Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Holky, nevíte náhodou někdo, proč v porodnici během porodu vždycky píchají plodovou vodu? Je to jen kvůli urychlení porodu, nebo to má ještě jiný smysl? Protože ve všech deníčcích čtu, že, třeba i těstě před tlačením, píchli plodovku (to už ale není třeba nic urychlovat, ne?). Ptám se proto, že u prvního mi ji taky píchli, bolesti potom jako pra. e a neřekla bych, že to něco extra urychlilo. U druhého to nestihli (syn se narodil na jedno „přitlačení“ když PA s manželem sepisovala papíry) a on krásně proklouznul společně se šplouchnutím vody, krásně čisťoučký
Tak proč to dělají?
Tak mně plodovku píchli, a určitě to porod urychlilo, samozřejmě to těžko někdo řekne na 100 %, ale pak teda začly bolesti jak prase, ale porod se trochu rozjel, měla jsem vysoký tlak a bylo potřeba porodit, byla jsem ráda, že jsem to zvládla bez sekce.
@bondikova píše:
Tak mně plodovku píchli, a určitě to porod urychlilo, samozřejmě to těžko někdo řekne na 100 %, ale pak teda začly bolesti jak prase, ale porod se trochu rozjel, měla jsem vysoký tlak a bylo potřeba porodit, byla jsem ráda, že jsem to zvládla bez sekce.
Mě ten první trval i s píchnutím vody něco přes pět hodin od první kontrakce, takže rychlovka, laicky bych řekla, že nebylo až tak moc co urychlovat. Mimčo potíže nemělo.
No já byla na vyvolání - po tabletě jsem se bez bolestí dostala na 4 cm, pak jí píchli a až pak to začalo svinsky bolet a začaly pravidelné pak už zrychlující se kontrakce.. U mě se to teda až po píchnutí vody někam hnulo.. A pak po epidurálu, ten to taky zrychlil.
Mě píchly vodu a rodila jsem až za 15 hodin naštěstí bez sekce,
i přes potíže je kluk v pořádku
Takže ne vždy to porod urychlí ale muže pomoct vyhnout se sekci ![]()
Proc to delaji uplne vsem je otazka. Je to jeden ze zasahu do porodu ktery ve velke casti pripadu je zbytecny. Dite se koneckoncu muze narodit i s plodovymi obaly neporusenymi.
me pichli vodu u druhorozeneho, ale konzultovali to se mnou a cekalo se az se rozmyslim
, bylo mi to nabidnuto, protoze se mi porod zpomaloval a otevirani se zastavilo na 9 dlouho se to nehejbalo nikam. Nic se ale vlastne nestalo.
Mě ji pichli taky aby se porod rozjel. Nevidim v tom teda nic hroznyho. Sice zacli taky bolesti ale do ty doby to bylo furt stejny. Ja tam lezela 6h. S tim ze kontrakce uz jsem mela par hodin doma. Od pichnuti do porodu to bylo dalsich cca. 5h. Takze dohromady pres nejakych 12h a jestli mi to porod urychlilo tak ještě, že tak ![]()
Jinak pokud se nepletu, tak „vypustenim“ vody by se melo miminko vic splachnout dolu, vic nalehat na branku a tim se to urychlit.
Me pichli vodu nejak kolem poledne a maly se narodil v pet odpoledne, tezko rict, jestli se to tim urychlilo. Vyvolavaci tabletu jsem dostala rano, takze se vsim vsudy mimto trvalo necelych 11 hodin.
@AliTad mě to porod dost urychlilo. od 13 do 23 jsem se otevřela ze dvou na čtyři prsty. o pulnoci mi píchli vodu a bolesti teda nabrali na intenzitě, ale za 30 minut jsem byla na 10 a za hodinu byl syn venku
To je otázka, kterou jsem si začla pokládat v prvním těhotenství, dovedla mě k přirozeným porodům, k porodu doma, protože jsem zjistila, že ne všechno, co se dělá běžněv porodnicích je pro matku a dítě přínosem.
Mimo jiné by měli alespoň nastávajícím maminkám říct rizika tohoto úkonu, věřím, že by si to leckterá rozmyslela
@Gladys píše:
To je otázka, kterou jsem si začla pokládat v prvním těhotenství, dovedla mě k přirozeným porodům, k porodu doma, protože jsem zjistila, že ne všechno, co se dělá běžněv porodnicích je pro matku a dítě přínosem.
Mimo jiné by měli alespoň nastávajícím maminkám říct rizika tohoto úkonu, věřím, že by si to leckterá rozmyslela
Tak můj syn by domácí porod nepřežil, tím že mi vodu píchly mu na jednu stranu život zachránily, na druhou stranu to měly ukončit hned, takže to že je v pořádku, tak za to mohu poděkovat někomu kdo nad nad námi držel ochranou hůl
Nemám nic proti dom. porodům, vlastně bych ho chtěla zažít bez jakékoliv pomoci ale jen pokud by bylo vše v pohodě ![]()
@Gladys píše:
Uvažuju podobně. Jen mě opravdu zajímá, proč to dělají rutinně VŠEM, i těsně před samotným tlačením, kdy to asi už nic neurychlí (Že to někdy urychlují naprosto zbytečně je samozřejmě jiná otázka.)
Proč se píchá, netuším, nejsem lékař, to by se chtělo asi obrátit s otázkou na ně. Vím, že jeden z faktorů je urychlení porodu, ale dále netuším. Já třeba měla porod vyvolaný, otevřená jsem byla na 6cm, což je jedna podmínka k píchnutí vody, šílené křížové kontrakce, po píchnutí vody se mimčo začalo přitlačovat automaticky dolů a do patnácti minut jsem byla na všech 10cm a šla jsem tlačit.