Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Milé Maminky, prosím poradte. Mám 10 dní před porodem. Miminko čekám s ženatým mužem, který si nepřeje aby byl uveden do rodného listu jako otec. Je ochoten mi za to vyplatit jednorázovou dávku výživného, která zatím není jasná. Ja myslím že tak třeba 400000,–. Pak už o nás nechce slyšet. Sociální pracovnice i advokátka mi radily že částka je příliš malá. na výživu dítěte je třeba po dubu 18 let s částkou 3000 na měsíc celkem 648.ooo.-( I více)
Také říkaly, že je důležité uvést otce do Rd. Nevím co mám dělat. Jaké jsou výhody otce, když o dítě nestojí????????? Děkuji za rady.
Bože
. Nechtěl bych po něm nic a do rodného listu nezapsala!!!
Aní já bych ho nenapsala, přeci jen mít ho tam, má svá rizika, hlavně v budoucnosti. Co já bych za to dala, aby tam otec mého dítěte nebyl…
Katrinka já s tebou teda nesouhlasím
To dítě za to rozhodně nemůže, jaké má rodiče a jíst něco musí.
Nevím jaké jsou výhody, když uvedeš otce do rodného listu, jedině snad případné „dědictví“? Jinak ta částka je opravdu moc malá, pokud chceš z tohoto zabezpečit dítě min. do 18 let. To si přece umíš spočítat sama ![]()
ETaro,
tak Ti nevím co vlastně řešíš.
Pokud otec nechce být uveden v rodném listě, tak ho stejně nedonutíš, aby Ti papír podepsal - pokud ho ovšem nehodláš tahat po soudech při určování otcovství - trvá to dlouho a nakonec se Ti může stát, že peníze od něj neuvidíš.
Když přistoupíš na jeho podmínku a je ochoten Ti dát jednorázově „odškodné - odchodné“ a bude to odpovídající částka, tak by to asi bylo nejrychlejší řešení.Nevím, v jaké jsi situaci, zda máš někoho, kdo Ti pomůže, jaké máš zázemí.
Když nebude v RL zapsán, tak si Ty můžeš najít někoho, kdo bude mít rád Tebe i Tvé miminko - a pokud bude chtít, tak si jednou Tvé dítě může osvojit - což by moh být problém, pokud bys donutila biologického otce aby figuroval v RL - pak by byl potřeba jeho souhlas.
Otec zapsaný v RL má jistě povinnosti - hlavně platit výživné, ale taky svá práva - vím, že teď to asi reálné není, ale co Ty víš do budoucna - má právo , mimo jiné,své dítě vídat ![]()
Pořádně zvaž, co je pro Tebe a mimčo prioritou.
Moc Ti přeju, aby ses rozhodla správně a dopadlo to co nejlépe.
Holka ja ti nevim. Na jednu stranu ma dite pravo znat sveho bio rodice, na druhou stranu kdyz ten rodic s tim nechce mit nic spolecneho.
Otazkou je taky jak je na tom majetkove. Dite je pak dedic. Ja bych castku navysila na jednou tolik a pokud by na to pristoupil, tak bych ho asi neuvadela, ale 800 tisic uz je sakra suma…
Werusko, nikdo z nás neví,jaký je celý příběh zakladatelky. Napsala jsem pouze svůj názor. Mě to trošičku zavání vypočítavostí hned od samého počátku
a do toho by dítě v žádném případě být zataženo nemělo…příčí se mi vyčíslovat penězmi hodnotu dítěte.
otec v RL má své povinnosti, ale také práva, aby se jednoho hezkého dne nerozhodl, že ti prostě dítě sebere.
Nejshůdnější řešení bude domluva, že ti dá jednorázovou sumu, ale rozhodně vyšší než tuto a dáte si pokoj vzájemně.
Stejně by mě zajímalo, jak by bylo právnicky ošetřený to, že ty třeba peníze někam neuložíš a stejně soudně nepožádáš o uznání otcovství, nebo naopak tatínkovi jednoho dne rupne v hlavě a najednou se bude k dítěti hlásit. Není to všechno postavený na dobré vůli vás obou??? ![]()
Katri já taky neříkám, že jsem toho zastáncem
Ale o tomhle ta diskuze asi není. Ale přijde mi, že tady zakladatelka stejně nemá moc šancí na výběr. Buď otce neuvést a spokojit se s částkou a nebo se tahat po soudech. Tak či tak je to jen o vzájemné důvěře těch lidí. Ani jeden si nemůže být jistý tím, zda o sobě již opravdu nikdy neuslyší
Katrinko já si myslím, že tady je to kalkulování na místě. Nevyčísluje se hodnota dítěte, ale hodnota nefunkčního otce, který má alespoň krapek zodpovědnosti a chce zabezpečit své dítě. Samozřejmě ta zodpovědnost je brána s nadsázkou
Ačkoli jsem člověk hrdý, který po nikom nic nechce… dítě je dítě. Abych si pak vyčítala, že nemám třeba na kvalitní první botičky…
A pokud zakladatelka zvládne vše sama, ty peníze si můžou hezky ležet v bance a v 18letech to bude pěkná startovací suma do života.
Přistoupila bych na to, zkusila bych částku ještě navýšit, ale brala bych to, pokud biologický otec nemá zájem, tak fajn. Pokud by někdy tn zájem pojal, tak přece nemusí být vedená v RL, hlavně, že by si to nějak vyříkal s dítětem.
Tátu nedělá RL, ale to, že má dítě rád.
jéé, co já bych za to dala, být na Tvém místě ![]()
Přistup na to, hrdost v tomto případě stranou, částku zkus navýšit. Budou Ti ale dělat „problémy“ na sociálce,,,, v případě že Ti budou doplácet nějaký sociální apod… nemluvím o mateřské a rodičáku. Většinou na otci trvají, neb do dvou let věku dítěte má povinnost vyživovat i tebe. Kdybys třeba žádala jednorázový příspěvek na kočárek, tak na to asi rovnou zapomeň. Pokud ale po nich nebudeš chtít nic navíc, tak by to mělo být OK.
Budete to stvrzovat písemně? asi ne, viď, vždyť tím by chlap vlastně otcovstí přiznal a dalo by se případně použít. Čili nevím jak právně, ale uršo bych do toho šla,,, asi jen domluvou mezi náma.
A.
čičinka píše:A pokud zakladatelka zvládne vše sama, ty peníze si můžou hezky ležet v bance a v 18letech to bude pěkná startovací suma do života.
…peníze se budou válet v bance a za těch skoro 20 let vlivem inflace si za ně mladík koupí poctivé 2 bochníky chleba
![]()
Promiň, nemá to vyznít zle, ale velmi skepticky!!! Představte si, kdyby někdy kolem revoluce proběhla takováto dohoda.....matka by dostala třeba „pohádkovou“ sumu 50tis Kč (nedej bože třeba navíc pěknou zánovní Škodu 120L) a teď někdy by to dítě mělo dostat…no, nevím, jestli by se smálo nebo plakalo… ![]()
Tolik k těm penězům. Za mě je to nesmysl a otec by z toho vyvázl velmi snadno a levně. Jednak uvažujte tu inflaci, měnu, státní převraty a tak podobně…Jednak už tu bylo zmíněno právo na dědictví.
Pak bych myslela na PRÁVA DÍTĚTE.
A v neposlední řadě - vysoudit otcovství a alimenty není v dnešní době už takový problém (díky exekučním zákonům), pokud otec není socka (ale to by neměl na to „odstupné“, že.
Nejsem ve stejné situaci, takže můžu prd kázat, tahle je jen můj názor, když se do toho „pokusím“ vcítit.
Holky tak me napada, jestli treba nebude problem v tom, ze aby zenskou braly urady jako samozivitelku, tim padem ji davaly vic penez, tak musi mit uvedenyho otce a ten ji musi platit vyzivny. Jak je otec neznamy, tak na to snad urady prdej a zenska neni samozivitelka. Teda nevim jiste, mozna sem to pred cca 10-ti lety blbe pochopila nebo se to zmenilo.