Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, mám dotaz, nemáte někdo zkušenost s tím, že miminko dáte uspat na hlavní noční spánek a ono se probudí cca po 40 minutách? Mám 5 měsíčního chlapečka. Dřív spal vždy od cca 20h do nějakých 2:00 ráno a pak se budil po 2 hodinách. Nedávno se začal probouzet ještě jednou před půlnocí cca tak měsíc zpět, ale teď se probudí vždy po těch 40 minutách, přijde mi jak po tom prvním spánkovém cyklu a trvá zas takových 30-40 minut než znovu usne. Mám pocit, že tu proběhla (možná stále probíhá) spánková regrese, někdy se budil každou hodinu, někdy zase se vzbudil uprostřed noci a byl 2 hodiny vzhůru než zase usnul to trvalo asi 6 týdnů a teď je tady tohle… nemáte někdo zkušenost? Předem moc děkuji za odpovědi. Děkuji
Těm malým dětem se většinou spánek mění každou chvíli. To je porad neco, regrese, bdela okna, zuby boli, vyvojovy skok, nová dovednost. Na neco si zvyknes a za 2 týdny je to jinak. Někdo ma štěstí, ze to nezazije, znám takové
Asi nezbývá, než to přečkat.
To se furt mění, ja mám v posteli dvě děti nebo jedno a to menší to je vyčůrat, nakojit, přikrýt ne nechci přikrýt, chci rozsvítit…a starší vyčůrat, přikrýt, občas brečí a neví proč, ta už má 6 let 🫣 nám ty děti nějak pořádně ještě nezačaly spát na pár výjimek…
Může to být falešné usnutí, jak spinká přes den? Většinou je to způsobeno přílišným spaním přes den nebo nedostatečně dlouhým bdělým oknem před usnutím🤔
@Daisy98 To mi právě říkala pediatrička, že prý mi přes den moc spí, spí mi ve stropu 3 hodiny přes den tak na 4× dopoledne 2× probouzí se v 6:30 a 2× odpoledne, nikdy nespal dobře, když jsme se vrátili z porodnice nespal vůbec, byl vzhůru i 7-8 hodin vkuse přes den. Zkoušela jsem bdělá okna mít hodinu a půl, dvě, dvě a půl, tři a je to furt stejné. Dnes teda jsem ho dala spát přes den jen jednou dopoledne 40 min protože se vyjímečně probudil v 8 ráno (ale v noci se probouzel po hodině, pláč, nechtěl mléko, má rýmu takže ani dudlik, měl teploty, tak nevim jestli zuby? Ale žádné nevidim) a jednou odpoledne 30 min a ted jsem ho c 19:00 uspala tak uvidíme 🤷🏽♀️
@AB99234 píše: Více
Tak to mi přijde jako hodně málo spánku, náš má skoro 9 měsíců, ráno vstáváme 7:30-8:00, pak má první spánek 10-11, druhý 14:30 až 15:45 a poslední zdřímnutí cca 18:20 až 18:50, večer usíná cca kolem 21:45, spí víceméně celou noc, ale se mnou v posteli, budi se na kojení někdy 2×, někdy 5×, ale vrazím prso a spíme dál🤔 v celku mi to vychází nějakých 12 a půl hodiny, což je takový průměr pro jeho věk🤔 nemůže to teď být třeba tou rýmou? Jak uspáváte?