Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
IMI - je to tak, aspoň tedy ještě před 5 lety bylo,, psala jsem to ve svým příspěvku. Ale¨když po úřadech nebude chtít nic navíc, tak je to OK. Ono být dneska tak nějak oficielně samoživitelka, tak to už žádný výhody neznamená, vidím to na sobě, dokonce ani pro přijetí dítka do školky to nemělo valnej význam. Radši bych prostě vzala ty peníze a doufala, že jednou potkám toho pravýho a budu ráda, že mi biologickej otec nebude dělat žádný problémy.
A.
vulpes píše:Tolik k těm penězům. Za mě je to nesmysl a otec by z toho vyvázl velmi snadno a levně. Jednak uvažujte tu inflaci, měnu, státní převraty a tak podobně…Jednak už tu bylo zmíněno právo na dědictví.
Pak bych myslela na PRÁVA DÍTĚTE.
A v neposlední řadě - vysoudit otcovství a alimenty není v dnešní době už takový problém (díky exekučním zákonům), pokud otec není socka (ale to by neměl na to „odstupné“, že.
Souhlasím.
A já bych asi zase měla strach, aby otec časem nechtěl dítě půjčovat (a třeba v době, kdy už to bude pro zúčastněné úplně cizí člověk), neblokoval osvojení a změnu příjmení v případě, že si matka najde nového partnera a fungujícího tatínka pro dítě (což si rozhodně myslím, že najde)… Nevím přesně, jak to funguje.
Kdybych uměla smlouvat, tak bych to vyšponovala na vyšší částku, a pak se s ním fakt rozloučila. Jsem možná naiva a předpokládám, že se najde někdo jiný, kdo dítě rád přijme za své. Takže rozpočítáno na 18 let (či více) je to na houby, ale do začátku dobré, a pak snad ten jiný tatínek
…
Je to vrabec v hrsti a holub na střeše
.
Řeknu ti to asi takhle. Kdyby se ti nedej bože něco stalo, tak otec uvedený v RD má zákonnou povinnost se o dítě postarat. Pokud by nebyl v RD uveden, mohl by ti naslibovat hory doly a nesplnit ani ťuk! A o dítě by se musely starat tví rodiče či by putovalo jinam (dětský domov).
Kamarádka měla něco podobného. Porodila dítě ženatému muži, ten jí slíbil, že jí zaplatí v několika splátkách 500000,–, pokud ho neuvede jako otce. Tudíž tak udělala, neuvedla ho. Chlap jí poslal jen 10000 asi po 5 měsících a víc ani ťuk. Tak ho dala k soudu a zažádala o testy otcovství. Soudy se táhly neuvěřitelné dva roky. Nyní má tří a půl letou holčičku a chlap jí platí měsíčně 2500,–. Ale po tu dobu, kdy jí ten sičák neplatil, vycházela s penězma jen tak tak.
Hmm a co kdyby misto „odstupneho“ koupil „tatinek“ svemu ditku bytecek
Jestli mas kde, bydlet, tak bys ho mohla zatim pronajimat - ted by jsi z toho mela nejakou korunu navic misto vyzivneho a za 20 let bude mit byt adekvatni hodnotu, i kdyby ho pak mlady chtel prodat (chapete me, ze?
Proste kdyz ted koupi byt za 800 000, tak za x let bude mit hodnotu treba 2 000 000, to by podle me vyresilo problem s inflaci
)
čičinka píše:
Abych si pak vyčítala, že nemám třeba na kvalitní první botičky…
Kvalitní první botičky jsou prd proti tomu, když se s dítětem nedejbože stane cokoli, co zabrání matce jít do práce a bude nucena se o dítě ve zvýšené míře starat (ono stačí pitomá potravinová alegrie, a jak pak kolikrát bývá problém vůbec dítě umístit do školky, kde se spešl dietou nechtějí mít nic společného… naštěstí to tedy neplatí všude). A co pak? Nějaké sociální dávky, které nejsou extra vysoké, dál požádat si o dávky v hmotné nouzi… a u těch už člověk může narazit, ptž podmínka pro jejich výplatu je, že se žadatel o dávku snaží zabezpečit svépomocí a přímo v zákoně je uvedeno, že musí např. mít nárokované výživné, jinak se nesnaží dostatečně… to se pak čtyřista tisíc rozplyne, ani člověk neví jak
Peníze na účtě sice vypadají ze začátku hezky, ale je to částka konečná, která nereaguje ani na inflaci, ani na aktuální potřeby dítěte.
Myslím, že srovnávat inflaci po převratu až teď a např inflaci od roku 2000 do 2018 je nebe a dudy, ale nejsem žádný finanční prognostik.
Kdyby se se mnou něco stalo, tak bych byla fakt nadšená, že dítě by se dostalo do péče tatínka, který ho nechtěl, neměl o něj zájem a jeho zapsání do RL bych si musela vybojovat soudně.
Případné poručnictví bych řešila fakt jinak, rodiče, sourozenci, pokud máš třeba výbornou kamarádku… Ale ne otec, který dítě nechce už teď.
Ajko, to je asi nejrozumnější návrh, co tu padl. Koupě bytu, klidně maličkého, je investice do budoucna, stálý příjem z pronájmu, nebo dotyčná nemusí platit nájem
Les2311 píše:čičinka píše:Kvalitní první botičky jsou prd proti tomu, když se s dítětem nedejbože stane cokoli, co zabrání matce jít do práce a bude nucena se o dítě ve zvýšené míře starat (ono stačí pitomá potravinová alegrie, a jak pak kolikrát bývá problém vůbec dítě umístit do školky, kde se spešl dietou nechtějí mít nic společného… naštěstí to tedy neplatí všude). A co pak? Nějaké sociální dávky, které nejsou extra vysoké, dál požádat si o dávky v hmotné nouzi… a u těch už člověk může narazit, ptž podmínka pro jejich výplatu je, že se žadatel o dávku snaží zabezpečit svépomocí a přímo v zákoně je uvedeno, že musí např. mít nárokované výživné, jinak se nesnaží dostatečně… to se pak čtyřista tisíc rozplyne, ani člověk neví jak
Abych si pak vyčítala, že nemám třeba na kvalitní první botičky…Peníze na účtě sice vypadají ze začátku hezky, ale je to částka konečná, která nereaguje ani na inflaci, ani na aktuální potřeby dítěte.
Tak právě v době přechodu z rodičáku do práce, když to na sebe nenavazuje, by peníze na účtu byly dobrá rezerva, která zaplatí soukromou školku nebo domácí hlídání, zatímco ženská není vázaná na to, jestli vezmou dítě do školky nebo ne.
Za 3r určitě natolik na hodnotě neztratí…
Anik píše:
jéé, co já bych za to dala, být na Tvém místě
Přistup na to, hrdost v tomto případě stranou, částku zkus navýšit. Budou Ti ale dělat „problémy“ na sociálce,,,, v případě že Ti budou doplácet nějaký sociální apod…
A.
Jen k tomuto: mé dítě nemá otce v RL a na sociálce žádné problémy nebyly. Měli jsme sociální příplatek a příspěvek na bydlení, vždy se jen optaly, zda máme alimenty, já řekla ne, ony řekly „takže otec neuveden“ a naprosto nic nerozváděly. Navíc, když dostane zakladatelka nějaký jednorázový finanční příspěvek od otce dítěte, tak asi nebude muset chodit na sociálku pro žebrácké příspěvky.
neprihlasena no ja nevim, ale ja bych ten jednorazovej prispevek nebrala jako ze by teda ted nemusela chtit nejakou pomoc od statu a mohla to „rozfofrovat“. prece jenom jak dlouho vydrzi 400 tis.?
Nečetla jsem všechny odpovědi,nevím,zda se nebudu opakovat..
Jsem v podobné situaci,mám pětileté dítě,otce jsem do RL na jeho přání neuvedla.Dost by mu to zkomplikovalo život a to platí doposud..
Zatím jsem nebyla v té situaci,kdy bych potřebovala vyplácet sociální dávky,kde je určení otcovství a výživné podmínkou.
Tenkrát jsem s tím souhlasila,ale teď začínám svůj názor měnit.To,že nemá o dítě zájem,nezměním.O to tu nejde.Máme už svůj jiný život,táto říká někomu jinému,máme druhé dítě.Otec není ten,kdo splodil,ale tne,kdo vychovává.Problém je kromě těch sociálních dávek,že kdyby se se mnou něco stalo,dítě je právně bezprizorní.Kdyby biologický otec zemřel,moje dítě nemá právo na sirotčí důchod po něm..
Mluvila jsem se sociální pracovnicí.Ta mi řekla,že je v zájmu každého dítěte,aby mělo svého biologického otce.Jen ve vyjímečných případech jde vysoudit papír,že určení otcovství je proti zájmů dítěte a nemusí to být.Někdy to lze,i když budeš tvrdit,že se dítě narodilo z náhodné známosti a nevíš,kdo to je.Já toto už použít nemůžu,řekla jsem pravdu.
Taky se rozhoduju,co dál
nepřihlášená píše:Anik píše:Jen k tomuto: mé dítě nemá otce v RL a na sociálce žádné problémy nebyly. Měli jsme sociální příplatek a příspěvek na bydlení, vždy se jen optaly, zda máme alimenty, já řekla ne, ony řekly „takže otec neuveden“ a naprosto nic nerozváděly. Navíc, když dostane zakladatelka nějaký jednorázový finanční příspěvek od otce dítěte, tak asi nebude muset chodit na sociálku pro žebrácké příspěvky.
Přistup na to, hrdost v tomto případě stranou, částku zkus navýšit. Budou Ti ale dělat „problémy“ na sociálce,,,, v případě že Ti budou doplácet nějaký sociální apod…
A.
U přídavků na dítě a u sociálního příspěvku není potřeba určit otcovství a mít alimenty.To pobírám taky.Určené otcovství a alimenty jsou podmínkou u těch „žebráckých příspěvků“,jak píšeš ![]()
nepřihlášená píše:Anik píše:
A.Jen k tomuto: mé dítě nemá otce v RL a na sociálce žádné problémy nebyly. Měli jsme sociální příplatek a příspěvek na bydlení, vždy se jen optaly, zda máme alimenty, já řekla ne, ony řekly „takže otec neuveden“ a naprosto nic nerozváděly. Navíc, když dostane zakladatelka nějaký jednorázový finanční příspěvek od otce dítěte, tak asi nebude muset chodit na sociálku pro žebrácké příspěvky.
Dcera teda otce uvedeného bohužel má, a chtěli po mně i papír, že do dvou let věku dítěte platí výživné i na mě… tento jsem neměla, tak jsem nic nedostala.
Kamarádka otce neuvedla, páč jaksi nevěděla, ehm, a nakonec teda něco uhádala, ale byl to boj.
I tady, jako asi všude, záleží na koho narazíš. My třeba dohodu o výživném měli sepsánu sami, podepsanou u notáře, jedna ženská na sociálce byla v pohodě, další mi to vůbec nechtěla vzít, že to musí být soudně.A co se týká toho, že nebude chtít žádné příspěvky, které jí náleží, když má prachy od otce… mno, to záleží na samozřejmě na ní, bylo by to asi ideální, ale jednak ty peníze nejsou bůhvíco, a pokud by jim koupil byt a oni v něm bydleli, tak zas nemají „vůbec nic“ /měsíčně platit fond oprav a všechno možné, kromě nájmu samozřejmě/, pokud by ho pronajímali, tak to už pak je lepší.
napsala jsem to nějak blbě, celý jako citaci,,, nechápu. Omluva
tak znovu a lépe.
A.
Dcera teda otce uvedeného bohužel má, a chtěli po mně i papír, že do dvou let věku dítěte platí výživné i na mě… tento jsem neměla, tak jsem nic nedostala.
Kamarádka otce neuvedla, páč jaksi nevěděla, ehm, a nakonec teda něco uhádala, ale byl to boj.
I tady, jako asi všude, záleží na koho narazíš. My třeba dohodu o výživném měli sepsánu sami, podepsanou u notáře, jedna ženská na sociálce byla v pohodě, další mi to vůbec nechtěla vzít, že to musí být soudně.
A co se týká toho, že nebude chtít žádné příspěvky, které jí náleží, když má prachy od otce… mno, to záleží na samozřejmě na ní, bylo by to asi ideální, ale jednak ty peníze nejsou bůhvíco, a pokud by jim koupil byt a oni v něm bydleli, tak zas nemají „vůbec nic“ /měsíčně platit fond oprav a všechno možné, kromě nájmu samozřejmě/, pokud by ho pronajímali, tak to už pak je lepší.