Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@AliTad píše:
Uvažuju podobně. Jen mě opravdu zajímá, proč to dělají rutinně VŠEM, i těsně před samotným tlačením, kdy to asi už nic neurychlí (Že to někdy urychlují naprosto zbytečně je samozřejmě jiná otázka.)
před tlačením to i chápu, přinejmenším narození dítěte v plodových obalech neporušených může vést k vdechnutí plodovky
@jurášek 07.07.09 kdyby do mojí maminky nervali oxytocin horem dolem, tak by mě pak třeba nemuseli „zachraňovat“ kleštěma a možná bych i měla nějaké sourozence
Zásahy do porodu mají svoje rizika, častou jsou zachraňované děti, které se dostali do tísně vinou zásahů do porodu.
Myslím, že i dost záleží na porodnici a asistentce…Já porodila obě děti v Neratovicích, první porod mi ji píchli, rodila jsem na zádech, dali mi oxytocin - nevím kam pospíchali.
U druhého jsem si „objednala“ vlastní porodní asistentku a porod byl opravdu krásný, žádné píchání plodovky, žádné zásahy a urychlování, hezky v klidu na všech čtyřech, ani jsem neměla pocit že rodím
Takže podle mně, je výběr porodnice a PA opravdu důležitý
@Gladys píše:
To je otázka, kterou jsem si začla pokládat v prvním těhotenství, dovedla mě k přirozeným porodům, k porodu doma, protože jsem zjistila, že ne všechno, co se dělá běžněv porodnicích je pro matku a dítě přínosem.
Mimo jiné by měli alespoň nastávajícím maminkám říct rizika tohoto úkonu, věřím, že by si to leckterá rozmyslela
Tak tak, u třetího jsem nahlas hlásila že si ji chci nechat:). Prdla sama až při uplném otevření, těsně před tlačením…
@AliTad me nekdy prijde, ze se boji, aby se neprotrhl neocekavane a neosprchovala je voda, nebo maji obavy z toho ze se ditko narodi v neporusenem obalu…tak mozna proto, ze nevi, jak na tom ta voda je a obavaji se o stav ditete
, pritom paradoxne prasknutim muze nastat tisen plodu. ![]()
Mně jí píchli, když jsem několik hodin měla slabé kontrakce co 3min, tak asi pro urychlení. Každopádně asi 10min po píchnutí se šlo na tlačení.
@Gladys píše:
To je otázka, kterou jsem si začla pokládat v prvním těhotenství, dovedla mě k přirozeným porodům, k porodu doma, protože jsem zjistila, že ne všechno, co se dělá běžněv porodnicích je pro matku a dítě přínosem.
Mimo jiné by měli alespoň nastávajícím maminkám říct rizika tohoto úkonu, věřím, že by si to leckterá rozmyslela
jaká jsou rizika? u nás v ženské linii píchaly i babičce, nějak nám nepraská, ale všechny jsme rodily rychle a dobře ![]()
Mě ji tedy nepíchali, u prvního praskla sama na začátku tlačení… u druhého vlastně nevím, tam ji možná v průběhu tlačení píchly, tak se maličko spěchalo, neb měla malá šňůru 2× kolem krku.
@Gladys píše:
před tlačením to i chápu, přinejmenším narození dítěte v plodových obalech neporušených může vést k vdechnutí plodovky@jurášek 07.07.09 kdyby do mojí maminky nervali oxytocin horem dolem, tak by mě pak třeba nemuseli „zachraňovat“ kleštěma a možná bych i měla nějaké sourozenceZásahy do porodu mají svoje rizika, častou jsou zachraňované děti, které se dostali do tísně vinou zásahů do porodu.
U mě doktoři taky pochybily ale ne v píchnutí vody ale že mě nechaly 15 hodin trpět strachy (né bolestma, teda né že by žádný nebyly)malý měl po celou dobu ozvy kolem 80,místy mu klesly pod 50,ale tím že mu občas vylítly i na těch správných 120 strašně tím dle mého riskovaly, mě prostě nechaly porodit normálně
,hlídaly ozvy, což znamenalo že jsem se nehla z postele, po celou tu dobu. Takže já bych chtěla zažít jakýkoliv normální porod. Ivana
@Gladys píše:
Mně teda plodovku nepíchali, praskla sama ještě před prvními kontrakcemi doma, ale zajímají mě ty rizika.. Čeká mě druhý porod a ráda bych, aby byl co nejpřirozenější. ![]()
Mě píchli plodovku až těsně před tlačením. Pak se jen počkalo až si malý dorotuje a šla jsem tlačit.
To by mě taky zajímalo, jestli někdo víte, proč se to dělá, a jaký jsou ty rizika, porod jsem měla rychlej a bezproblémovej, po píchnutí vody jsem asi do 15 minut porodila…
Taky by me zajimaly rizika. Ja jsem presvedcena, ze u me to bylo zbytecne a ani se me v podstate nikdo neptal. Rodit jeste nekdy, tak uz si to vazne udelat nenecham, pokud by to nebylo opravdu nutne
Rizika jsou příliš silné kontrakce, ze kterýchbude ženská vyčerpaná, nezbude síla na tlačení, kvůli příliš častým kontrakcím nemusí dítě stihnout správně dorotovat, nedorotované dítě bývá příčinou situací „ještěnesmítetlačit“, rozsáhlejších poranění, nutnosti použití kleští…
Pokudje dítě vysoko, tak hrozí prolaps pupečníku. Možná je tam ještě nějaká drobnost.
Kdyby bylo možné odhadnout, jak žena na píchnutí vody bude reagovat, tak by se dalo spousta rizik eliminovat, ale tohle je čistě sázka s vědomím, že kdyby něco, tak ženskou můžou hned fiknout. Proto se například při domporodech voda v průběhu otvírání nepíchá, hrozí komplikace, které by PA nemohla na místě vyřešit
@Gladys píše:
Rizika jsou příliš silné kontrakce, ze kterýchbude ženská vyčerpaná, nezbude síla na tlačení, kvůli příliš častým kontrakcím nemusí dítě stihnout správně dorotovat, nedorotované dítě bývá příčinou situací „ještěnesmítetlačit“, rozsáhlejších poranění, nutnosti použití kleští…
Pokudje dítě vysoko, tak hrozí prolaps pupečníku. Možná je tam ještě nějaká drobnost.
Kdyby bylo možné odhadnout, jak žena na píchnutí vody bude reagovat, tak by se dalo spousta rizik eliminovat, ale tohle je čistě sázka s vědomím, že kdyby něco, tak ženskou můžou hned fiknout. Proto se například při domporodech voda v průběhu otvírání nepíchá, hrozí komplikace, které by PA nemohla na místě vyřešit
Aha, děkuji
No, s těmi příliš silnými a příliš častými kontrakcemi mám úžasnou zkušenost - oxytocin. Podán zbytečně, porod byl v začátku, nebylo třeba nic urychlovat, dohromady porod trval 7 hodin, z toho 4 hodiny jsem byla na oxytocinu. Zbytečnost. Teď už vím, že oxytocin, ani píchání plodovky se u druhého porodu konat nebude ![]()
Ja jsem treba prasvedcena, ze kdyby mi nepichli vodu, kontrakce by se mi stupnovali a nebylo by to takove maso. Pichli mi vodu, odesli a ja dostala tak silne bolesti, ze se nedaly ani prodychat. Nechali me tam takhle dusit fakt dlouho a nikdo me ani nezkontroloval. A to si myslim, ze bolest zvladam celkem dobre.