Proč se drolí těsto?

304
18.12.13 19:46

Proč se drolí těsto?

Mohla by mi prosím poradit nějaká zkušená cukrářka, proč se mi drolí těsto a co příště udělat lépe? Zkoušela jsem tady doporučovaný recept na Karamelové oválky (http://www.apetitonline.cz/…-ovalky.html), dodržela jsem přesně poměr surovin, ale těsto se pořád hrozně drolilo, jak při zpracování tak po odpočinutí v lednici. Nešlo vůbec vyválet, nebylo vláčné, praskalo to. Zkusila jsem přidat jeden žloutek, ale nepomohlo to. Nakonec jsem dokázala ručně uplácat placičky, ale žádný zázrak to není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
451
18.12.13 19:47

Přidat trochu tuku nebo mléka :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5436
18.12.13 19:54

Tak to nevím, tenhle recept jsem několikrát dělala a nebyl problém :nevim: Spíš jestli nebyla chyba v některé ze surovin. Ale je pravda, že podle Apetitu jsem několikrát dělala i Masarykovo cukroví a nikdy nebyl problém a letos se to tak strašně drolilo, že nebylo možné ani uhníst kompaktní těsto. Přidávala jsem žloutky (nakonec jsem musela tři).
Pokud to jakžtakž kompaktní je a jen to jde blbě válet (praská a drolí se), válím mezi dvěma potravinářskými fóliemi a je to mnohem lepší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26093
18.12.13 19:55

Mně se dneska drolilo těsto na rohlíčky, mamka poradila přidat trochu másla, babička lžičku citronové šťávy… Nakonec jsem teda neudělala ani jedno a rohlíčky se povedly… :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13714
18.12.13 19:55

Souhlas, málo tuku.
Dělala jsem loni a zdaleka to nebyla taková sláva, jak to tam popisují. Strašně přeslazený.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
451
18.12.13 19:57

Mám od babičky dvě všeobecný rady :) když se těsto drolí nebo praská - přidat tuk nebo mléko, když naopak lepí - přidat trochu moučkového cukru nebo mouky :) mělo by to platit pro všechny těsta, já se tím řídím a bez problémů :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
304
18.12.13 20:13

Děkuju za rady, přemýšlela jsem, jestli to nemůže být třeba máslem, ale vím, že jsem kupovala snad kvalitnější.
Připadalo mi, že tuku tam musí být dost, podle stopy na silikonovém vále.
Uvidím jak dopadne cukroví jako celek a kdyžtak příště zkusím postupovat podle vás.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
96
18.12.13 20:21

Přidat máslo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1723
18.12.13 20:47

Dělám každé vánoce a nikdy žádný problém, tak snad je to opravdu v surovinách. Pridala bych taky máslo. U nás je to už asi třetí vánoce hit :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26055
18.12.13 21:17

Mě se tam zdá hodně ořechů ty hodně vysušují ač sou mastné

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
304
18.12.13 21:38
@Duckula píše:
Mě se tam zdá hodně ořechů ty hodně vysušují ač sou mastné

Aha, možná proto mi to připadalo dost mastné, třeba to dělaly ty ořechy a měla jsem ještě máslo přidat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26055
18.12.13 21:55

@Mamutice mě dycky říká mamka - s ořechama opatrně, tak třeba příští rok :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26093
18.12.13 23:45
@Mamutice píše:
Děkuju za rady, přemýšlela jsem, jestli to nemůže být třeba máslem, ale vím, že jsem kupovala snad kvalitnější.
Připadalo mi, že tuku tam musí být dost, podle stopy na silikonovém vále.
Uvidím jak dopadne cukroví jako celek a kdyžtak příště zkusím postupovat podle vás.

Já si spíš myslím, že problém bude v mouce… Před chvilkou jsem dodělala linecký a těsto dělalo to stejný, jak to „rohlíčkový“… :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
304
19.12.13 07:48

No třeba to může být moukou. Zrovna jsem načínala nový sáček a říkala jsem si, že ta hladká je nějaká tmavší, prostě ne čistě bílá. Ale třeba na barvě nezáleží, tolik tomu nerozumím.

@kate02 píše:
Já si spíš myslím, že problém bude v mouce… Před chvilkou jsem dodělala linecký a těsto dělalo to stejný, jak to „rohlíčkový“… :zed:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
239
19.12.13 07:55

Já ty oválky dělám už třetí rok a vždy patří k těm nejlepším, s těstem jsem nikdy problém neměla, a zachovávám přesný poměr. Jen je to potřeba vyválet přes potravinářskou fólii.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí