Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj všem,
potřebovala bych poradit jak vyřešit náš usínací problém..
Syn (28m) spí v dětské postýlce s postranicí, má udělaný spací koutek z ikeácké postýlky s plyšáky co má rád a baldachýnu nad hlavou ( jakože bezpečný domeček). Usíná u nočního světýlka. Nemáme problém se samotným uspáváním, vykoupeme, povyprávíme si o tom jak jsme strávili den, řekneme pohádku a syn vypije mlíčko na dobrou noc. V klidu a bez brečení se rozloučíme a v pokojíčku je klid a ticho. Jenže se stává dosti často, že když ho jdeme po cca 15 minutách zkontrolovat, tak zjistíme že usnul mimo postýlku. Vezme si spacího medvídka a usne třeba schovaný pod postýlkou, zavřený ve skříni, u koše s prádlem.. Nenapadá Vás někoho proč a co proti tomu dělat? Přeci jenom- od spaní je postýlka, nebo ne?
Třeba to je jen období. Kluk jeden čas usínal v poledne pod stolem, protože toužil být jako bezďák u nás před Albertem pod lavičkou. ![]()
Příspěvek upraven 28.02.14 v 22:59
Myslim, ze jde proste nekam, kde neco vidi a u toho usne. u nas to same..maly 14m si proste nahromadi deky a usne v pozici co by druhemu zlomila vaz. nechala bych to tak,,podle me se to upravi..mozna kdyz odchazis, jeste neni v Tom uplnem spanku a jde paludovat po pokojiku.Bud Rada, jine decka spusti hysterak-viz. synator ![]()
No je fakt že já odcházím z pokojíčku ještě když je úplně vzhůru.. Většinou se chvilku chruje nebo brouká méďovi. Ale napadlo mne jestli se tam třeba něčeho nemůže bát, třeba se mu nelíbí postýlka a já nevím co ještě.. Tak myslíte vydržet? Je tedy fakt že je to celkem dobrodůžo- pokojíček má tak 3×5m a já ho po příchodu tam hledám, dneska ho prozradila kousek vykukující peřinka ze zavřené skříně ![]()
A nejde se ho zeptat? Ale možná, že ještě tak dobře nemluví, to by jste se asi zeptali
Já se syna občas na něco podivného zeptám a jsem překvapená, co se dozvím a že to třeba fakt má nějaký důvod:) ale jak nemluví dlouho, tak mě to dlouho ani nenapadne, že to jde probrat přímo s ním.. ![]()
@jachula píše:
A nejde se ho zeptat? Ale možná, že ještě tak dobře nemluví, to by jste se asi zeptaliJá se syna občas na něco podivného zeptám a jsem překvapená, co se dozvím a že to třeba fakt má nějaký důvod:) ale jak nemluví dlouho, tak mě to dlouho ani nenapadne, že to jde probrat přímo s ním..
Já se ptám, což o to.. Syn ale ještě tak dobře nemluví, ale hlavně mám pocit, že ani neví na co se ho to vlastně ptám.. postýlka se mu líbí, to mi potvrdil. Ale když se ho třeba zeptám proč spal v koši na prádlo, tak jenom kouká a řekne- Jenda je lump ![]()
@martinaafazolka můj prcek taky občas cestuje. Někdy ho zavřu v pokojíku a on tam něco kutá a u toho usne. Dneska usnul na mojí zmuchlaný dece, Před pár dny v polosedě v posteli a tak týden zpatky spal na houpacím kohoutovi ![]()
@martinaafazolka ja myslim, ze kdyby ho neco desilo, tak place..spis si myslim, ze ma oblibene mista.Ja lovim maleho pres den ve skrinich atd…ale jak bylo psano, zkus se zeptat, jestli se neceho boji…
@paola white píše:
@martinaafazolka můj prcek taky občas cestuje. Někdy ho zavřu v pokojíku a on tam něco kutá a u toho usne. Dneska usnul na mojí zmuchlaný dece, Před pár dny v polosedě v posteli a tak týden zpatky spal na houpacím kohoutovi
Jo tak houpací kouhout je dobrej
, Jenda zatím preferuje uzavřené nehybné prostory bych řekla…
@martinaafazolka se tam asi uhoupal do spánku pakoň
ale já myslím, že pokud by se bál tak by plakal. Syn se třeba občas bojí tmy a fňuká. Já bych se s ním zkusila domluvit, případně bych ho šmírovala co před usnutím dělá, jestli zevluje, hraje si nebo co
@svycarka Na to jestli se něčeho bojí se ptám a dost často. Prý ne. Nelíbí se mi strašit děti a ani jim něčím vyhrožovat. Takže u nás všichni případní bubáci- včetně karkulčina vlka, otesánka a ježibaby z perníkové chaloupky - odjíždějí vlakem v 17:45 směr Turnov a Praha. Chodíme jim mávat, bydlíme u trati ![]()
Tak koukám, že u nás je to ještě v pohodě. Malý si jen vytáhne dětskou matraci a spi na zemi. Včera měl dokonce i polštář a peřinu.
![]()
Ale celkem jste mne uklidnily.. Nechám ho rozvíjet fantazii v oblasti usínání a pokud se k tomu nepřipojí brek či strach, tak ať si spí kde chce.. Jen asi doplním na zbytek podlahy zateplovací puzzle ![]()
@martinaafazolka když už je ticho delší dobu tak se chodím dívat a pokud spí na divném místě tak ho přenesu do postele, případně přikryju