Problémy s jídlem u 6měsíčního

19886
26.10.14 17:54

Problémy s jídlem u 6-ti měsíčního

Ráda bych znala názory maminek a nějakou tu radu. Byla jsem s malým u dr. a málo přibral. Za měsíc 290g. Již od 4.m. přibíral méně, proto mi bylo doporučeno začít s příkrmy (s dcerou jsem měla to samé). Začli jsme tedy dávat. Poté i večer kaši a stejně přibírá méně. Mám tedy asi málo mléka. Krizí bylo už několik, ale malý mi prostě flašku s UM či MM nevezme. Zkoušela jsem různé savičky, ale nechce nic jen prso. S příkrmy jsme tedy začali, ale mám strach o jeho pitný režim, četla jsem, že je velmi důležitý u takto malých dětí. Obávám se, aby měl dost tekutin, ale nevím si rady jak je do něho dostat. Flašku nevezme ani s vodou či čajem, mlékem. Veškeré tekutiny má jen ode mne. Od známé jsem si před 2 měsíci půjčila váhu a měla ji na měsíc a vážila. Jen jednou měl malý 130ml jinak vždy kolem 80. Někdy třeba jen 60ml. Pochybuji, že by to teď bylo lepší. V noci kojíme co dvě-tři hodiny. Piju kojo čaje i homeopatika jsem brala. Kolikrát se ale při jídle malý sám odpojí a nechce. Pije rychle, třeba jen 2-3 minuty a podle mne se nemůže za tak krátkou dobu najíst. Dnes jsem mu zkusila dát dopoledne kousek ovoce a dokojit, ale mléko už moc nechtěl. K obědu 125g skleničku, měla jsem co dělat aby ji celou snědl. Po hodině jsem mu tedy chtěla dát trošku ode mne napít, když nemá tekutiny jiné a celé mi to vyhodil i s příkrmem. Už se mi to jednou stalo (doktorka řekla, že mám dát po příkrmu napít, já raději počkala hodinu a stejně vyhodil). Tak teď abych to shrnula- co byste dělali přidat tedy svačinky aby přibíral nebo nechat při starém? Doteď jsme jeli jen kojení a na oběd zelenina, večer kaše. Přijde mně, že ho přecpávám, když má ještě ovoce, po jídle kojení atd. Je možné, že mu stačí takhle málo? Hrozně mě to stresuje, protože mám strach, abych mu třena neoddělala ledviny nedostatkkem tekutin apod. Dle doktorky by byl ale apatický, kdyby byl dehydratovaný. On je hrozně čilý, mrská sebou, přetáčí se, lehátko s ním lítá hrozně :lol: Je akční. Třeba také přibírá méně, že se tak hýbe nemyslíte?
Příspěvek je možná trochu zmatený, píšu ve chvilce volna, kdy jedno dítě spí, druhé si hraje.. zatím :mrgreen:
Budu ráda za každý příspěvek či radu. Děkuji V.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
19886
26.10.14 17:56

Ještě dodám, že kaše nesní více jak 120 někdy ani to ne. Sklenička to samé. Ještě mě napadla cévka- když mi nechce flašku, zkusit mu při kojení takto dodat UM.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
26.10.14 18:03

@veve.m Podle mě to moc hrotíš a zbytečně se stresuješ. Pokud Tu spucuje 125g skleničku, dokojí se a pak to vyhodí, tak ho prostě přecpáváš.
Dávej mu pít vodu v průběhu příkrm a po nich (stačí, aby si cucnul, když je kojený nečekej, že Ti vylemtá půl sklenice). Místo flašky zkus panákovou skleničku, normální malý hrnek nebo nějaký učící hrnek (klidně s tvrdým pítkem) nebo PET lahev se sportovním uzávěrem. Taky mu příkrmy můžeš víc řidit vodou, pokud máš strach o jeho pitný režim.
Jinak kluk pil v 6 měsících taky 80 ml MM, víc najednou nechtěl (a jedl přes den po 2 hodinách). Sice teda přibíral asi 500g měsíčně, ale ne všechny děti musí být tabulkové.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19886
26.10.14 18:05

@Svistice děkuju. Ano to jsem dělala, řidčí kaše či přidat vodu do příkrmu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
26.10.14 18:12

@veve.m Víc toho podle mě neuděláš. Když se budeš snažit pchát ho jako husu, můžeš mu to jídlo úplně zprotivit, navíc to dítě pozná, že nejsi v pohodě a taky nebude, nebo nopak se začně zbytečně přežírat, protože přebiješ jeho přirozenou potřebu sytosti. Za mě asi lepší mít dítě hubenější, než malého michelina.
Jinak kamarádka řešila od 4 měsíců malé, že nepřibírá tabulkově (byla horší průměr, občas přibírala hraničně) - pořád ji vážila po kojení, pře dkojením, pak začala ve 4 měsících s příkrmy, furt vážila, kolik sní (aby to byla doporučená gramáž), když jsem jí viděla, jak dítě futruje (rvala do ní opravdu jednu lžíci za druhou, holka to ani nestihla pořádně spolknout, natož si to vychutnat), tak jsem se ani nedivila, že jí to jídlo jinak prská a bojkotuje. Zlepšilo se to až po roce, kdy kamarádka už byla trochu vyřízená a prostě rezignovala - najednou jí dítě začalo poměrně normálně jíst. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19886
26.10.14 18:16

@Svistice jasné to já na tabulky nekoukám, jen že přibíral kolem těch 140 týdně a teď najednou jen 70g. Tak po půl roce je dolní hranice 50g tak to bude snad v pohodě. Při porodu měl 3800g teď má 7720g

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3696
26.10.14 18:16

Taky mi čaj nebo vodu nechtěl, pak jsem mu dala učící láhev s ouskama a vylemta klidne 200ml za den, ale musí sám. My máme mega zrouta, sní na oběd 200g zeleninky, ale jen domácí, sklenickovou mi plive a po 3 lzickach odmita otevrit pusu. A ještě ve všem musí být mrkev, jinak mu nechutná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19886
26.10.14 18:18

@zulitvi mně domácí plive, vezme to jen, když smíchám s kupovanou a taky si vybírá příchutě :lol: Třeba květák brambor ani náhodou, jen s masem chce :D
je to pro mne nové, protože dcera odmala neměla problém vzít flašku a snědla úplně vše, domácí, kupované, mlíčka s kaší, kaše…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
378
26.10.14 19:11

Mě když syn nechtěl pít z flašky, kdy jsem končila s kojením (v 6m.), tak jsem zkoušela dát do toho taky mm, um, vodu, pak i takové ty nápoje třeba hruškové apod. A až díky tomu se to naučil, díky těm šťávám. Jak to uměl, vyměnila jsem sladkou šťávu za ředěnou sladkou šťávu s vodou a postupně ubírala té šťávy, až z toho byla jen voda a teď má vodu moc rád. Takže takovýto postup k flašce.

Příkrmy - to se nestresuj, že nechce domácí. Taky vůbec nechtěl asi do 7-8 měsíců. Teď je mu 9,5 m. a už je to opravdu lepší. Hlavně počkám min 3,5 - 4 hodiny od snídaně a pak až má oběd, aby měl hlad a snědl to. Díky tomu sní někdy i těch 200g. I domácí, přidávám máslo a hodně i kedlubnu a ta chuť je pak lepší, než třeba jen pomačkaná brambora.

A vlastně dokud pořádně nejedl obědy a nepil ani moc, tak taky okolo toho věku 6m. přibíral tak tak, pak i něco vyblinkal. Dej tomu čas. A jestli se i dost hýbe, tak prostě nebude žádnej cvalík :) i to kojení 2-3 minutový jsem tak měla, už to prostě umí vypít rychleji. Akorát u nás byl furt hlad, v noci se nedal uklidnit, tak se přešlo na nutrilon a noci jsou pohádkovější :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19886
26.10.14 19:23

@Michaela13 To věřím, mně se právě budí často, asi má hlad. Potřebovala bych dát UM aspoň na noc třeba, jenže tu flašku nevezme. Minule jsem to zkoušela asi půl hodiny, on pomalu fialovej vzteky a jen ječel, kopal a zklidnil se jakmile dostal svoji milovanou kozu :roll: Já mít mlíko, tak kojím pořád, ale takhle je to trápení hrozný, já nevyspalá, on hladovej ufff. Paní v lékárně mi ještě radila latexovou savičku místo silikonové, tak jedině to ještě zkusit. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19886
26.10.14 21:43

Na ten hrníček se mi zdá malý, ale také to zkusím

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
378
27.10.14 14:13
@veve.m píše:
@Michaela13 To věřím, mně se právě budí často, asi má hlad. Potřebovala bych dát UM aspoň na noc třeba, jenže tu flašku nevezme. Minule jsem to zkoušela asi půl hodiny, on pomalu fialovej vzteky a jen ječel, kopal a zklidnil se jakmile dostal svoji milovanou kozu :roll: Já mít mlíko, tak kojím pořád, ale takhle je to trápení hrozný, já nevyspalá, on hladovej ufff. Paní v lékárně mi ještě radila latexovou savičku místo silikonové, tak jedině to ještě zkusit. :nevim:

Jasně, to znám.. taky brečel hrozně moc, když cítil flašku v puse, ale fakt asi během 14 dnů a víc se to změnilo. A toho mlíka jsem taky měla tak tak, se mi zdálo. Myslím, že to půjde, jen se musí přijít na způsob. A tu savičku bych taky určitě zkusila. Jinak mě pil jen z láhve NUK. Avent a jiný nechtěl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1 Good Sleep

• (4.7) + 729 recenzí

2 Pokračovací mléko

• (5) + 213 recenzí