Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Jasně znám to, ale nikdy mě nenapadne myslet si něco o učitelkách, když vím, co moje „zlatíčko“ dovede a taky vím, že paní učitelka tam má 28 různých exemplářů:-) S tím jídlem ji fakt nenuť, jsem dítě, které špatně prospívalo a špatně jedlo, nutili mě celý život, v dospělosti jsem se s tím musela dost srovnávat. Dodnes nemám třeba z jídla radost a v různých obdobích mi dělá velké potíže to překonat.
No, tak já myslím, že by vám zakladatelko psycholog pomohl, nicméně ne pro vaše dítě, ale pro vás. A to nemyslím nijak ve zlém.
Ona se chová a jedná adekvátně svému věku, jenže vy ji nenasloucháte, všechno víte lépe. Předvídáte něco, co tak vůbecn nemusí být.
Píšeš tady míry, které jsou nic neříkající. Naše děvčátko má 4,5 let, váží necelých 14 kg, měří rovný metr a je taky v normě a to proto, že je drobná po mně, takže z takových mír se nedá nic dedukovat.
Nechte ji žít vlastním životem a nezatěžujte ji tvrzením, že jste smutní z toho, že nejí. To je taková hovadina, ještě jednou si po sobě prosím přečti co jsi napsala…
@PetiteFillette píše:
@brko Proč psycholog? První bod je skoro jak když píše o mém děcku. Ve druhém ho taky trochu poznávám a na psychologa to nevidím. Prostě má svoji hlavu.Já radím neustupovat. Učitelka ať si poradí jak umí - měla by umět jednat s tvrdohlavým tříleťákem. Nebo aspoň já to od učitelek ve školce očekávám.
Myslím, ze rodiče s dítětem špatné komunikuji am psycholg by v tom mohl pomoci.
Příspěvek upraven 04.09.15 v 22:35
Jinak já bych ji rozhodně neříkala, ze když nebude jist, ze bude maminka smutná a podobné hlouposti. Je to manipulace a citové vydírání.
Dcera ji taky malo, rspektive i casteji ale po mravencich porcich, jinak ale sni spousty ovoce a zeleniny, proste jsem si na to zvykla ze basti jako mravenecek a neresim to, krasne prospiva, vetsinou stolujeme spolu a to musim rict ze sni treba i vic nez kdyz ji dam samotne jidlo.. Obcas ma i obdobi kdy si dokonce prida ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj ženy, prosím o rady, ale bude to delší. Máme s dcerou 2 problémy:
- Špatně jí. Už od zavedení příkrmů. Těď jí jsou 3roky. Jí málo, vypadá to, že nemá potřebu tolik jíst. Ale i tak je schopná jíst polívku třičtvrtě hodiny. A to ještě blbě a nedojedla by jí vůbec, kdybychom u toho nebyli a nezkoušeli všelijaké metody, aby jedla. I tak nic moc nepomáhá-pozitivní motivace, slibování příjemných věcí, úplatků, citové vydírání(že budeme smutní, když nebude pěkně jíst, atd),výhružky, zabavení hraček, plácnutí po zadku.Nic!I tak si u toho vymýšlí, dělá, že nás neslyší, odmlouvá, potom říká, že jí to nechutná(i když kecá),že chce spát/napít/smrkat, atdutíká od jídla nebo se u toho ošívá, chytá se za nohy a prostě cokoliv, jen ne se v klidu a adekvátně rychle najíst. Když jí u toho pustím pohádky, tak zase kouká tak, že nic okolo nevnímá. Co s ní, aby to bylo lepší? Teď nasoupila do školky, první den se jim snažila od druhého jídla utéct, druhý den snědla prý polévku, druhé jí nenutili, třetí den polévka a jedla i druhé. Prý. Portože po obědě šla domů a dobrovolně snědla půlku perníku-to je co říct!
- Je vztekavá. Né celý den, ale když je něco, co nechce, tak chytne hysterák a je peklo jí k tomu dontit. Nám doma to JAKŠ TAKŠ jde, ale třetí den to jednou udělala ve školce a paní učitelka s tím má problém. Šlo o oblékání když šli ven. Nechtěla si vzít mikinu a dospělo to do stádia, kdy už nechtěla ven vůbec, s nikým za ruku, takže nakonec šla s učitelkou(jakým způsoubem jí ven odstala, nevím. Dnes-čtvrtý de, do školky už nešla vůbec, protože měla teplotu a rýmu. Souviselo to s tím jitím ven ve školce, Když se jim nepodařilo jí přinutit si vzít mikinu, tak jí prostě ven vzali v tom počasí jen v tričku! Slíbila, že už bude hodná a bude ve školce poslouchat, ale i tak mě to štve. Dost teda i ze strany učitelky, že 3leté dítě, které šlo třetí den do školky, je hyperaktivnější a trochu své, že ho nechá jít ven jen v tričku a ono onemocní. A ze strany dcery, že je takhle občas hysterická, ufňukaná a že máme u stravování peklo.Kdo mi poradí co s ní???
Anonym-nechci aby si mě někdo s tím spojil(ze známých, školky, vesnice).
Díky
Nezakládala jsi už tady náhodou diskuzi o tom, že je tvoje vzteklé dítě ve školce nezvladatelné?
1. Na to je jediná rada: Nenutit ji.
Napíšu ti to z jiného pohledu. Se mnou prý byly problémy s jídlem už od narození, dospělo to do stádia, kdy jsem seděla u oběda ještě když šli ostatní večeřet. Nikdy! mě rodiče nedonutili jíst, když jsem nechtěla. (Babička si dodnes dobře pamatuje, jak mě donutila sníst k večeři párek, i jsem si večer vyčistila zuby a ještě ráno jsem ho měla za škraní) A to, co mi nutili nejvíc (maso) nejím dodnes, i když spoustu věcí které jsem neměla ráda, jím. Vůči masu mám vyloženě averzi a můj vztah k jídlu celkově je hrozný, prošla jsem si anorexií a bulimií. Nedám ruku do ohně za to, že to spolu souvisí, ale s největší pravděpodobností ano.
To je jen pohled dítěte na to, když ho rodiče nutí jíst a vytvoří si nezdravý vztah k jídlu. Jídlo nemá být věda, prostě buďto chceš jíst, nebo nechceš.
Ale to nejdůležitější pro tebe by mohlo být to, že žádné zdravé dítě dobrovolně hlady neumře. Opravdu ne, když bude mít hlad, tak to sní.
Už jen to, že s tím má problém od malinka je snad jasný, že asi nemá takovou potřebu jíst, tak proč to do ní cpát pod tlakem?
@Pink Lady souhlasim s tebou, nuceni do jidla opravdu muze vest k takovymto problemum, at uz anorexie ci naopak prejidani-obezita.Taky bych do jidla nenutila, hlady opravdu neumre, ale byla bych striktni a mimo jidla bych nedala nic navic.
@katule9 píše:
@Pink Lady souhlasim s tebou, nuceni do jidla opravdu muze vest k takovymto problemum, at uz anorexie ci naopak prejidani-obezita.Taky bych do jidla nenutila, hlady opravdu neumre, ale byla bych striktni a mimo jidla bych nedala nic navic.
Přesně tak, funguje nám to se starší dcerou. Nechceš, nejez ![]()
@Pink Lady píše:
Přesně tak, funguje nám to se starší dcerou. Nechceš, nejez
jo jo toto heslo razila uz nase mamka, taky ji jako dite nutily jist a ve skolce jim nablinkala do talire
pokud to dite nenecha pak nikdo cpat sladkostma tak si myslim ze to je jedina normalni cesta.. ![]()
Tak hubená určitě není. Takže vymezit nějaký čas na jídlo, nesní, sebrat. Další jídlo je svačina. ROzhodně netlačit, nenutit nevydírat. To bych pochopila, kdyby měla deset kilo.
Nedělat kolem toho scény a tyátr.
Co se týká školky, tam ji holt musí zvládnout učitelka.
Vzít ji ven v tričku moc neschvaluju, ale předpokládám, že tam neměli nějakou uklízečku nebo někoho, aby ji s ní nechali. Nechat celou třídu kvůli jednomu dítěti uvnitř je nesmysl.
@Bibi239 píše:
tohle me dostaloDoporucuju knihu Jak mluvit, aby nas deti poslouchaly. Zrovna tohle popirani detskych pocitu a neprenosnych zazitku je tam oznaceno jako jeden z hlavnich problemu. Treba pak svuj pristup zmenite.
Co se tyka neochoty vzit si mikinu, nauc dceru vazat mikinu kolem pasu. Ona vyleze, zafouka a oblikne se.
Ja vidim problem v tom, ze zrejme vsechno vite lip, jestli ma hlad, jestli ji chutna, jestli potrebuje mikinu… Dite je pak v permanentni opozici, bez jakekoli moznosti ovlivnit svoje pohodli. Nechte jidlo na ni. Nechte ji jit bez mikiny, jen reknete, ze venku fouka a az ji bude zima, tak se muze oblict.
Nevim, jak bylo u vas vcera, my byli venku v tricku s kratkym, o mikinu si rekly samy.
Ze ma rymu bych pricitala spis tomu, ze nekdo na ni prsknul, spoustu deti davaji rodice do skolky s rymou.
Ano, přesně tak, vidím to úplně stejně.
A myslím, že dětský psycholog by tady byl skutečně velmi vhodný - ne kvůli dítěti, ale jako poradce pro rodiče.
Tak holt popros učitelku, až se příště vztekne, ať ti zavolá, že přijedeš a své dítě si uklidníš…až bude klidné, tak ho opět učitelce předáš. Ona ho oblékne a bude vše ok.
Ne, nepíšu kraviny…píšu to co mají školky nárok opravdu udělat. Skutečně je v pravomoci mateřské školy, resp. učitelky, volat rodiče a to v případě, pokud je dítě nezvládnutelné všemi pedagogickými způsoby. A rodič je POVINNEN přijet a dítě uklidnit…pokud by se zaměstnavatel vzpouzel, že rodiče nepustí z práce, má smůlu…je povinnen pustit svého zaměstnance, pokud se jedná o nezletilé dítě.
Takže…stačí požádat učitelku, ať využije své pravomoci.
To by bylo u rodičů haló…co? ![]()
Neboj…ona to tvoje dítě úča časem zvládne…nic jiného jí nezbývá.
@SIMONA1234 píše:
Neboj…ona to tvoje dítě úča časem zvládne…nic jiného jí nezbývá.
No a do tý doby bude holt občas chodit ven bez mikiny… až mu bude zima, tak mu to taky dojde.
@zuzkasim díky za rady.To že se paní učitelka poslouchá jí samozřejmě vštěpujeme od prvního dne, vylechne si to, souhlasí a pak tohle. Zkusím víc jednat s chladnou hlavou, ale určitě víš s takovýmhle paličákem, že to jde občas dost těžko
..