Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Já ty oválky dělám už třetí rok a vždy patří k těm nejlepším, s těstem jsem nikdy problém neměla, a zachovávám přesný poměr. Jen je to potřeba vyválet přes potravinářskou fólii.
@Mamutice píše:
No třeba to může být moukou. Zrovna jsem načínala nový sáček a říkala jsem si, že ta hladká je nějaká tmavší, prostě ne čistě bílá. Ale třeba na barvě nezáleží, tolik tomu nerozumím.
Ona každá mouka si bere trošku jiný množství tekutin… Takže nejde se řídit receptama úplně přesně… Včera jsem se tady právě vztekala při dělání obojího…
Přitom poměry byly přesně jak mají být, to cukroví se u nás v rodině dělá odjakživa… ![]()
Těsto se drolilo i po 1/4hod hnětení, teprve díky radám zde, když jsem přilila mléko, těsto SUPER!! DĚKUJI RÁDCŮM ![]()
Objektivně málo tuku - máslo přidat. Ořechy to dost rozdrolí.
Jedna várka těsta z jedné mísy, rozdělená na polovinu, zabalená do folie, čtyři dny v chladnu, pak jedna polovina po zteplání šla perfektně vyválet do tyčinky, rozkrájet na kolečka a vyválet a ohnout na rohlíčky, po dalších dvou dnech druhá polovina se drolí jako strouhanka, nepomáhá desetiminutové hnětení na vále. Poradí někdo, co s tím??
@jija480327 píše:
Jedna várka těsta z jedné mísy, rozdělená na polovinu, zabalená do folie, čtyři dny v chladnu, pak jedna polovina po zteplání šla perfektně vyválet do tyčinky, rozkrájet na kolečka a vyválet a ohnout na rohlíčky, po dalších dvou dnech druhá polovina se drolí jako strouhanka, nepomáhá desetiminutové hnětení na vále. Poradí někdo, co s tím??
Přidat trochu másla?
@Mamutice píše:
Mohla by mi prosím poradit nějaká zkušená cukrářka, proč se mi drolí těsto a co příště udělat lépe? Zkoušela jsem tady doporučovaný recept na Karamelové oválky (http://www.apetitonline.cz/…-ovalky.html), dodržela jsem přesně poměr surovin, ale těsto se pořád hrozně drolilo, jak při zpracování tak po odpočinutí v lednici. Nešlo vůbec vyválet, nebylo vláčné, praskalo to. Zkusila jsem přidat jeden žloutek, ale nepomohlo to. Nakonec jsem dokázala ručně uplácat placičky, ale žádný zázrak to není.
Mám naprosto ten samý recept na išlské dortíčky, stejná gramáž, dávám jen o trochu více kakaa a těsto se drolí a nejde válet.
V porovnání s jinými recepty si myslím, že je v těstě málo ořechů. Takže asi pomůže přidat více tuku nebo ořechů. Recept jsem neměnila, pomohl mi plastový váleček, který těsto jakž takž vyválí. Dortíčky slepuju marmeládou a polévám čokoládou. Protože nám tohle vánoční cukroví chutná, tak tento recept opakuji každý rok a každý rok se rozčiluju u válení těsta. ![]()