Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Sachy, jednou jste povolili, jsou tam panacci, bavi ji to - vyzaduje. Je na vas, co vse diteti dovolite.
S temi hrackami, bohuzel, dite si hracek a veci nevazi od prirody, musi k tomu byt vedeno. Samo od sebe by si zrejme vazilo jen kdyby zilo v absolutnim nedostatku.
Takze doma vysvetluju a vysvetluju… Sestilety uz chape, ctyrlety chape, ale ne vzdy udrzi myslenku, trilety zatim moc nechape, ale pracujem na tom.
Ano, je normální, že si dnešní čtyřleté děti neváží hraček tak, že nechají vyschnout fixy a postavičky smíchá s modelínou nebo zmačká krepák.
Že chce hrát šachy a zajímá jí to, je taky normální.
Tak ty šachy schovejte tak, aby je neviděla. Jinak podle mě je to normální, naše malá taky chce věci, co máme nahoře na poličce a nechceme jí je dát, aby se nerozbily. Holt chvíli žadoní a pak toho nechá. Jsou jí teda dva roky. Jinak to ostatní je u nás taky, třeba botičky panenek ji fascinují, sundá je a už je nikdo nenajde a pak je třeba za čas někde najde a zase je chce panence nasadit. Já si třeba hlídám hračky, které se skládají z více částí (kostky, kartičky apod.) a na konci dne je zase všechny poklidíme a já jsem spokojená, když vím, že máme všechny dílky:-). Já prostě pořád dokola opakuju, ukazuju, vysvětluju. Ale asi je to u čzyřleté zase jinak, asi by měla mít už více rozum z toho, jak se chovat k věcem. U naší vím, že to nedělá schválně, sama si hračky i poklízí, ale spíš prostě ještě nerozumí tomu, že se může něco ztratit. A občas po věcech skáče nebo šlape, ačkoliv jí pořád vysvětluju, že se tím věci ničí, ale je to jak kdyby tomu nemohla odolat:-).
Mně to malej taky dělá, ne teda pokaždý a jsou mu tři. Spíš je mi to líto než, abych se vztekala, protože co si já pamatuju, když mně se rozbila nějaká hračka vždycky jsem brečela
zkouším mu to vysvětlit a když jinak nedá tak mu pohrozím, že mu hračky teda vyhodím když je nechce a to už je pak hodnej. Samozřejmě bych mu nikdy nic nevyhodila, ale tohle na něj zabírá…nedávno jsme mu s manželem koupili takovou společenskou hru Krtečka a ještě ten den rozbil hrací desku, mrzelo mě to tak jsem šla a koupila mu ještě ten den druhou…prostě dítě, nedokázala bych se na něj zlobit dlouho
![]()
Že si neváží hraček, je normální, nám se taky doma běžně všechno rozbíjí a ztrácí ![]()
a šachy chtěl hrát jednu dobu na jaře pořád náš 5 letý, měli jsme to v souru her, a on jak viděl tu šachovnici, tak pořád ať ho to naučíme hrát..mi na to přišel malej, ale nakonec jsme to s ním párkrát hráli, vždycky prohrál, tak ho to za chvíli přestalo bavit..ale apsoň se naučil tahy docela..myslím že s emu to hodit bude. pak když dostal tablet, tak si je párkrát zahrál na tabletu, ale teď už šach upadl v zapomění ![]()
Jo, jinak naši malou baví vše, co obsahuje jakékoliv panáčky, resp. baví ji ti panáčči, z lega, z kinder vajíček, malé panenky, různé postavičky, figurky apod. Věřím, že kdybych vytáhla šachy (jsou schované), tak je z nich nadšená:-), ale asi bychom už neměli všechny figurky.
Je to čtyřleté dítě, vážit si věcí se naučí až postupně, někteří dospělí se to nenaučili nikdy. Stejně tak jako něco neztratit, někdo je ztráceč celý život a nemusí to znamenat, že si věcí neváží, jen je třeba roztržitý a chaotik.
nemůžeš po tak malém dítěti chtít zázraky, učitě taky nejsi dokonalá
pokud dostane karty a víš, že je taková, tak ji u hraní s nimi musíš hlídat a pokud si s nimi nehraje, tak je uklidit mimo dosah. Kupovat hračky přiměřeně věku a počítat se ztrátami, jsou to jen věci. Je dobré vést děti k tomu, aby věci záměrně neničili a pokud ožno si je hlídali a neztráceli, ale taky to dělat přiměřeně věku a nedělat z toho velké drama.
Já sjem dospělá a občas ztrácím věci taky, zrovna nedávno novou čepici, určitě jsi taky něco někdy ztratila… ![]()
Syn je po manželovi roztžitý, pastelkama sponzorujeme místní školu, taky občas hubuju, ale prostě je roztržitý a i když se snaží, tak je semtam zapomene. Fixy taky neustále dětem opakuju, že se zavírají. Já to jako malá taky nedělala a dnes už je zavírám automaticky. všechno chce prostě čas, pokud k tomu ty děti vedeš nějak rozumně a nenásilně, tak to časem přijmou je velká šance, že se budou chovat podle rodinného vzoru.
a že zmuchlá krepový papír, nebo dá figurky do modelíny, je to pro děti zábava, objevují svět a od toho ty věci jsou, aby s nimi něco vytvářeli. Dítě nerozumí tomu, že krepový papír něco stojí a je na tvoření, ne na muchlání. Já třeba dokážu pochopit dětskou potřebu to zmuchlat, když to tak hezky šustí
. Ale pak bych prostě vysvětlila, že to něco stojí a budeme to používat na tvoření, ne na muchlání. Tvořila bych s dítětem a papír pak odebrala…
Jo a šachy bych jí půjčila je pod dohledem ![]()
A koupit jí obyčejné šachy? Moje dcera ve 3 letech umí rozestavit figurky do výchozí pozice - když se jí chce tedy
Nebo je postaví do kruhu jakože „kolo, kolo mlýnský“ ![]()
Ale klidně by si s levnýma mohla hrát po svém, proč ne?
@Terri93 píše:
Mně to malej taky dělá, ne teda pokaždý a jsou mu tři. Spíš je mi to líto než, abych se vztekala, protože co si já pamatuju, když mně se rozbila nějaká hračka vždycky jsem brečela
Bohužel řekla bych, že toto je tím, že my tolik hraček neměli (nebo aspoň já ne). A v neposlendí řadě je to výchova - zničí/ztratí - koupí se nové
Anonymní zakladatelko, pokud je tohle jediný a největší problém, tak máš obrovské štěstí a užívej co to jde
Máš normální zdravé a zvídavé dítě. Kup dceři vlastní šachy a třeba se je i naučí hrát, když projevuje takový zájem. ![]()
Tak jí pořiďte nějaký obyčejný šachy s panáčky a ty drahý v jejich zájmu ukliďte. Zajímá ji to proto, že to nedosažitelné, zajímavé a dostane se jí to do ruk málokdy. Když to nebude mít na očích, tak si na to po čase ani nevzpomene. Já jsem před hodinou zabavila katalog lega, který včera dovezla tchyně, protože se doma děly neskutečný věci skrz to. Zítra už katalog prostě nebude a hotovo ![]()
@zvidavajanca Já jsem sice měla hraček hodně, ale byla jsem taková a pořád jsem, že si vážím toho co mám…dokonce mám ještě takový domeček co se zatáhne za šňůrku a hraje a mám ho už rovných 20 let
malýho určitě nerozmazluju, jak jsem psala s tou hrou co rozbil tak nebyla drahá, ale pochopitelně co má hračky i za tisícovku nebo víc a kdyby je zničil, jinou bych nekoupila. Nechci z něj mít mazánka co si vše může dovolit, to určitě ne.
Ahoj, omlouvam se za anonym.. Mame ctyrletou holcicku. Je hodna a zkousi triky, asi jako vsechny deti…ja bych mela dva dotazy…jeden se tyka manzelovych sachu..dostal je v egypte na sluzebni ceste, jsou velmi drahe a predevsim to ma manzel jako pamatku na sveho sefa. Mala se teto stolni hry casto dozaduje…je to na viditelnem miste ve skrini a obcas si na to vzpomene. nikdy, opravdu nikdy jsme pred malou tu hru nehrali ani o ni nemluvili ani nenaznacovali, ze by byla pro manzela nejak vyznamnejsi…ale mala ji chce hrat…nerozumi tomu vubec to nechape, neumi pocitat, nepamatuje si jak jdou figurky a presto to proste strasne chce. Ta hra ani neni nijak barevna ani hezka… Manzel ji to obcas pujci, ale neni moc rad…ona to presto chce a neskutecne ji to bavi. Zkouseli jsme ji misto toho koupit vselijake spolecenske hry, ale nepomaha to… Nechapu
jenze se bojime, aby nejakou figurku neztratila nebo neznicila…
A to souvisi s druhou veci…je normalni, ze ctyrlete dite proste dostane hreacky a v uvozovkach si jich nevazi?
Me to vytaci doabsolutni nepricetnosti a nevim co s tim…treba si vyzada roli krepoveho papiru na ruzicku..ustrihne si kousek. a zbytek- celou roli zmuchla… Dostane panenku a ztrati a zakopne jeji boticky tak, ze uz je nemuzeme najit, dostane karty a hned jednuztrati, takze se s nima uz neda hrat…to proste v prvni den co tuvec dostane…nebo dostane darek, hraje si s nim pet minut a pak ho nekam zahodi…me to streasne mrzi a stve, vysvetlovani nepomaha..fixy necha vyschnout, kinder postavicky smicha s modelinou a tak… Me to fakt strasne vytaci…