Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
No on totiž žádný Bůh není. Víra je jen psychologický nástroj pro ovládání lidí. Ale respektuji, že spoustě lidí takováto psychická opora vyhovuje a potřebují ji. Já jsem prostě pragmaticky založený člověk.
No tak křesťanský bůh vážně není automat na zázraky.
To slibuje magie, že na něco co uděláš dostaneš nějakou odměnu a zaplatíš za to nějakou cenu. Spoiler - je to vždycky podvod a nebo naivita.
Jinak tedy tohle je přesně to téma, které chceš řešit se svým farářem/kou. Křesťanství je postavené na komunitě, na tom, že ti lidi mohou pomoci, pokud jim řekneš, nebo ti alespoň mohou pomoci věci které nejdou změnit snést. Což mimo jiné může být boží dílo, že…
Viz třeba onen obligátní vtip *Člověk je po kolena v bažině, vidí kolem jet hasiče a ti se ho ptají jestli nechce pomoci. On jim odpoví: " Ne nepotřebuji, věřím v boha a on mi pomůže".
Když jedou znova kolem, už je ponořel po pas v bažině a opět se ho zeptají, ale trvá stále na svém, že nechce pomoci. Jedou po třetí, už je v bažině po krk, ale stále věří, že mu bůh pomůže a nechce od hasičů pomoct.
Utopí se. Jde do nebe. Říká: " Pane bože, proč jsi mi nepomohl?"
Bůh mu odpoví: " Kdo myslíš, že tam posílal ty hasiče???"*
Příspěvek upraven 04.08.22 v 08:59
Souhlasím s Nozu. A krom toho i většina lidí, kteří se zdají být v pohodě a bez trápení, tak realita je jiná. Jen to na sobě před cizími nedají znát. Asi doopravdy na počkání nikomu nebudu vykládat, že nám odcházejí dva seniorní členové rodiny, stres v práci, vyhlídka operace…vážně tohle na mě nikdo cizí nepozná. A ani nechci.
Ne, bůh není.
Já respektuji věřící, někteří prostě potřebují v něco věřit, ale já ne. A zastávám názor, že pokud v boha věříš, tak choď pravidelně do kostela. Pomodlit se, ke zpovědi.
Takový to, že teď něco potřebuju, tak se doma pomodlím ![]()
Jinak každý má v životě problémy, jen to neříkají.
@Markéta188 píše:
Ne, bůh není.
Já respektuji věřící, někteří prostě potřebují v něco věřit, ale já ne. A zastávám názor, že pokud v boha věříš, tak choď pravidelně do kostela. Pomodlit se, ke zpovědi.
Takový to, že teď něco potřebuju, tak se doma pomodlím
Jinak každý má v životě problémy, jen to neříkají.
Modlit se můžeš kdekoli, nejen v kostele.
@Anonymní píše:
Ahoj všem. Asi to znáte taky. Když vás něco trápí a třeba něco vážného, třeba těžká nemoc, vážně problémy v životě často se obracíme i ti nevěřící k Bohu a prosí o zázrak o uzdravení prostě aby se vše vyřešilo. Chápu že věřící člověk může říct, že je špatně obracet se k Bohu jen když něco chceme. Já třeba osobně i Bohu děkuji, když se něco podaří, vyřeší. Ale často mi přijde, že daleko víc když je něco zvlášť pro mne důležité, tak je mi naloženo ještě více. Přeji si ať se mi uzdraví člen rodiny, třeba a místo toho se to ještě více zkomplikuje. Člověk má pak pocit, že žádný Bůh ani není, přece by nedopustil aby se člověk trápil, když dělá vše pro to, aby bylo lip. Nechci tady shazovat víru nebo mluvit o tom, že víra nemá cenu ale spíš by mě zajímal třeba názor takového člověka, který mi třeba může pomoci toto pochopit. Prostě proč nás někdy člověk nechá v tom srabu pořádně vykoupat a někdo prochází životem v pohodě.
Neplní na počkání a všechna přání. Kdyby ano, nebyly by války. Když se nastane nemoc nebo úmrtí, je to těžké i pro věřícího
Já souhlasím s @Ou
Tedy ne že bych osobně přímo věřila ale pokud už nějaká taková entita existuje tak proč by měla dělat zázraky na počkání…spíše bych věřila tomu že se v našem okolí vyskytne někdo kdo nám buď pomůže problém vyřešit nebo se s ním snaze vyrovnat a tu víru neztratit nebo ji naopak najít… ![]()
Myslím že celém dobře by to mohlo být tak jako v pánovi prstenů..kdy bůh svět stvořil ale do dění v něm vpodstate nezasahuje..má ale nějaké polobohy…(anděly) kteří už ten svět přímo ovlivňují…ale zas nedokážou úplně to co on jen mohou pomoci…
Příspěvek upraven 04.08.22 v 08:58
Člověk si musí poradit sám, neexistuje nic takového, že svoje problémy prehodime na jednoho z 6000 bohů co jsou na zemi a oni to za nás vyřeší.
Ahoj,
ač to v tom okamžiku třeba nedokážeme pochopit, tak někdy je pro nás ochranou právě to, že se naše prosby, přání nenaplní. Nikdy nevíme, co špatného nás chrání před ještě horším. Věci se dějí přesně tak, jak se z nějakého důvody dít mají. Včetně bolestí, které prožíváme. Je to tak v pořádku.
Žádný Bůh není, kdyby ano tak by nedopustil ty špatné věci, které se dějí. A tím nemyslím jen války ale třeba i to, že nějaká žena touží po děťátku a není ji dopřáno a kdejaká fetka otěhotní na první šťouch ![]()
Nezavěšujte jste v pořadí. Právě vyřizujeme požadavky těch, co se dovolali před vámi. Děkujeme za pochopení. Váš nebeský team.
@Anonymní píše:
Ahoj všem. Asi to znáte taky. Když vás něco trápí a třeba něco vážného, třeba těžká nemoc, vážně problémy v životě často se obracíme i ti nevěřící k Bohu a prosí o zázrak o uzdravení prostě aby se vše vyřešilo. Chápu že věřící člověk může říct, že je špatně obracet se k Bohu jen když něco chceme. Já třeba osobně i Bohu děkuji, když se něco podaří, vyřeší. Ale často mi přijde, že daleko víc když je něco zvlášť pro mne důležité, tak je mi naloženo ještě více. Přeji si ať se mi uzdraví člen rodiny, třeba a místo toho se to ještě více zkomplikuje. Člověk má pak pocit, že žádný Bůh ani není, přece by nedopustil aby se člověk trápil, když dělá vše pro to, aby bylo lip. Nechci tady shazovat víru nebo mluvit o tom, že víra nemá cenu ale spíš by mě zajímal třeba názor takového člověka, který mi třeba může pomoci toto pochopit. Prostě proč nás někdy člověk nechá v tom srabu pořádně vykoupat a někdo prochází životem v pohodě.
Neprochází, jen ti to třeba zrovna neřekne… jinak v žádné vyšší síly nevěřím a nikdy sem nevěřila ![]()
@kulíšek_s_bambulí píše: Žádný Bůh není, kdyby ano tak by nedopustil ty špatné věci, které se dějí. A tím nemyslím jen války ale třeba i to, že nějaká žena touží po děťátku a není ji dopřáno a kdejaká fetka otěhotní na první šťouch
Ono je dobrý příklad ve filmu Yes Man. Kde jako bůh plní všechny modlitby a vyjde z toho to, že tam výhru v loterii jako hlavní jackpot vyhrajou desítky tisíc nebo stovky tisíc lidí a místo vyhraných stovek milionů má každý 10 dolarů nebo kolik. ![]()