Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Mě u prvního porodu praskla voda sama někdy kolem 22 h večer, dcera se narodila v půl třetí ráno.
Druhý porod - dr. chtěl vodu vidět, byla trochu zelená, praskla ale sama, když jsem vstala z postele a měla jsem vlézt na porodní lůžko k píchnutí, dcera se narodila cca 30 minut po prasknutí
Třetí porod - vodu mi píchla PA těsně před tlačením. Přijde mi to logické, hlavička projde lépe samotná, než když tam je ještě voda
@Gladys píše:
Rizika jsou příliš silné kontrakce, ze kterýchbude ženská vyčerpaná, nezbude síla na tlačení, kvůli příliš častým kontrakcím nemusí dítě stihnout správně dorotovat, nedorotované dítě bývá příčinou situací „ještěnesmítetlačit“, rozsáhlejších poranění, nutnosti použití kleští…
Pokudje dítě vysoko, tak hrozí prolaps pupečníku. Možná je tam ještě nějaká drobnost.
Kdyby bylo možné odhadnout, jak žena na píchnutí vody bude reagovat, tak by se dalo spousta rizik eliminovat, ale tohle je čistě sázka s vědomím, že kdyby něco, tak ženskou můžou hned fiknout. Proto se například při domporodech voda v průběhu otvírání nepíchá, hrozí komplikace, které by PA nemohla na místě vyřešit
Tak to jsem nevěděla ![]()
@kozisek píše:
Tak to jsem nevěděla
většina neví. Sranda je, že k tomuto zákroku by ženy měla podat informovaný souhlas… Nebo alespoň nějaký souhlas. Jenže bývá proveden autoritativně bez ptaní, zda to žena chce či ne, natož jí stručně nastínit rizika.
Kdyby to bylo něco akutního, tak neřeknu, ale zrovna píchnutí vody je naprosto neakutní záležitost ![]()
@Gladys no teda, já koukám. Mně naštěstí praskla voda už doma, ale dobré vědět do budoucna. Díky ![]()
@Gladys mě by třeba zajímalo, jestli by nakonec praskla nebo co by se dělo, ale jak říkám, u mě už to bylo v konečné fázi. ![]()
Ja jsem se teda zrovna o vodu moc nezajimala, tak jsem jukla do chytre knizky. Pissi tu ve zkratce, ze pichnuti vody zvysuje vyskyt abnormalit v srdecnim rytmu plodu - coz asi nebude teda primy nasledek, k tomu asi prave prispeji ty nahle kontrakce, co pak nastavaji, pak ta hlavicka -a dite pomalu rotuje, najednou mu rupnou vodu a ono se splachne dolu tak jak je…takze jde hur ven.
pak pisi o riziku prolapsu pupecniku ![]()
@Gladys kdyz ti to nereknou, tak to ani nepoznas, co jdou delat.
@suik píše:
kdyz ti to nereknou, tak to ani nepoznas, co jdou delat.
právě, jsem tu jednou snad i četla porodní deník, kdy PA řekla, že jde vyšetřovat, ten háček schovala v ruce a pak když ji píchla, tak vítězoslavně ženský oznámila, že to přeci nebolelo, když ona v šoku, že tenhle zákrok nechtěla
@Gladys fuj, strasny…nejsem si jista, ale ty moje PA snad meli takovou rukavici na jeden prst s hackem. takze nevidis nic.
me se do toho taky nechtelo, bala jsem se tech zesilenejch kontrakci, ale uz jsme zkusili co slo…nastesti nenastaly.
Tak u mě píchali vodu u druhého porodu, kvůli tomu, že jsem přenášela, měla cukrovku(dle nich) a při prvním porodu jsem jí měla jak brčál a prcek měl problémy po porodu z toho, že se jí napil(zánět dutin). U prvního porodu mi praskla sama, když jsem nestihla „nezatlačit“ u křížových bolestí.
Tak chtěli vědět jestli ted není zkažená (malá měla i špatné monitory)
Podle mého zbytečnost-kvůli proplachu cest…nicméně v zahr. se stává, že se miminko narodí „ve vaku“.. narodí se ještě obalené blankou tak, jak si v bříšku hovělo
jinak to při samotném průchodu cestami obvykle praskne samo tím tlakem a malým prostorem…pokud tomu lékaři dají čas ![]()
@jurášek 07.07.09 a lékaři zmínili, že je to špatně? z mé zkušenosti a toho, co mi řekl lékař, je během kontrakce hodnota fakt hodně nízko běžně-aby ne, když je břicho stažené a uškrcené..pak kontrakce povolí a hodnoty vyskočí nahoru… myslím, že kdyby vám to vysvětlili, neubylo by jich a vy byste byla v pohodě..