Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Co máte v nájemní smlouvě? Jak je tam upraven ten vstup do domu? Jak je tam upraveno nějaké udržování pořádku? Na jak dlouho ji máte? Je tam nějak upraveno to následné odkoupení? DObrá nájemní smlouva je základ, tím bych se řídila, případně nechala vypracovat novou. A jste blázni, pokud tam něco dáváte dohromady a nemáte to smluvně nijak ošetřené. To fakt můžete o své investice přijít.
Nadávat diktovat ti mohou, ale ty je taky klidně můžeš poslat kamsi
to je prostě už jen osobní spor, těžko z toho vyvozovat nějaké důsledky ![]()
Pokud to nemáte smluvně ošetřeno ![]()
Máte smlouvu na dobu neurčitou?
Jsem z toho jelen… vy tam bydlíte v nájmu? Máte smlouvu nebo jste tam jen na dobré slovo? Nebo vy jste ten syn a budoucí snacha?
Nemáme žádnou smlouvu.. Oni nám to tehdy nechtěli prodat, chtěli jsem si vzít hypo, ale oni řekli ať se hned neupisujem, že na nás nebudou chvátat. Tehdy byly vztahy v pořádku a já nevěděla jací jsou. Pár let byl klid a pak se začali bouřit a dělat zle a když jsme pak chtěli sepsat smlouvu a stanovit nájem a tím jakoby začít splácet odkup a po čase to doplatit tak prý v žádném případě. Pak jsme chtěli smlouvu znovu a nic, doufali jsme, že stačí účtenky a faktury za práce.. no bylo toho víc, udělali jsme chybu a velkou a teď jsme v pasti.. on byl dům přislíben příteli a jeho mámě. Už připravovali darovací smlouvu, ale osud byl rychlejší…
@Regina Hero píše:
Jsem z toho jelen… vy tam bydlíte v nájmu? Máte smlouvu nebo jste tam jen na dobré slovo? Nebo vy jste ten syn a budoucí snacha?
Já, přítel a jeho maminka bydlíme v rodinném domě, který vlastní jeho maminka spolu se dvěma sestrama..
Aha. No, tak to mají v podstatě právo vás prostě vyhodit.
Můžete se soudit, jestli chcete.
@Anonymní píše:
Já, přítel a jeho maminka bydlíme v rodinném domě, který vlastní jeho maminka spolu se dvěma sestrama..
počkej, takže ona je spoluvlastník? tak to vás vyhodit nemůžou, to je jasný
Všichni tři tam máme trvalé bydliště a jeho maminka má 1/3 baráku..já jsem se před 7 lety přistěhovala, za půl roku přítelova babička zemřela, jeho maminka a 2sestry dům zdědili a jeho mamka mi tam za rok dala trvalé bydliště. Bydleli jsme dál na dobré slovo s příslibem budoucího odkupu, ale žádná smlouva ani hypo nepřicházeli v úvahu..
@Anonymní píše:
Takže ta maminka přítele, co dům vlastní z jedné třetiny tam s vámi bydlí. Rozumím správně? No tak úplně v řiti nejste, pokud se nepohádáte i s ní. ![]()
No ale ona by měla se sestrami mít nějak upravená užívací práva. ![]()
Trvalé bydliště nezakládá právo na bydlení, to je jen evidenční údaj… teoreticky má přítelova maminka předkupní právo a pokud ho nevyužije a ty zbylé sestry budou chtít dům prodat, může soud rozhodnout o prodeji nemovitosti a mamince bude vyplacen akorát tak odpovídající podíl… takže jediná možnost asi bude odkoupit (maminka) ten zbytek domu a sestry vyplatit…
Vyhodit nemůžou, ale taky jim tam nemůžete zakázat chodit. Další věc je, že by se měli podílet na provozu a opravách. Není to lehké, mám to doma stejně, ale barák mám já a 2 sourozenci. Jenže my spolu vycházíme dobře. Když budeme barák úvěrovat, kvůli opravám, tak nejdříve uděláme odhad, ať víme, kolik jsme do baráku dali peněz a hlavně o kolik jsme zvedli jeho cenu, pro případný prodej. Udělali jste velikou chybu. Ale to už teď víte. Těžko radit. Asi bych tlačila na smlouvu a nebo na prodej, ať si barák nechají. Je mi to líto. držím palce, ať vše vyřešíte ke spokojenosti všech.
Pokud to dvě majitelky ze tří chtějí prodat, můžete zkusit odkoupit jejich podíl, tedy 2/3 domu. Pak by vám samozřejmě do vaší části domu nikdo lézt nemohl, ani řešit, co a jak tam děláte.
No a odkoupit to tedy teď nemůžete? Teď jsou hypotéky docela nízké…
Jinak nevím, co poradit. Do domu lézt jako majitelky mohou, ale buzerovat by neměli, ale jak jim v tom chceš zabránit?
Když budeš drsná, budeš jim dělat to samý, co ony tobě, tak se jen rozjede válka a bude to ještě horší. Chtělo by to vyřešit definitivně. ![]()
Ahoj všem, předem prosím o zachování anonymity, je to pro mě velmi nepříjemné téma a nerada bych, aby mě tu někdo poznal. Měla bych dotaz ohledně 3 majitelů domu, ve kterém bydlíme a který předěláváme. Jde o to, jaký mají práva nám zasahovat do způsobu bydlení a soukromí.
Snad je to trochu srozumitelné, omlouvám se za délku, děkuji za rady..kdyby tak šel vrátit čas 
Vlastníci jsou 3 sestry, dvě žijící jinde a jedna se synem a budoucí snachou v tom domě, získali jej z dědictví, dvě chtějí dům prodat, třetí nechce. Původní dohoda před 7 lety byla, že nás tam nechají, ať si tu budujeme domov a v budoucnu, že je vyplatíme, to nám bylo 19. Chceme zde žít a chtěli bychom to od nich odkoupit, ale v současné době nemůžeme, nemáme na to, chtěli bychom po nich více času, ale oni dělají jen zle a mají pocit, že nám můžou kázat, jak máme žít, rozkazovat, jaký nábytek si sem můžeme vzít a taky na nás útočit třeba za nesklizenou hromadu ze stříhání stromů, nebo o tom mít kočky. Jde o to, že je to starý barák se starým nábytkem, dost zchátralý a my se to postupně snažíme dát dohromady a oni tak nějak nechápou, že když se dělá postupně a po večerech a navíc v tom žijeme, tak je logické, že tam se válí kabel, támhle je daná na stranu skříň na odvoz, zkrátka není načančáno, oba máme dvě práce, děláme jak se dá, děti nemáme, ale jim se furt něco nelíbí. Nevím jestli je to srozumitelné, jde mi o to jestli mají právo, když je tam zrovna ten den nechci, jestli mi mohou nadávat, diktovat a tak. Nebo jak se máme bránit, když by se nám chtěli hrabat ve věcech, nebo nám něco vyhazovat. Zjistila jsem, že do domu je tedy pustit musíme, ale až mi začnou šmejdit v našich místnostech, mohu zavolat policii? Zajimá mě jen, jaké mám právo na obranu. Mám strach, že si to budeme muset nechat líbit. Ať si tedy vyberou, jestli nám dají čas, nebo jestli se to tedy prodá, ale myslím si že na takové útočení do soukromí nemají právo. Já bych šla hned pryč, ale není kam, navíc tolik nervů, stresů a práce. Bohužel se budeme muset smířit s tím, že jsme několik let dřeli zbytečně