Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Mohla by mi prosím poradit nějaká zkušená cukrářka, proč se mi drolí těsto a co příště udělat lépe? Zkoušela jsem tady doporučovaný recept na Karamelové oválky (http://www.apetitonline.cz/…-ovalky.html), dodržela jsem přesně poměr surovin, ale těsto se pořád hrozně drolilo, jak při zpracování tak po odpočinutí v lednici. Nešlo vůbec vyválet, nebylo vláčné, praskalo to. Zkusila jsem přidat jeden žloutek, ale nepomohlo to. Nakonec jsem dokázala ručně uplácat placičky, ale žádný zázrak to není.
Tak to nevím, tenhle recept jsem několikrát dělala a nebyl problém
Spíš jestli nebyla chyba v některé ze surovin. Ale je pravda, že podle Apetitu jsem několikrát dělala i Masarykovo cukroví a nikdy nebyl problém a letos se to tak strašně drolilo, že nebylo možné ani uhníst kompaktní těsto. Přidávala jsem žloutky (nakonec jsem musela tři).
Pokud to jakžtakž kompaktní je a jen to jde blbě válet (praská a drolí se), válím mezi dvěma potravinářskými fóliemi a je to mnohem lepší.
Mně se dneska drolilo těsto na rohlíčky, mamka poradila přidat trochu másla, babička lžičku citronové šťávy… Nakonec jsem teda neudělala ani jedno a rohlíčky se povedly… ![]()
Souhlas, málo tuku.
Dělala jsem loni a zdaleka to nebyla taková sláva, jak to tam popisují. Strašně přeslazený.
Mám od babičky dvě všeobecný rady
když se těsto drolí nebo praská - přidat tuk nebo mléko, když naopak lepí - přidat trochu moučkového cukru nebo mouky
mělo by to platit pro všechny těsta, já se tím řídím a bez problémů ![]()
Děkuju za rady, přemýšlela jsem, jestli to nemůže být třeba máslem, ale vím, že jsem kupovala snad kvalitnější.
Připadalo mi, že tuku tam musí být dost, podle stopy na silikonovém vále.
Uvidím jak dopadne cukroví jako celek a kdyžtak příště zkusím postupovat podle vás.
Dělám každé vánoce a nikdy žádný problém, tak snad je to opravdu v surovinách. Pridala bych taky máslo. U nás je to už asi třetí vánoce hit ![]()
@Duckula píše:
Mě se tam zdá hodně ořechů ty hodně vysušují ač sou mastné
Aha, možná proto mi to připadalo dost mastné, třeba to dělaly ty ořechy a měla jsem ještě máslo přidat
@Mamutice mě dycky říká mamka - s ořechama opatrně, tak třeba příští rok ![]()
@Mamutice píše:
Děkuju za rady, přemýšlela jsem, jestli to nemůže být třeba máslem, ale vím, že jsem kupovala snad kvalitnější.
Připadalo mi, že tuku tam musí být dost, podle stopy na silikonovém vále.
Uvidím jak dopadne cukroví jako celek a kdyžtak příště zkusím postupovat podle vás.
Já si spíš myslím, že problém bude v mouce… Před chvilkou jsem dodělala linecký a těsto dělalo to stejný, jak to „rohlíčkový“… ![]()
No třeba to může být moukou. Zrovna jsem načínala nový sáček a říkala jsem si, že ta hladká je nějaká tmavší, prostě ne čistě bílá. Ale třeba na barvě nezáleží, tolik tomu nerozumím.
@kate02 píše:
Já si spíš myslím, že problém bude v mouce… Před chvilkou jsem dodělala linecký a těsto dělalo to stejný, jak to „rohlíčkový“…
Já ty oválky dělám už třetí rok a vždy patří k těm nejlepším, s těstem jsem nikdy problém neměla, a zachovávám přesný poměr. Jen je to potřeba vyválet přes potravinářskou fólii.