Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahojky maminky jdu s zoufalá s prosíkem o radu…mám 14 denního chlapečka-narozen 34+3 tt tudíž sme se dopékaly 14 dní v inkubátoru…malej prso nechce a já moc mlíka stejně nemám tudíž krmíme Nutrilonem-Nenatal 1
V nemocnici stále spinkal a když sem chodila každé tři hodky krmit pomalu vše ač s bojem spapal.Je slabej tím,že je nedonošenej astrašně blbě papá-pomalu hodinu to do malého rvu.Jenže předevčírem nás pustili domů a tak jak byl naučený na ten čaas krmení se snažím najet i doma…jenže spapa mi max 40-50 a vždycky tu 10-20tku nechá…problém ovšem je,že za hodinu max hodinu a půl pláče a je k neutišení a strká si do pusy ruce a opět by jedl…nemáte s tím někdo zkušenost?nebo nějakou radu?přeci mu nemůžu rvát hodinu co hodinu flašku když si stejne třikrát lokne a vytuhne…
Ahoj já ti asi neporadím protože mě tohle určo čeká v úterý.Dnes nastupuji za Vojtíkem který se narodil v 35t a po 4 týdnech si ho odvezeme domů.Taky jsem to tu včera řešila s maminkama,protože mě taky jí dávku 60 ml hodinou.Tak jsem řešila jestli mám počítat 3 interval od začátku krmení nebo až co vypije tu dávku tak potom pausa 3 hodiny.No držím palce a jsem zvědavá v úterý na nás jak to krmení zvládneme ![]()
60ml mi jedl malej, když jsme přišli z porodnice a to měl por. váhu 3720g. Prostě má malý žaludek, tak toho moc nesní a chce častěji. Pokud by po hodině a půl neublinkával, tak bych dávala jak si řekne. Je to jiné, když byl donošený, ale někdy jsem dávala po 2hodinách, pak mi 5 spal, nechávala jsem to na něm. Když jsem ho první 2dny zkoušela budit, tak stejně nepil..zas pokud má malou váhu, tak 5hod. bych ho bez jídla nenechala, ale ty 4 možná jo, pak uvidíš, jak ti bude pít.
možná je na něj těch 60 moc, malá byla donošená a v porodnici mi za jedno kojení vypila kolem 30ml. Držím palce ![]()
moje malá, když jsem jí dostala domů, tak papala max. 40-50ml a taky co hodinu. K tomu měla reflux-to se projevilo tak po 3týdnech začala hodně ublinkávat, takže z toho mála co snědla ještě spousta šla ven. Mudra doporučila právě dávat míň a častěji-což si dítě samo řeklo. Jako min. do půl roka nesnědla víc jak 60ml a a až nějak po roce začala jíst 120ml - nechápu děti co od 3měsíců vypijou 250ml ![]()
Takže já bych se na tvém místě netrápila, hlavně že jí. Já si i zapisovala kolikrát a kolik vypije a i když pila míň, ale víckrát, tak to dalo dohromady dost slušnou dávku.
![]()
Já řeknu jediné: když chce, tak dát. Ono se to časem upraví. Můj malý jedl na začátku taky co hodina a půl a jednu dobu i po hodině. Takže klidně nakrmit.
IlkaV: taky jsem si psala, kdy jedl a dělám to do teď, protože kojím a prsa střídám. na začátku byla dlouho frekvence 11-12krát za den a teď už kolem 8-9 krát za den.
Ahoj a kolik vazi? On je urcite malickej a tahle davka mu staci.. My jsme pri porodni vaze 3840 gramu pili po prichodu z porodnice 60 ml.. pak se to stupnovalo na 90 ml a to pil hodne dlouho nez potreboval vic… Zkus to s tim dudlikem jak uz tady nekdo radil… UM by se nemelo davat driv jak za dve hodiny, protoze je tezsi na zaludek a mimco ho travi dyl nez MM.. aby jsi ho treba nezacpala, ale nejlepsi urcite bude poradit se s doktorkou.. pokud bude hezky pribirat tak bych to neresila, nas malej obcas taky nechaval tech 20-30 ml nekdy nechtel jist vubec…
Malej váží ted 2270 g.Někdy to skoro celé sní,ale sou hodiny kdy prostě ne a ne
je divné,že v porodnici fungoval parádně a snědl mi to tam-jen doma bojujem.On je od narození unavenej a jsou s ním problémy pač prostě vtuhne u jídla..Zezačátku hltá jak divej a po té polovině sme tuhý a nevzbudí ho vůbec nic..Zítra se na nás má přijít podívat doktorka tak se zeptám…Mě to na něj taky přijde moc ta dávka,ale fakt v porodnici tu 60 vycucnul a pak spokojeně 3 hodky spal..
Ještě by mě zajímalo jestli ho mám v ten jeho čas budit nebo ne…Nebo čekat až se vzbudí a teprve mlíčko udělat co myslíte?tím si sice rozhází ten svůj čas,ale to snad neva…Dudlana moc nechce-nebo spíš si ho nechá dát cucá ho o sto šest,ale hned mu vypadne-neudrží ho…Takže jedině si k němu sednout a v pusince mu ho držet…A má se tedy dávat 3 hod od začátku nebo od konce krmení?
Nam v porodce rikali pocitat to zhruba od poloviny krmeni… Kdyz je takhle malickej tak bych ho asi budila, uvidis jak bude pribirat pak o nebude treba kdyz bude hezky nabirat… Je v novem prostredi tak se potrebuje srovnat a pak treba zacne zase hezky papat… Zkousela si ho kdyz ti usne u krmeni svliknout? lechtat na nozickach trosku nebo pod bradickou…
Ahoj, také jsem porodila holčičku dříve, rodila jsem v 36+6tt, prsa špatný, kojit jsem nemohla, tak jsem musela taky UM. Ale s tím krmením jsem to měla o to horší, že ona si mi neuměla říct vůbec, ona hlad snad ani nikdy neměla, mohla by být celý den bez jídla a prostě nechtěla, ale já jsem ji cpala jak jen to šlo. KLidně můžeš chlapečka krmit UM po 2 hodinách, pokud ti toho pije méně, tak mu to dej třeba po hodině a pak mu nech alespoň 3 hodiny pauzu, je to sice časově náročné, ale moje dcera to tak dělá doteďka, vypije si z mléka jen část a za hodinu to dopíjí celé. Tyhle miminka jsou slabé a tak ani nezvládnou prostě z té flašky to vypít celé, proto já jí to dávala nadvakrát, zkusit to můžeš taky. Pokud si o to řekne sám, tak bych neváhala a dala mu to. Ale pokud ti hodně spí, tak bych ho budila, po těch 2-3 hodinách 100%. Pokud sní jenom těch 30 - 40, tak bych ho zbudila, nechala bych ho vypít tohle a pak po hodině bych ho zbudila znovu, dala bych mu zase a pak bych ho nechala zase ty 2-3 hodinky spát…Pokud ti nebude blinkat nebo nebude mít problémy s kakáním, tak se nemusíš bát to do něj cpát častěji, potřebuje nabrat sílu a tu nabere jedině z mlíčka…tak hodně štěstí
Ahoj. prosím o radu mám 10ti týdenní holčičku a ted poslední tak 3,4 dny bojujeme s krmením, je na UM i MM, ale spíše na UM. donedávna s malou nebyl problém, pěkně pila na každou dávku dala 130 ml, nyní když krmíme, dělá u toho kraviny, pořád se kroutí, kouká do stropu, směje se do stropu, vyplazuje jazyk a já mám co dělat do ní dostat alespon 100 ml, mezitím jí to jdu ještě přihřát, protože to má pak studené. nevím co s ním, na jídlo máme klid, televizi, rádio vypínám, aby nás nic nerušilo, ale nic nepomáhá. v pondělí jsme byli na očkování. neměl jste někdo taky takový problém, prosím o radu děkuji
@nikysek1 píše:
Ahojky maminky jdu s zoufalá s prosíkem o radu…mám 14 denního chlapečka-narozen 34+3 tt tudíž sme se dopékaly 14 dní v inkubátoru…malej prso nechce a já moc mlíka stejně nemám tudíž krmíme Nutrilonem-Nenatal 1
V nemocnici stále spinkal a když sem chodila každé tři hodky krmit pomalu vše ač s bojem spapal.Je slabej tím,že je nedonošenej astrašně blbě papá-pomalu hodinu to do malého rvu.Jenže předevčírem nás pustili domů a tak jak byl naučený na ten čaas krmení se snažím najet i doma…jenže spapa mi max 40-50 a vždycky tu 10-20tku nechá…problém ovšem je,že za hodinu max hodinu a půl pláče a je k neutišení a strká si do pusy ruce a opět by jedl…nemáte s tím někdo zkušenost?nebo nějakou radu?přeci mu nemůžu rvát hodinu co hodinu flašku když si stejne třikrát lokne a vytuhne…
Ahoj, já myslím, že to není tak špatný nápad, co hodinu flaška, párkrát loknout a vytuhnout…takhle probíhá u tak malých dětí kojení, tedy často, u nás to tak bylo
@Anonymní píše:
Ahoj. prosím o radu mám 10ti týdenní holčičku a ted poslední tak 3,4 dny bojujeme s krmením, je na UM i MM, ale spíše na UM. donedávna s malou nebyl problém, pěkně pila na každou dávku dala 130 ml, nyní když krmíme, dělá u toho kraviny, pořád se kroutí, kouká do stropu, směje se do stropu, vyplazuje jazyk a já mám co dělat do ní dostat alespon 100 ml, mezitím jí to jdu ještě přihřát, protože to má pak studené. nevím co s ním, na jídlo máme klid, televizi, rádio vypínám, aby nás nic nerušilo, ale nic nepomáhá. v pondělí jsme byli na očkování. neměl jste někdo taky takový problém, prosím o radu děkuji
Neřeš to, ono to přejde, tohle jsou běžné kojenecké vrtochy. Mě syn u kojení taky dělal různé kraviny - kroutil se, máchal rukama, měl spoustu jiných starostí, než jídlo, měl dva dny, kdy úplně odmítal jedno prso, pak z ničeho nic z něj zase začal pít, za dva týdny zase začal odmítat druhé prso, zas to do druhého dne přešlo…Je to o nervy, ale nestresuj zbytečně. Pokud se ti do ní podaří něco dostat, tak fajn, pokud ne, tak ji nech a dej jí za hodinu nebo za dvě.