Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Anonymní píše:
Ahoj, příští rok chceme prodat dům a mně čím dál víc trápí otázka, jestli se nám to vůbec povede. Manžel ho kdysi koupil ještě než jsme se znali a já to tady nikdy neměla moc ráda. Na mě je tady až moc nedostatků a to mě právě přivádí k myšlence, jestli si to tady vůbec někdo koupí. Je to starý dům s kamennými základy, takže je tady věčně zima, řešíme vlhkost (hlavně v létě), plíseň už jsme snad vyřešili. Dům je ve svahu částečně pod úrovní terénu, takže i zahrada je zčásti nad domem a není tam jiný přístup než po schodech. Dům je ve větší vesnici kde je veškerá občanská vybavenost, ale stojí u hlavní silnice. Má se řešit obchvat, ale víme jak to tady v téhle zemi funguje, takže kdo ví kdy to bude. No prostě za mě je tady šíleně moc těch ale, i když je fakt, že ze začátku jsem to neviděla. Spíš až postupem času. Na první pohled to tady asi vypadá dobře, máme to celkem pěkně udělané a zařízené, ale stejně mě pořád zžírá takovej strach, jestli to vůbec někdo koupí a za nějakou slušnou cenu. Ještě v téhle době. Dneska ze všech stran slyšíme od lidí, že starej dům nebrat a já to plně chápu. Taky bych odtud chtěla pryč. Prodávali jste někdy starší dům po rekonstrukci a byl zájem? Prosím anonym.
Není se čeho bát, kor v dnešní době. Pokud neprepalite cenu, bude za chvilku pryč. Dneska je zoufale malý výběr. Jinak zkušenost ne osobní. Ale ségra prodávala dům ve vesnici za Prahou, 2+1, dispozičně ne zrovna dobře řešený, i když po rekonstrukci. U hlavního tahu. Cenu dali 10 mega a za 14 dní byl dům pryč. Je to tedy rok zpět. Ale třeba tu hlavní silnici a malou zahradu nikdo neřešil
dům měl dost problémů, ale kupec říkal, že si to poresi a byl v pohodě
@martina.se tak situace rok zpět a teďka je naprosto odlišná. To nelze srovnávat. Navíc co bude kupec řešit jsou provozní náklady na vytápění.
Tady na vesnici se normálně velké baráky prodávají za 3-4 mega. Pro starousedlíky je to mooooc peněz. Koupit takový starý barák za tolik? Pche… Ale pro měšťáky, kteří platí nájem 15-25 tisíc za byt 2+kk, je to za hubičku. I v dnešní době.
Vim o par domech v okoli, ktere ted museli jit s cenou dolu. Jeden dost podobný tvemu popisu, ma dokonce solary, ale je dost blne v zatáčce pri hlavní silnici.
Ale taky meli dost nastrelenou cenu ![]()
Nyní prodej nemovitostí stagnuje a skoro vůbec se neprodává. Samozřejmě jsou i výjimky, pokud je nabídka výhodná, ale lidi nevědí co bude a na hypotéku špatně dosáhnou, takže nyní je na prodej doba nevhodná. Měli jste prodat tak před rokem, to by vám lidi utrhali ruce.
@martina.se píše:
Není se čeho bát, kor v dnešní době. Pokud neprepalite cenu, bude za chvilku pryč. Dneska je zoufale malý výběr. Jinak zkušenost ne osobní. Ale ségra prodávala dům ve vesnici za Prahou, 2+1, dispozičně ne zrovna dobře řešený, i když po rekonstrukci. U hlavního tahu. Cenu dali 10 mega a za 14 dní byl dům pryč. Je to tedy rok zpět. Ale třeba tu hlavní silnici a malou zahradu nikdo neřešildům měl dost problémů, ale kupec říkal, že si to poresi a byl v pohodě
No ano, rok zpět. Teď je situace jiná.
Prodáte, co by ne, pokud nenastavíte nesmyslnou cenu. Vždyť to tu vidíš v každé diskuzi o bydlení - co je pro jednoho bydlení ideál, pro jiného je noční můra. Jsem si jistá, že kdybych teď hodila k prodeji náš byt, půlka emimina by se zhrozila, že tohle oni by fakt nikdy, brrrr… Ale jistě by se časem našlo pár takových, kteří by po tom skočili jako po skvělé nabídce, fajn lokalita, všecko v dosahu, rozumně dispozičně řešený a děti budou mít konečně vlastní pokoj a do školy dojdou pěšky za pět minut, hurá!
Takže bych negativa nerozmazávala a uvidíš, že najdete kupce „och, konečně pryč z velkoměsta, je tady klid, ale škola, školka, doktor, obchod v místě, vlastní zahrada a obchvat je v plánu, nádhera!“
Prodá se všechno. Jen se tu perou 2 věci- správná cena a doba, za kterou se to prodá. Před rokem by se asi povedla lepší cena a bylo by to i rychle. Teď se to zkomplikovalo, zejména díky energiím. Jednak drahý provoz domu a druhak- zájemci prostě ubývají, protože veškeré životní náklady rostou, o cenách hypo ani nemluvě.
Ale trefit správně cenu je umění. Je škoda prodat zbytečně levně, pokud vás to tak netlačí. Jenže- co je to zbytečně levně- to řeknou až zájemci.
Taky jsem žila v domnění, že se teď prodá všechno, co má čtyři obvodové zdi a střechu, ale shodou okolností dva známí prodávají a vůbec jim to nejde. Podle mě je hlavní problém v tom, že jde o velké / dvougenerační domy s velkým pozemkem (okolo 2 000 m2). Oboje na vesnici, jedna se slušnou vybaveností, druhá celkem prďka světa, ale zase božský klid a hezká příroda okolo s dobrou dostupností do města. Začínali na osmi, teď jsou na šesti a stejně není zájem. Podle mě lidi chtějí domy spíš menší, snadno udržovatelné a s nízkými náklady, což prostě dům tohoto typu splní horko těžko ![]()
Každá nemovitost má svého kupce.
Jen to někdy trvá.
Kontaktuj nějakou schopnou RK, ukaž jim nemovitost a uvidíš.
My prodáváme. Co bylo před rokem a dnes nelze srovnávat. Ani co bylo v létě a teď.
Ale zkuste to a uvidíte.
@Michelle_M píše:
Taky jsem žila v domnění, že se teď prodá všechno, co má čtyři obvodové zdi a střechu, ale shodou okolností dva známí prodávají a vůbec jim to nejde. Podle mě je hlavní problém v tom, že jde o velké / dvougenerační domy s velkým pozemkem (okolo 2 000 m2). Oboje na vesnici, jedna se slušnou vybaveností, druhá celkem prďka světa, ale zase božský klid a hezká příroda okolo s dobrou dostupností do města. Začínali na osmi, teď jsou na šesti a stejně není zájem. Podle mě lidi chtějí domy spíš menší, snadno udržovatelné a s nízkými náklady, což prostě dům tohoto typu splní horko těžko
Právě. Pokud je topení na tuhá paliva, tak spousta práce a i tak to není levný a pokud je to starý nezatepleny dům se starým kotlem na plyn. Tak to může být měsíčně dalších 10-20 tis jen za energie. Je to obrovský skok.
Každopádně bych ti radila jít přes realitku. Protože ty víš o všech nedostatcích domu a okolí a sama z něj nemáš dobrý pocit, určitě by to bylo v tvém chování znát, i když bys přímo na ta negativa neupozorňovala. Dobrá realitka by mohla mít i odhad na rozumnou cenu, za kterou se to prodá.
Staré baráky u nás teď trčí na webu realitek. Ale skoro nový bungalov známých ani na web nešel a hned se prodal. Protože realiťák měl v kapse klienta, který na takový barák čekal. Jeden starší se prodal, ale byl dost opravený a taky majitel celkem slevil.
Takže těžko předpovídat, jak to bude v případě prodeje tvého muže.
No jako hlavně strach bych měla z toho, že mi dům po koupi vrátí. Až začnou vylézat ty nedostatky.
Bohužel vrácení domu do 5 let jsme v rodině zažili. ![]()
Hlavně až budete prodávat, tak sepsat mega luxusní smlouvu. A vybrat fakt dobře kupce. Zní to divne, ale řešit každý měsíc telefonát od kupce, že tam je to a to… Děsný. Kupec část domu zničil a i tak byl zákon na jeho straně a řešilo se vrácení do 5 let.
Jinak bych měla také strach ohledne prodeje v této době a ještě takový dům. ![]()
Dávám anonym, jelikož jsem psala o zkušenostech z rodiny. A stále je to takové citlivé téma, jelikož se to řešilo s právníky atd. Ač právníci věděli, že kupující byl typ člověka vybydlovac domu a pak jít dál, tak holt zákon je zákon a u starých domu, jako je ten váš, tal bych se bála. ![]()
Ahoj, příští rok chceme prodat dům a mně čím dál víc trápí otázka, jestli se nám to vůbec povede. Manžel ho kdysi koupil ještě než jsme se znali a já to tady nikdy neměla moc ráda. Na mě je tady až moc nedostatků a to mě právě přivádí k myšlence, jestli si to tady vůbec někdo koupí. Je to starý dům s kamennými základy, takže je tady věčně zima, řešíme vlhkost (hlavně v létě), plíseň už jsme snad vyřešili. Dům je ve svahu částečně pod úrovní terénu, takže i zahrada je zčásti nad domem a není tam jiný přístup než po schodech. Dům je ve větší vesnici kde je veškerá občanská vybavenost, ale stojí u hlavní silnice. Má se řešit obchvat, ale víme jak to tady v téhle zemi funguje, takže kdo ví kdy to bude. No prostě za mě je tady šíleně moc těch ale, i když je fakt, že ze začátku jsem to neviděla. Spíš až postupem času. Na první pohled to tady asi vypadá dobře, máme to celkem pěkně udělané a zařízené, ale stejně mě pořád zžírá takovej strach, jestli to vůbec někdo koupí a za nějakou slušnou cenu. Ještě v téhle době. Dneska ze všech stran slyšíme od lidí, že starej dům nebrat a já to plně chápu. Taky bych odtud chtěla pryč. Prodávali jste někdy starší dům po rekonstrukci a byl zájem? Prosím anonym.