Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky, potřebovala bych se na něco zeptat…mam měsíčního chlapečka…doted byl velice klidné miminko a plakal, jen kdyz ho zabolelo bříško a trapily ho prdíky. Pochovala jsem, masírovala bříško, dávám kapičky atd a po chvilce bylo po pláči. Ale poslední 3-4 dny strašně hystericky pláče… skoro cely den! Dnes uz ani pres den nespal, jak porad brecel. Chovam, konejším, pohupuju s ním, ale nic nepomáhá. Pláče tak moc, až se u toho zalyká a zmodrá. A hlavně nevim, proč. Tohle prdíky nejsou. Snažím se na nej mluvit, ale vubec me nevnímá…jen řve a řve. Uz nevím, co mam delat a hlavně, jak ho utišit… ![]()
@Giselleine měla jsem před měsícem totéž. I když jsem si nemyslela, že to jsou prdy, tak byly, spojené s bolestmi břicha. Vyřešil to elasticky šátek, malej se tam vyprděl (třeba až po hodině) a spokojeně usnul.
U doktorky jsi byla? Můžou to byt afty v puse, opruzená prdelka, má hlad (kojis nebo je na UM a víš, kolik vypije?)…
Možná je mu vedro, má žízeň, může ho bolet bříško a dalších milion věcí, šla bych k doktorovi ať ho prohlídne
@Giselleine To mi dělali moji kluci taky. Několikahodinový řev i v náručí, celý brunátný. A taky nám to začalo cca v 1 měsíci. První měsíc mi oba prospali, ale v tom 1 měsíci už byli pořád vzhůru a jen řvali a to i v náručí. Měla jsem pocit, že prostě nemůžou usnout přestože jsou unavení. Nejvíc mi pomohl tento článek: http://www.detskylekarbrezany.cz/…_dotazy.html
v tom článku to píšou: nejčastější důvod: nezralá organizace spánku a bdělosti… Taky mi trochu pomohl šátek, ale někdy řvali i v něm, hlavně večer.
@Giselleine
Mám taky měsíční mimčo a nějak si neumím představit, že z ničeho nic změní chování, 4 dny vkuse pláče, nic nepomáhá a já nekontaktuju pediatra..
Teplotu má? Pije jak má? (pokud kojíš..)
Nejspíš bolesti břicha…dobře ulevují probiotika, Infants Dophilus
Pokud by mi dítě čtyři dny hystericky řvalo a nic nepomáhalo, řešila bych to s pediatrem, ne na emiminu.
@Giselleine Zkuste mu čichnout k dechu, pokud je dech cítit hodně kysele po žaludečních štávách může to být i reflux, syn ho měl a skoro nezvracel. Pomohl sirup gastrotuss.
@Giselleine A teď spí? A pije stejně jako jindy? Poslední dny je strašný vedro a miminko se rychle přehřeje, dávej pozor na to jak ho strojíš. Pokud si nevíš rady a stále ti pláče, tak zkus zavolat na pohotovost a jinak ráno k lékaři.
A chodíš ven? Možná to chce změnu a vyjet s kočárkem někam do lesa. Vysavač nebo fen nepomáhá? Neoblékat ho zbytečně moc, dopřát mu koupel.
Většinou po šestinedělí se to zklidňuje. Je to ještě malé miminečko.
To uz bych se bala, ze mu vyleze kyla. Pro sichr bych sjela k lekarce, merila teplotu, zvedla podlozku at je vys hlavou, mene oblekat, hlidat tekutiny, zkusit zavinout rucicky a pustit fen na uspavac cz.