Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj chtěla jsem se zeptat co umí váš 3,5-letý kluk? náš malej umí skládat puzzle, trochu i pexeso, ale nechce nic malovat jen samé čmáraniny, a když ho chci učit kytku tak nic nechce, když ho učím číslice-jen kolik mu je 3,(počítat do 3) tak to taky nechce, a vůbec se nechce snažit, jak to máte vy? pustí ho to? ![]()
Můj taky poskládá puzzle, pexeso moc nechápe, malovat nechce. Ve školce vždycky načmárá pár čar, tak se snažím v tom vidět strom nebo něco. Nedávno jsem ho přiměla malovat klubíčka - dělali to ve školce když tam nebyl, tak jsem mu ze začátku vedla ruku, pak už i sám. Ale že by se nějak aktivně pouště do kreslení nehrozí. I když předevčírem nakreslil náznak „hlavonožce“
Počítat umí jakž takž do 10, ale vynechává často číslo 3. Ale on se to naučil od starší ségry, která to tady pořád mele dokola. Jinak taky není nijak nadšený, když s ním chci něco dělat - máme takové pracovní sešity od 2 let a až te´d sem tam něco zvládne.
Ale zas na kluka umí perfektně barvy už od 2 let, teď zvládá i světlé a tmavé odstíny a jeho oblíbená je okrová a tělová ![]()
Synovi jsou sice tři, ale malovat nechce ani za nic
je to hrozny drak, radši lita ![]()
Některé děti to holt nebaví ![]()
Ja mam teda slecnu, a ta jak v dvoch rokoch vsetko ‚ja sama‘, tak teraz v troch ‚maminka‘… ani vycurat sa uz nedokaze sama ![]()
Inak, na cislice je prcek mooooc maly. Bohate staci, ked sa ho spytas kolko ma rokov, a on ukaze tri prsty. Cislice az niekedy okolo stvrteho roku a neskor.
My sme v troch rokoch kreslili tvaricku, ale aj to len preto, ze som k tomu odriekala basnicku - pre inspiraciu
kreslim kolo gulate (kruh)
na nom oci okate (dve bodky)
mala ciarka nos je to (ciarka ako nos
)
usta idu tadeto (usmiata pusa jednou ciarou)
to je kubo usaty (usi)
neumyty, strapaty (ciarky ako strapate vlasy)
Inak moja cerstvo trojrocna vie dokonalo liezt na nervy a vrieskat
Ta starsia v troch rokoch chodila na baletnu predpripravku, takze sa cele dni iba tancovalo ![]()
@Bábi Zlopočasná tak vřískat kluk umí taky, to je tek uječený dítě, že jsem to neviděla
A když neječí tak piští. Přitom jako mimino to byl takový pohodář. Doufám, že se to ještě zlomí ![]()
Puzzle moc neskládá, pexeso hraje, počítá cca do 30, čísla pozná do 20, většinu písmen taky, jezdí na kole, na poníkovi, na čtyřkolce, udělá kotrmelec, kousíček vyšplhá po laně, ted začal docela dobře zpívat a naučil se zahrát na klávesách kočka leze dírou
namaže chleba, nakrájí bramboru, udělá si pití, povolí a utáhne klíčem matice. malování a další tvořivá činnost je bída opravdu velká, pastelku drží jak klacek, nezapne si zip, neobleče si bundu (honí rukávy), neutře si zadek, tkaničky mu zatím nic neříkají ![]()
Skládá puzzle, zvládá bez problémů 25 dílků, hraje pexeso, loto, Příšerky ze skříně, domino. Hry má všeobecně velmi rád. Kreslí hlavonožce, auta, sluníčko atd. Počítat umí do desíti a vnímá množství, jako že tři je více než dvě a podobně. Barvy bych řekla, že umí všechny, jen se mu plete hnědá a šedá. Rozeznává světlou a tmavou. Umí říct kolik je jemu i jeho bráchovi, jak se jmenuje a kde bydlí. Umí perfektně jezdit na koloodrážedle a velmi rád na něm dělá triky, jezdí přes houpačku (na cihle položené prkno, které se překlápí), slalom, sjíždí příkré svahy. Umí házet míčem, trefit se do koše, atd. Poslední dobou rád hraje tenis. Nahráváme mu míče a on je raketou odpaluje. Umí se sám obléct a vysvléct, obout boty, zapnout zip. Namaže si chleba, udělá si pití (nalije si z vodovodu vodu do hrnečku).
@janicel píše:
Ahoj chtěla jsem se zeptat co umí váš 3,5-letý kluk? náš malej umí skládat puzzle, trochu i pexeso, ale nechce nic malovat jen samé čmáraniny, a když ho chci učit kytku tak nic nechce, když ho učím číslice-jen kolik mu je 3,(počítat do 3) tak to taky nechce, a vůbec se nechce snažit, jak to máte vy? pustí ho to?
Období „čmáranic“ je od 2-4 let…kluk a malovat kytičku??? No…když myslíš
Ze školky ti rovnou říkám, že žádný kluk po mě nechce učit kytičku. Jooo…policejní auto…hasiče…sanitku…závoďáka…vlak…
To je jiný kafe!
Zkus mu namalovat něco jiného…Chceš policejní auto? Víš jak se auto maluje? Dvě kola…čára…kapota…Nakresli jednoduché auto…policejní má houkačku, tak na kapotu namaluj „houkačku“. Třeba se chytne…
Pokud chceš učit počítat (ve 3 a půl mi to přijde brzo, ale chápu…pokud toto řešíš, tak porovnáváš s ostatními…Pepíček už umí do pěti a ten můj Kuba nic, to frustruje, chápu)tak k tomu využij něco, co zná a baví ho to…hrajte si s autíčky…zaparkuju v garáži autíčko…mám v garáži jedno autíčko! Zaparkuju druhé…mám tam dvě autíčka! Kubo, podáš mi ještě jedno autíčko? Díky…teď mám v garáži 3 autíčka. Jedna, dva, tři…Uč ho v běžném životě…při hře…Podej mi 2 jablka. Pokud ti podá jedno, řekni, že to je JEDNO jablko, ty chceš DVĚ…podá ti další…„děkuju, teď mám DVĚ jablka“ atd…Venku:„Vidíš tam ty DVA pejsky?“ Koupíme rohlíky…potřebuju 5 rohlíků, tak počítej se mnou…jeden, dva, tři…a on dává rohlíky do sáčku. Chce bonbony? OK…tak dostane 3 bonbony…jeden, dva, tři…Máš opravdu 3 bonbony? Spočítáme je…
Uč své dítě…klidně, ale každé dítě je originál, funguje na něco jiného…někdo se chce učit, jiný ne…a na ty musíš najít fígl…motivaci…jak ho to naučit, jak aby ho to bavilo…A to učíš jedno jediné dítě
Neboj…to zvládneš.
Vůbec bych se toho nebála. Našemu jsou 3 a osm měsíců a pořád jenom čmárá. Když chce něco konkrétního, musíme to malovat my. Když maluje sám, prostě načmáře pár čar a řekne „to je babička“ a podobně. Až minulý týden poprvně namaloval koleje. Má rád mašinku a prostě si okoukal, jak to s taťkou malujem. A včera mi vyrazil dech, když poprvé namaloval cosi podobající se autu. Šlo to z toho krásně poznat, takže jsem měla opravdu radost. Prostě okouká, jak se to dělá a pak začne sám. Taky z ničeho nic začal sám zpívat. Když je nějaká písnička, která se mu hodně líbí, chce jí pouštět dokola a naučí se jí. Ted u nás frčí jede jede mašinka a ikdyž jsou tam pasáže, který bych mu radši nepouštěla, tu písničku miluje a v některých slovech už krásně říká R, takže ho nechávam, aspoň se naučí pořádně mluvit
Jinak snad od roka a půl staví puzzle, má rád stavebnice a takový ty dřevěný koleje s mašinkou, počítat neumí. Když chci, aby něco spočítal aspon do 3, začne povídat „pět, osum, deset“
čísla se učí na výtahu, zatim neúspěšně
Každopádně jsem si pořád říkala, jak bych měla být aktivnější a víc ho nutit, aby se něco naučil, ale zjistila jsem, že nejlepší je to nenásilně. Hodně mu povídat pohádky, říkadla, zpívat písničky, stavět mu bungry a podobně. Všechno okouká a odposlouchá a pak už mě ani nepotřebuje. Nemá cenu se stresovat tim, že už je mu tolik a něco ještě neumí. Však on to dožene ![]()
Tak můj 3,5 leták sice počítá do 20ti a ukazuje státy na mapě a k nim přiřazuje vlajky, ale čmárá taky hrozně…když chci aby namaloval něco kloudnýho, tak mu prstem „předmalovávám“ naslepo a on to po mě omaluje. Každé dítě umí něco extra - já viděla dvouletého na kole bez přídavných koleček například
Nebo tříletý ve školce říká R…atd atd. Z toho zase jiný stejně starý teprva nedávno pobral to, že se kaká do záchodu a ne do slipů… ![]()
Našemu budou 4, nekreslí, nepočítá (nemá zájem, od cca 2 let jedeme způsob, co popisuje @SIMONA1234 a prostě nechce), nezná barvy (zatím jsme ve fázi jahůdkové a sluníčkové), Pexeso ho nebaví (hrajeme Loto a člověče), má příšernou výslovnost a nespolupracuje…
Puzzle staví jen ty, co zná a naučit ho nové je náročné.
Ve školce nespolupracuje - nekreslí, nevyrábí, necvičí, nezapojuje se do her, ale chodí tam rád.
Má širokou slovní zásobu, umí hodně básniček a písniček, má poměrně velký přehled (zvířata, zvířecí rodiny, co nám zvířata dávají…, pak umí všechny členy rodiny, jak se jmenují a kde bydlí). U knížek vydrží hodiny - čteme, popisujeme, povídáme. Jezdí na kole s kolečky, koloodrážedla se vždycky bál, protože nemá balanc.
Umí se obléknout, svléknout, složit a uklidit oblečení. Otočí si oblečení, když je naruby, zvládá i punčocháče. Utře si sám zadek.
Udělá si pití (vyleze na linku, suundá si skleničku, nalije šťávu a nalije vodu z kohoutku).
@SIMONA1234 píše:
Období „čmáranic“ je od 2-4 let…kluk a malovat kytičku??? No…když myslíšZe školky ti rovnou říkám, že žádný kluk po mě nechce učit kytičku. Jooo…policejní auto…hasiče…sanitku…závoďáka…vlak…
To je jiný kafe!
Zkus mu namalovat něco jiného…Chceš policejní auto? Víš jak se auto maluje? Dvě kola…čára…kapota…Nakresli jednoduché auto…policejní má houkačku, tak na kapotu namaluj „houkačku“. Třeba se chytne…
Pokud chceš učit počítat (ve 3 a půl mi to přijde brzo, ale chápu…pokud toto řešíš, tak porovnáváš s ostatními…Pepíček už umí do pěti a ten můj Kuba nic, to frustruje, chápu)tak k tomu využij něco, co zná a baví ho to…hrajte si s autíčky…zaparkuju v garáži autíčko…mám v garáži jedno autíčko! Zaparkuju druhé…mám tam dvě autíčka! Kubo, podáš mi ještě jedno autíčko? Díky…teď mám v garáži 3 autíčka. Jedna, dva, tři…Uč ho v běžném životě…při hře…Podej mi 2 jablka. Pokud ti podá jedno, řekni, že to je JEDNO jablko, ty chceš DVĚ…podá ti další…„děkuju, teď mám DVĚ jablka“ atd…Venku:„Vidíš tam ty DVA pejsky?“ Koupíme rohlíky…potřebuju 5 rohlíků, tak počítej se mnou…jeden, dva, tři…a on dává rohlíky do sáčku. Chce bonbony? OK…tak dostane 3 bonbony…jeden, dva, tři…Máš opravdu 3 bonbony? Spočítáme je…
Uč své dítě…klidně, ale každé dítě je originál, funguje na něco jiného…někdo se chce učit, jiný ne…a na ty musíš najít fígl…motivaci…jak ho to naučit, jak aby ho to bavilo…A to učíš jedno jediné dítěNeboj…to zvládneš.
Po mně ani jeden z kluků nechtěl, abych jim ukazovala jak se co maluje…
Ani mě to nenapadlo je to učit abych pravdu řekla…
![]()
Mladší prcek ve třech a půl letech uměl nalít mlíko, udělat si jednoduchý jídlo (rohlík s marmeládou, šunkou, párek (studenej) v rohlíku…), oblíknout se (i se zipem), auto maloval pěkně, lidi jako hlavonožce (to má doteď, kdy mu je čtyři a čtvrt), ale hodně se snažil vyrovnat staršímu bráchovi (díky čemuž teda mluvení byla bída veliká, teď, když jsou přes den ve školkách od sebe, je to lepší… )…
Barvy se taky naučil tak nějak sám, ale nevím, kdy to bylo. To jsem chtěla po starším nějakou pastelku a přiběhl s ní mladší sám od sebe… ![]()
Jezdí na kole s kolečkama zatím, ale už je pomalu budem oddělávat… Víc nevím, co psát no… ![]()
@Billi píše:
Našemu budou 4, nekreslí, nepočítá (nemá zájem, od cca 2 let jedeme způsob, co popisuje @SIMONA1234 a prostě nechce), nezná barvy (zatím jsme ve fázi jahůdkové a sluníčkové), Pexeso ho nebaví (hrajeme Loto a člověče), má příšernou výslovnost a nespolupracuje…
Puzzle staví jen ty, co zná a naučit ho nové je náročné.
Ve školce nespolupracuje - nekreslí, nevyrábí, necvičí, nezapojuje se do her, ale chodí tam rád.
Má širokou slovní zásobu, umí hodně básniček a písniček, má poměrně velký přehled (zvířata, zvířecí rodiny, co nám zvířata dávají…, pak umí všechny členy rodiny, jak se jmenují a kde bydlí). U knížek vydrží hodiny - čteme, popisujeme, povídáme. Jezdí na kole s kolečky, koloodrážedla se vždycky bál, protože nemá balanc.
Umí se obléknout, svléknout, složit a uklidit oblečení. Otočí si oblečení, když je naruby, zvládá i punčocháče. Utře si sám zadek.
Udělá si pití (vyleze na linku, suundá si skleničku, nalije šťávu a nalije vodu z kohoutku).
Zase musíš mít něco EXTRA, co…???
![]()
Máš holt intelektuální dítě…zatím…může se to změnit, ale nemusí. Buď k tomu dozraje/dojde/nadchne se později, nebo ne…mluvím o kreslení a spol…ne o jahůdkové barvě, tam počítám, že během půl roku, max rok dojde k červené…neznám školáka, co by trval na jahůdkové. Teda za předpokladu, že z něj neroste Osmany Laffita… ![]()
Takové ty běžné věci děti doženou…někdo dřív, jiný později…třeba pexeso ho nemusí nadchnout nikdy. Ale počítat se naučí, samozřejmě. Mluvím o vývojově zdravém/normálním dítěti…
@kate02 píše:
Po mně ani jeden z kluků nechtěl, abych jim ukazovala jak se co maluje…Ani mě to nenapadlo je to učit abych pravdu řekla…
![]()
![]()
Mladší prcek ve třech a půl letech uměl nalít mlíko, udělat si jednoduchý jídlo (rohlík s marmeládou, šunkou, párek (studenej) v rohlíku…), oblíknout se (i se zipem), auto maloval pěkně, lidi jako hlavonožce (to má doteď, kdy mu je čtyři a čtvrt), ale hodně se snažil vyrovnat staršímu bráchovi (díky čemuž teda mluvení byla bída veliká, teď, když jsou přes den ve školkách od sebe, je to lepší… )…
Jezdí na kole s kolečkama zatím, ale už je pomalu budem oddělávat… Víc nevím, co psát no…Barvy se taky naučil tak nějak sám, ale nevím, kdy to bylo. To jsem chtěla po starším nějakou pastelku a přiběhl s ní mladší sám od sebe…
Když nechce, nemusíš…to je jasný…ve školce funguje „davová psychoza“…příjde dítě: Já chci to a to…v tu chvíli to chce dalších 5 dětí. Pokud za mnou přijde během dvou, tří dnů to samé dítě a chce po dvacáté nakreslit auto, tak vezmu papír a ukážu mu, jak se kreslí jednoduché auto…„Zkus to sám“ Když vidím ten „zájem“, tak to využiju…není to tak, že bych posadila 20 dětí: A teď se naučíme kreslit AUTO…ne, to je blbost. ![]()