Prodavačka, hmotná zodpovědnost
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Prodavačka, hmotná zodpovědnost
Ahoj holky, kdo jste delal prodavacku, muzete me prosim rict jak je to s hmotnou odpovednosti. Jedna se me konkretne o praci v jednote, kde me tvrdi ze cele manko si platim sama. Ja si ale myslim, ze preci neni v mych silach uhlidat lidi kteri neco ukradnou a tak. Je mozne byt proti tomu nejak pojistena? Nebo by spis mel byt pojisten majitel? A co treba prosle zbozi, to se da nejak odepisovat? Ma vubec takovato prodavacka nejakou vyhodu? Treba ze si muze brat domu zbozi za nakupku? Kdo vite jak to chodi, tak sem s postrehy, diky ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Jsem pokladní v baumaxu. Hmotka se u mě vztahuje na to, když mi večer chybí v kase, když něco špatně zlevním. Slevy jsou u nás dost složitý, odečítáme samy na pokladně a musíme dokládat kopií účtenky, pak se to kontroluje v systému a když nemám doložený důvod slevy, platím ze svýho. Pracuji od července a už mě to stálo 1500. Jak je to se zbožím a inventurou nevím, tu teprve budeme mít.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj dělala jsem v lidlu, když jsem začínala, o Vánocích chodily Měniči, víte co to je! a zblbnul mě tak že mi v kase chybělo 900,ale prošlo mi to a už jsem se poučila, jinak jsem měla tak 20Kč do mínusu, jinak nic. Já jsem spíš měla obavy z krádeží, hodně se tam kradl chlast a mě bylo prostě blbý jim říct at mi ukážou kapsu, to jsem nevěděla codělat
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@zolina podle mě mankem myslí to, co chybí v kase
ne to, že někdo neco ukradne ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já teda prodavačka nejsem ale chvíli sem prodávala na brigádě a tam jsem taky jednou musela doplácet ale bylo to při škle takže už je to dýl
ale myslím že by se na to měla vztahovat blbostka, ale zase záleží jak je sestavená momentálně mám za 550 Kč ročně a na škodu cca do 1 mil. (nevim přesně) a spoluúčast 1000 Kč ale jde to i na prcenta. Určitě bych to zkusila pozjišťovat u finančního poradce ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Chce to vsechno vyresit a vypsat v dohode o hmotne zodpovednosti, na co se vztahuje a na co uz ne. Co je psano je dano ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
V jednotě to tak bohužel je mamina dělá v penny a tma dík bohu ne
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Verunecka289 píše:
Já teda prodavačka nejsem ale chvíli sem prodávala na brigádě a tam jsem taky jednou musela doplácet ale bylo to při škle takže už je to dýlale myslím že by se na to měla vztahovat blbostka, ale zase záleží jak je sestavená momentálně mám za 550 Kč ročně a na škodu cca do 1 mil. (nevim přesně) a spoluúčast 1000 Kč ale jde to i na prcenta. Určitě bych to zkusila pozjišťovat u finančního poradce
Prodavačku jsem dělala taky jen brigádně v minulým století, ale zaujalo mě, že máš tak vysokou pojistku. Ze zákona jsi zaměstnavateli odpovědná jen do výše 4,5 násobku svýho průměrnýho měsíčního platu, tak jak to, že jsi pojištěna na milion?
Leda že nejsi klasický zaměstnanec
mebo za 5 měsíců to mega fakt vyděláš
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
To nee
ale jsem rizikovka 2 a navíc tam mám pro jistotu i škodu na zdraví na majetku firmy a škodu v případě že něco špatně udělám (výstupní kontrola)firma kde jsem zaměstnaná na zákoník práce nehraje a nárokuje si třeba i dopravu a všechno to jezdilo do Německa takže to byla víceméně jistota ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
V jednotě jsem dělala a platila jsem manko po inventuře přes 8tisíc. Protože jsem byla zástupce vedoucí ta platí po vedoucí nejvíc. Řekli, že nám asi hodně kradli ![]()
- Citovat
- Upravit
V Jednotách to bohužel takhle je. 2× ročně se udělá inventůra a pokud je manko,
musí prodavačky zaplatit. Je to procentuálně - vedoucí nejvíc, pak zástupce a ostatní prodavačky.
S tím prošlým zbožím - na měsíc mají určitou částku, která se může odepsat, ale víc ne. Je na prodavačkách (vedoucí), aby objednávala takové množství zboží, aby se prodalo a neprocházelo.
Pokud bys byla pokladní a večer Ti nějaká částka chyběla v pokladně, tak to samozřejmě zaplatíš rovnou ty.
Pojištění proti odpovědnosti za škodu zaměstnavateli - pokud vím, tak v ČR není žádná pojišťovna, která by ve vyjímce neměla manko.
Tohle poj. se vztahuje např. na to, že rozbiješ nějaký přístroj apod., ale na manko ne.
- Citovat
- Upravit
A ještě doplním - samozřejmě součástí tvé práce je uhlídat to, aby se v tvé
prodejně nekradlo.
Shrnu: práce v Jednotě - nadřeš se, na přesčas se nehraje, a za to almužna. Šla bych tam pracovat pouze v případě, že bydlím v zapadákově, do města daleko, hodně projedu, tak je práce v místní Jednotě jedno z mála řešení.
Já osobně tam nepracuji, ale blízký rodinný příšlušník již několik let, proto mám spoustu informací.
- Citovat
- Upravit
Dik moc, ja to vse slysela tak jak pises, jen jsem tomu nechtela verit ![]()
Jak mam uhlidat, aby se tam nekradlo, kdyz jsem na prodejne sama a kamerovy system nikde? Muzu zadat zamestnavatele o
vetsi zajisteni bezpecnosti zbozi? A jak muzu vedet, ze me nekrade kolegyne v protismene?
Tusim, ze kdyz se me neco nelibi, tak reknou ze tam byt nemusim, ze o misto ma zajem nekdo jiny… ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jak to máš uhlídat nikoho nezajímá. Většina těch prodejen je dost starých a nedovedu si představit, jak chceš vymyslet větší zajištění zboží - pokud je to samoobsluha.
Kolegyně na protisměně - opět nijak neovlivníš. Ale to je v každé prodejně běžné, že manko se pak dělí.
Holt práce prodavačky je většinou nevděčná a za prd peníz. Pokud jsi momentálně bez práce, tak to vem a dívej se po něčem jiném. Příp. ve zkušebce můžeš odejít.
Lepší než pracák, ale výhra to fakt není.
- Citovat
- Upravit
Ja se prave bojim, abych tam chvili neodpracova, a to manko by pak po me chteli treba po pul roce pri pristi inventure. I kdyz uz tam vlastne davno zamestnana nebudu. Jestli me rozumis. Rikali ze se jim tam ty prodavacky stridaji, tak preci se pokazde, kdyz nektera odejde, nedala inventura??
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit