Proč ne kravské mléko?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Proč ne kravské mléko?
Ahoj, možná to bude pro vás tupý dotaz, ale nějak mi to není úplně jasné. Proč se nedoporučuje do určitého věku kravské mléko, ale raději uměle vyráběné. Jde mi o to, že uměle se mléko vyrábí tak možná posledních 50 let? A co ty tisíce let před tím, co je lidstvo živo? Co dávali dětem před tím, když se UM ještě nevyrábělo? ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Někde jsem četla, že oslí mlíko je podobné našemu ![]()
To kravské se nemá dávat, protože má hodně bílkovin (??) a zatěžuje zbytečně hodně ledviny.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No já myslím, že v sušeném nějak ovlivňují kravskou bílkovinu, jako že je jí tam míň, než v kravském mléku jako takovém…proto, že mimi není připravené strávit kravskou bílkovinu v takovém množství…aspoň myslím, že to tak je ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Moje prababička mi vyprávěla, že když byla malá (v době cca r. 1925), dávala její maminka jí i všem ostatním sourozencům už od miminka kravské mléko, pokud nemohla kojit (krávu měli doma, mléko jen převařovali). Pravda, ze sedmi sourozenců přežili do dospělosti jen čtyři, ale zemřeli na jiné nemoci než na to, že by jako kojenci vypili mléko. Myslím, že kdysi se kravské mléko dávalo běžně, nikdo to neřešil, nebyl na to čas, rodiny měli deset dětí, žádné noviny, televize, výzkumy, nutriční tabulky…Dnes je prostě jiná doba.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@jájaana Protože dítě není telátko, dítěti nejlépe MM, nebo UM které je mu nejvíc podobné. Jinak dřív byli kojné, pro ty movitější, ale dnes asi žádnou nenajdeš
A mě teda představa že mé dítě kojí jiná ženská zvedá ze židle. Chudí to asi řešily dle svích možností, a možností té doby.
Příspěvek upraven 14.10.12 v 22:10
- Citovat
- Upravit
No protože dítě není telátko ![]()
Je dobré ale mít na paměti, že UM se vyrábí z mléka kravského, jen se to mléko různými způsoby upravuje (snižuje se podíl bílkoviny, upravuje se poměr druhů bílkovin ve prospěch těch snáze stravitelných, přidávají se vitamíny, minerály, no ono stačí se mrknout na krabici na složení a víš).
Hlavně pro kojence, u kterých v jídelníčku převažuje mléčná složka, případně ti nejmenší, kteří se živí jen mlékem, je opravdu významné, jestli vypijí denně třeba litr UM nebo litr obyč kravskýho, mrkni na obsah bílkoviny v UM a KM a uvidíš, že ten příjem se pak liší fakt o hodně.
Nicméně je dobré si zachovat zdravý selský rozum a uvědomit si, že výrobci UM by nám nejraději nacpali UM i dospělákům. V současné době doporučovaná hranice na pití UM jsou 2r, což považuju za přehnaně opatrnické a spíš už za kšeft než zdravotní potřebu. Osobně dávám dětem mléko kravské od roka.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Protože kravské mléko je svým složením pro lidské mládě naprosto nevhodné, je vhodné pro telata, ne pro děti. S tím lidstvem v minulosti je to celkem zajímavá narážka, protože do určité doby se mléko ostatních savců nepilo vůbec až postupným zaváděním se lidský organismus přizpůsoboval toto mléko vůbec zpracovat, ale nenaučilo se to 100%. Např. můj syn trpí intolerancí laktózy (mmch prý jí více či méně trpí velké množství obyvatelstva a ani o tom neví a způsobuje jim to velké množství zdravotních problémů). Na zahraničních servrech jsem se dočetla, že můj syn je v podstatě „normální“, protože od přírody není normální přijímat takové množství mléka jiného savce a tato intolerance byla tedy normální. Toto a jiné věci o mléku jsem se dočetla, když jsem se o synově problému snažila zjistit více. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@marti81 Jojo, já taky mlíko moc neumím strávit… Zato Sunar OK ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Navíc vyloženě kravské mléko není potřebné ani moc vhodné ani pro dospělého, natož pro dítě. To už raději zak. výrobky. I když jsou s kravského mléka, je v tom podstatný rozdíl.
- Citovat
- Upravit
Souhlasím s @Gladys . Taky dáváme od roka i kravský. Ráno a večer má UM a přes den 1 - 2× trochu kravskýho. Jogurty jí běžně, alergii nemá a moje doktorka sama povídala, že UM pokud to finance dovolujou po tom roce kvůli složení (vitaminy a minerály navíc), ale jinak může klidně kravský. Přihlídla bych fakt jen k těm dispozicím a případné reakci na kravský (průjem, vyrážka, apod.). Do roka UM a potom pomalu zavádět i normální, pokud je dítě v pohodě. Ale novorozenci bych ho nedávala. Dřív to třeba bylo, ale dneska jsou ty možnosti jinde a pokud je možnost organismus mimča šetřit, tak jí určitě každá máma využije. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já dávám kravské dětem do jídla (br. kaše, omáčky,..) cca od 10 měsíců, čistě k pití od 18m. Pročetla jsem tady spoustu diskuzí na podobné téma, někdo dává od roku, někdo od 3let, tak jsem to vzala kompromisem a dávám od toho 1,5 roku
Obě děcka mlíko milujou, pijou ho denně, stejně tak jogurty a sýry. Já mlíko taky piju, chutná mi
Pokud by ho nechtěli, tak bych jim ho samozřejmě nenutila, ale když jim chutná, tak proč ne ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jinak taky bych nedávala UM třeba do tří let
,a dvouleťákovi dělám normální kakao z čerstvého mléka-ne trvanlivého, protože ho má rád. Ale dítě do roku, bych nedala.
- Citovat
- Upravit
Já jsem byla na kravském mléku od dvou týdnů. A jsem zdravá jako rybička. Hold každá doba má své. Zatím jsem tuto situaci nemusela řešit(kojím), ale spíš bych dávala kozí mléko než kravské.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@marti81 píše:
Protože kravské mléko je svým složením pro lidské mládě naprosto nevhodné, je vhodné pro telata, ne pro děti. S tím lidstvem v minulosti je to celkem zajímavá narážka, protože do určité doby se mléko ostatních savců nepilo vůbec až postupným zaváděním se lidský organismus přizpůsoboval toto mléko vůbec zpracovat, ale nenaučilo se to 100%. Např. můj syn trpí intolerancí laktózy (mmch prý jí více či méně trpí velké množství obyvatelstva a ani o tom neví a způsobuje jim to velké množství zdravotních problémů). Na zahraničních servrech jsem se dočetla, že můj syn je v podstatě „normální“, protože od přírody není normální přijímat takové množství mléka jiného savce a tato intolerance byla tedy normální. Toto a jiné věci o mléku jsem se dočetla, když jsem se o synově problému snažila zjistit více.
Holky zlatý… Kdybyste věděli. Moje mamka mi vyprávěla, jak lidi z města vozili za protektorátu zlato na vesnici a kupovali kraví mlíko. A proč ho pijem? no, proto, že je to dostupý zdroj bílkovin a jiných živin. Ofrňování se nad mlékem je rada hodná „když nemáte chleba, jezte koláče“…
Můj vlastní táta byl na kravím mléku prakticky od narození a dožil se vysokého věku.
Dneska bych ho nedávala, um je k mimi šetrnější, líp se tráví, ale žádný jed to není.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Prababička říkala, že na vesnici maminky, které nemohly kojit dávaly mlíko kozí, že kraví ne.
- Citovat
- Upravit