané pečivo a je stále kojená. Ale přece jenom bych byla ráda, aby jedla taky zeleninu a maso. Je drobná (v devíti měsících má 7 kg), a tak nechci nic zanedbat. Prosím poraďte, jestli máte někdo podobný problém nebo nějaký nápad. Díky.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Na podobné téma je tu diskuzí víc. Já osobně ti poradím jen to .. když nechce nenuť jí, fakt hlady neumře. A to že se bude víc cpát, ještě nemusí znamenat to že přibere a nebude drobná
. Pro uklidnění náš synáček byl do půl roka plně kojen, pak jen ráno a jinak pil sunar a večer kaši. Příkrmy jakž takž jedl, ale pak se mi na ně vybodnul a nedostala jsem do něj ani ň. Kromě svačinek - jogurt, ovoce, přesnídávka. Po roce měl asi 3 dny zásek kdy nechtěl vůůůbec nic, a pak se rozjedl, dokonce i normální jídla a mlíko měl už jen ráno. Dnes po půl roce jsme na tom tak, že jídlo nabídnu, většinou se okamžitě šprajcne že jíst nechce, a jde od stolu. Takže kromě půlky jogurtu, půlky přesnídávky a raního a večerního mlíka (to jsem zas zavedla bo se v noci dost budil asi hlady) nemá vlastně nic. A všichni ho chválí jak pěkně vypadá že musí pěkně papat.
Jídlo prostě není všechno
. A neboj, malou určitě o nic neochudíš, když prostě oběd nesní. Ale fakt nemá cenu dítě do toho nutit nebo ho něčím „oblbovat“ aby něco snědlo. Jo a ruce jsou nej nástroj na jezení. Jen jí nech ať si jídlo i osahá. ![]()
- Citovat
- Upravit
Petrule, moje rada je nenutit. A deset lžiček není zas tak málo, jsou děti, které vezmou s bídou jednu nebo bojkotujou příkrmy úplně. Pokud k tomu ještě pořád kojíš, tak nic neřeš, dávej tolik, kolik malá chce. Pokud má některé oblíbenější potraviny, tak preferuj nějakou dobu jen tyhle a nenuť jí zbytečně hodně dalších chutí. Dětem minimálně do roka jednotvárná strava vůbec nevadí, naopak.
A s těma křupkama..asi jen pokud by byla velká krize, ale pravidlo bych z toho nedělala, jinak si upleteš bič.
Navíc se mi zdá, že malá má poměrně pestrý jídelníček, takže že zrovna není masová a zeleninová vůbec neřeš. Prostě občas zkus, ale nenutit. A s váhou si taky hlavu nedělej, jestli je to jinak spokojené dítko, tak prostě bude drobnější, takových je spousta a naprosto zdravých:-)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Re: problémy s jídlem
„Něco maličko si vezme, ale ne ze lžičky, pouze přímo do pusy. "
"Všechno ostatní celkem baští dobře - kaši, ovoce, jogurt, namazané pečivo a je stále kojená.“
Tak to snad mluvíš o té naší cácorce, ne? Jen ten věk nesedí, nám je 11 měsíců. Aby snědla zeleninu a maso, dělám ji z toho pomazánky a mažu na pečivo. Tak třeba maso+vařená zelenina+oliv.olej, maso+čerstvá okurka+kousek másla, maso+jablíčko (po tom se může utlouct).
Andrea.
- Citovat
- Upravit
Ahoj maminky, mam 11ti mesicniho syna, ktery mel tri dny vysoke horecky. Potom co presly, mi maly prestal jist.Jedine, co do nej, obcas i nasilym, dostanu jsou piskoty nebo suchy rohlik a chleba. Nechutna mu ani mleko, vypije sotva 60ml oproti drivejsim 200ml. Davam mu aspon sladky caj, toho vypije za den tak 240ml. Pani doktorka ma bohuzel dovolenou, tak se obracim na vas. Mela jste nektera podobne problemy? Podotykam, ze uz ma venku 8 zoubku a zatim jsme zadne takove problemy nemeli. Mam o nej strach, je takovy pohubly a mnohem unavenejsi nez driv ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit