Proč ne kravské mléko?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
43035
17.10.12 05:53
@j.a.n.i1 píše:
Souhlasím :-) plus je ještě rozdíl, zda je to dítko výhradně na UM/KM nebo zda je kojené a KM potká 1-2 týdně třeba v kaši, tam myslím, že neuškodí ani o něco dříve.
Na druhou stranu UM do 3 let už mi zas přijde jako opačný extrém…

no covece dr. Honzik to doporucuje - jakoze je to ideální, ale KM lze podat od roka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10802
17.10.12 12:02

Osobně dělám od osmi měsíců z mlíka kaši (100ml denně KM fakt kojenci neublíží… ano, jsou tam bílkoviny, je tam sodík, ale bílkoviny jsou i v mase a sodík je i v rohlíku, takže to pro mě není argument. Na západě se kaše z KM dává v tom věku běžně). A od roka mlíko na pití, ale dávám teda jen ráno, jinak jogurt, sýr.
Mě pobavila sestra (od doktorky) na roční prohlídce, která mi nejdřív udělala přednášku, jak je kravské mléko pro děti do 3 let absolutně nevhodné, a poté pokračovala: A solíte jí už normálně? Já: no já moc nesolím vůbec celý rodině A ona: a houby už měla? Já: neměla. Ona: tak už solte normálně a přidejte houby, ať má normální batolecí stravu :lol: Takže jako mlíko bych dávat neměla, ale mám přidat se solí asi :lol:

Pudloslava erudice dr. Honzíka si vážím, ale u mě má velké minus např. za to, že zavrhuje cestování s dětmi, takže i jeho ostatní názory beru s rezervou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
17.10.12 14:56
@Elik píše:
Pudloslava erudice dr. Honzíka si vážím, ale u mě má velké minus např. za to, že zavrhuje cestování s dětmi, takže i jeho ostatní názory beru s rezervou.

Co o tom říká?
Já mu zase vyčítám jeho pokyny krmit dítě v noci do pozdního věku, jakože třebas půlroční by mělo mít maximálně 6 hodin pauzu v jídle a podobně (nepamatuji si přesně).

Vím třebas, že se s dětmi nedoporučuje létat a do vysokých nadmořských výšek. Ti, co to mají v životním stylu se tomu obvykle posmívají (byli jsme tam a dítě přežilo), ale to ještě neznamená, že na tom nic není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10802
17.10.12 15:31

No jestli si dobře pamatuju, tak taková ta klasika, že do roku cestování absolutně vůbec, a do 3 let nejlépe taky vůbec :lol: prostě něco čím se naše rodina fakt řídit nemůže :lol: (cestujeme fakt hodně, za poslední rok v součtu cca 3 měsíce mimo domov). Chtěla jsem ti pár odpovědí najít, ale nějak jim tam blbne vyhledávání, tak nic.

Ad létání a nadmořská výška: netvrdím, že riziko není vyšší, že se něco stane, na druhou stranu je třeba zvažovat, o kolik je vyšší a jaké nevýhody má oproti tomu varianta zůstat doma. Například když půjdu s dítětem k potoku, tak je taky větší riziko, že tam spadne a dostane zápal plic, než když zůstanu doma, nicméně klady pobytu na čerstvém vzduchu a tedy i u potoka jsou takové, že to nejspíš většina z nás riskne :)
Osobně věřím na otužování dětí - venkovním počasím, cestováním, přiměřeným oblékáním, občasnými změnami režimu (při cestování) a tak. Podle mě na co je dítě zvyklé odmalička, to ho nerozhodí.

Ale to jsme se od mléka dostaly daleko.. podle mě záleží na světonázoru každé z nás… já třeba nevěřím na přínos umělých vitamínů u normálně živeného středoevropana, takže nevím proč bych měla dávat svým dětem batolecí UM místo kravského mléka (liší se od sebe právě těmi umělými vitamíny). Navíc UM je sušené, kravské mléko je čerstvé. Čerstvá polívka je taky o dost lepší než sušená polívka :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
18.10.12 13:55

S tim letanim a nadmorskymi vyskami nejde o nejake riziko padu letadla a podobne, ale o nedostatecne okysliceni vyvijejiciho se mozku - nic, co bys poznala na diteti hned, ale jedna z veci, co muze mit v budoucnu nejake dusledky. Ja nevim, na urovni, jako kdyz davas diteti vykrajovana nahnila jablka, sunku s dusitanama…

o pozemskem cestovani jsem neslysela, jestli ma jako vadit zmena rezimu anebo treba nakaza nejakejma cizima bakteriema…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10802
18.10.12 17:49

To já chápu, že nejde o spadnutí letadla :)

Tak jsem to googlila, a v letadle odpovídá tlak v kabině cca 2000-2500 mnm. Jako v takové výšce lidé běžně žijí, a dokonce se do takových míst určitě i s miminama stěhují z nižších výšek… myslím, že kdyby děti po přestěhování do vyšší nadmořské výšky vykazovaly horší výsledky, než jejich vrstevníci z nižších výšek, asi by se o tom vědělo :think:
Tím teda nikterak nelobbuju za letecké cestování s dětma, musela jsem s nima absolvovat dva dlouhé lety (žádná dovolená, nýbrž stěhování), a z toho jednou to bylo opravdové peklo, takže já bych dobrovolně neletěla :lol:

Mimochodem naše nejmladší se narodila 1600mnm a od mala se pohybovala ve výškách okolo 2000. Nebylo zbytí, prostě jsme v takové zemi bydleli :nevim: takže fakt nepřemýšlím o tom, jestli jí to mohlo škodit nebo ne a pro svůj vnitřní klid optimisticky věřím, že v pohodě :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
19.10.12 05:39
@Elik píše:
To já chápu, že nejde o spadnutí letadla :)

Tak jsem to googlila, a v letadle odpovídá tlak v kabině cca 2000-2500 mnm. Jako v takové výšce lidé běžně žijí, a dokonce se do takových míst určitě i s miminama stěhují z nižších výšek… myslím, že kdyby děti po přestěhování do vyšší nadmořské výšky vykazovaly horší výsledky, než jejich vrstevníci z nižších výšek, asi by se o tom vědělo :think:
Tím teda nikterak nelobbuju za letecké cestování s dětma, musela jsem s nima absolvovat dva dlouhé lety (žádná dovolená, nýbrž stěhování), a z toho jednou to bylo opravdové peklo, takže já bych dobrovolně neletěla :lol:

Mimochodem naše nejmladší se narodila 1600mnm a od mala se pohybovala ve výškách okolo 2000. Nebylo zbytí, prostě jsme v takové zemi bydleli :nevim: takže fakt nepřemýšlím o tom, jestli jí to mohlo škodit nebo ne a pro svůj vnitřní klid optimisticky věřím, že v pohodě :lol:

no deti na biopotravinach vs deti na parcich a hranolkach taky nevykazuji nejake lepsi vysledky v cemkoli a stejne tak nejak verime, ze jim prospejou. Stejne tak jako dlasi mnoha jina obecna doporuceni. Tohle neni tak uplne bez logiky. jestli se to zaklada na nejakem vyzkumu, nevim.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10802
19.10.12 08:14

No dyť přesně tak, to je to, o čem jsem psala, že záleží, čemu každá z nás věří.
U nás v čechách jsou ty „doporučení na to co dělat a nedělat s dětmi“ strašně direktivní, přitom co je doopravdy správně, se ví jen velmi mlhavě (tím „se ví“ myslím poznatky podložené seriózními výzkumy).

Nicméně zrovna u těch dětí na párkách a hranolkách bych tipla, že studie existovat budou… zvýšený cholesterol, obezita, přebytek soli a podobně. Ostatně stačí se podívat na americké děti, ty takovou stravu mají a minimálně zvýšený výskyt obezity je patrný na první pohled.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35
21.2.14 12:17

Když už jsem narazila na tohle téma, zajímal by mě názor ostatních na to, proč dítě může bílý jogurt od 6. měsíce ( někteří doktoři povpolují i dříve) ale kravské mléko až od roka. V čem je rozdíl? Nemyslím to ironicky, opravdu mě to zajímá. V čem je rozdíl, co se týká bílkovin a zatížení organismu? Proč jogurt ano ale KM ne..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1356
21.2.14 14:08

Tak to by mě taky trochu zajímalo jogurt ano mléko ne :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
657
21.2.14 14:27

V jogurtu bude zas o trochu jine slozeni podle me nez v cerstvem mleku a bude asi lepe stravitelnejsi, ja davala od roku kozi mliko a super. :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1356
21.2.14 19:53

To bych chtěla taky zkusit kozí mléko až nám bude rok starší dcéra už ho párkrát pila a dobrý :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1 Good Sleep

• (4.7) + 729 recenzí

2 Pokračovací mléko

• (5) + 213 recenzí