Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Zdravím všechny, prosím, mám asi takovou neobvyklou otázku, ale poslední dobou zaznamenávám to, že lidé pořád jen lžou, jako byto byla nějaká normální, běžná věc lhát. Už jsem z toho zoufalá, nevím, co si počít, mám pořád pocit, že člověk musí být v pozoru, že zase někdo bude lhát, děje se to v rodině, v práci, u ditěte ve škole, máte taky někdo stejný pocit, že se člověk pravdy nedovolá…?
Víš co, vždycky se zeptám V čí prospěch a zde máš odpověď na tvou otázku.
Uveď příklady, v čem ti všichni lžou. Ať přemýšlím, jak přemýšlím, v obecném měřítku nemám pocit, že by bylo lhaní nějakou normou a v mém nudném životě ani nevidím smysl, co by z toho kdo měl.
@Koblizek2009 píše:
Zdravím všechny, prosím, mám asi takovou neobvyklou otázku, ale poslední dobou zaznamenávám to, že lidé pořád jen lžou, jako byto byla nějaká normální, běžná věc lhát. Už jsem z toho zoufalá, nevím, co si počít, mám pořád pocit, že člověk musí být v pozoru, že zase někdo bude lhát, děje se to v rodině, v práci, u ditěte ve škole, máte taky někdo stejný pocit, že se člověk pravdy nedovolá…?
Lidé lžou, protože je to v některých případech výhodnější, protože mají svoje morální limity posunuté a i třeba proto, že někdy je lež milosrdnější než pravda.
Třeba tě chtějí jenom odbýt, aby ses už dál nevyptávala, nechtějí s tebou diskutovat, tak něco plácnou, aby byl klid.
Tak tento pocit jako zakladatelka mám bohužel taky. Vysvětlení nemám. U nás v rodině se lže nebo tají věci neustále
jedna moje bývalá kolegyně lhala pořád a naprosto bezdůvodně. Normálně si vymýšlela nesmysly. Vždycky jsem přemýšlela na co jí to je a co z toho má tady z těch konkrétních lží, no nechápu to dodnes ![]()