Prodej bytu

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
22.5.06 13:52

Prodej bytu

Ahoj holky, potrebuju poradit, mam pidi bytecek a chtela bych ho prodat za nejakou dobu a koupit vetsi, vim, ze je nejaky rozdil, jestli to bude po dvou letech co ho mam nebo pred druhym rokem…je to kvuli danim, ci cemu?
Kupovala jsem ho na smlouvu bez realitky tak, ze do smlouvy jsme napsaly cenu o 140 tis. mensi nez kolik stal a to jsem doplatila mimo, na nejakou jinou smlovu (vyrovnani), ted bych ho chtela prodat jeste asi o 50 tis. vic, protoze jsem tam udelala nejake upravy, jaky bude rozdil, kdybych napsala do smlouvy celkovou cenu (tu v te puvodni smlouve + tech 190 tis.) nebo kdybychom to udelali jako predtim?
Asi bych do toho nakonec sla s nejakym pravnikem, predtim to vyslo, byl to prodej studentky studentce, ale trochu se ted bojim, aby me nekdo nepodrazil.
Diky za rady Lucka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
830
22.5.06 14:10

Lucko,

nejsem sice žádný odborník přes prodej bytů, ale stěhovali jsme se skoro před dvěma lety, ale myslím, že tam můžeš napsat rovnou cenu, za kterou ho chceš prodat (vpodstatě si tam můžeš napsat jakoukoliv cenu, záleží na tom, kdo ho za tu cenu koupí, že? :D ).
S právníkem bych to rozhodně konzultovala, možná bude lepší obrátit se rovnou na realitku (záleží na tom, v jakém je to vlastnictví, my prodávali byt v osobním vl. přes realitku a musím říct, že sama bych si na to ani trochu netroufla).

A s těma dvěma roky, za který bys ho chtěla prodat, vůbec netuším, mám dojem, že daně budeš platit tak jako tak (za všechno chtějí platit daně :evil: ).

Přeju hodně štěstí :wink: !

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
625
22.5.06 14:16

byt

Ahoj,
pokud prodáváš byt, můsíš zaplatit daň z převodu nemovitostí (3% kupní ceny). Předpokládám, že právě proto se do kupní smlouvy uváděla cena nižší, protože čím nižší cena, tím nižší daň.

V případě, že byt prodáváš po více než 2 letech, je prodej osvobozen od daně z příjmů. Pokud se uskuteční do dvou let, musíš zaplatit daň z příjmů, ale dani podléhá jen rozdíl mezi cenou prodejní a cenou nabývací, za kterou si byt dříve koupila. Tento rozdíl ještě můžeš snížit o náklady prokazatelně vynaložené na renovaci bytu-např. na výměnu oken, podlah, vestavěné skříně, …

Bez právníka se neobejdeš-potřebuješ smlouvu, kterou uzná katastr nemovitostí, aby ti převod vlastnictví zapsali. V souvislosti s daní z převodu budeš potřebovat i znalecký posudek na cenu bytu.

Jana

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1403
22.5.06 14:19

S tou cenou se to ma tak, ze stejne na tu dan musis mit znalecky posudek, tudiz ten posudek by taky musel byt na nizsi castku, protoze pro vypocet dane se bere samozrejme ta vyssi castka (tedy bud prodejni cena nebo cena dle znaleckeho posudku) Takze pokud mas nejakeho znalce, ktery je schopen ti to „spravne“ spocitat, ma cenu napsat na kupni smlouvu cenu nizsi, pokud ne, tak je to myslim jedno. Dan je stejna, at to prodas po jak dlouhe dobe chces. Ty dva roky se tykaly jine veci a myslim, ze uz to neplati.
Mej se krasne
 Kacica

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
452
22.5.06 15:13

Ahoj.

Záleží, jestli prodáváš byt v osobním vlastnictví nebo jen členská práva k družstevnímu bytu.

V prvním případě platíš daň z převodu nemovitostí, pokud ho máš déle nemusíš plati daň z příjmu a ve smlouvě musíš mít cenu, a myslím, že budeš potřebovat znalce.

Pokud se jedná o družstevní byt, do smlouvy cenu uvádět nemusíš. A neuváděj, ať neplatíš dan z příjmu.

Rozhodně se obrať na právníka, ne realitky. Vyjde tě to levněji. Pro vklad do katastru, v případě bytu v os. vl. to musíš mít dobře napsané.

Peta

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
452
22.5.06 15:22

Vytiskla jsem kousek zákona o dani z příjmu, zbytek až najdu.

§ 4

Osvobození od daně (z příjmu)

(1) Od daně jsou osvobozeny

1. příjmy z prodeje rodinného domu, bytu, včetně podílu na společných částech domu nebo spoluvlastnického podílu, včetně souvisejícího pozemku, pokud v něm prodávající měl bydliště nejméně po dobu 2 let bezprostředně před prodejem . Obdobně se postupuje také u příjmů z prodeje rodinného domu, bytu, včetně podílu na společných částech domu nebo spoluvlastnického podílu, včetně souvisejícího pozemku, pokud v něm prodávající měl bydliště bezprostředně před prodejem po dobu kratší dvou let a použije-li získané prostředky na uspokojení bytové potřeby. Pro osvobození příjmů plynoucích manželům z jejich společného jmění postačí, aby podmínky pro jeho osvobození splnil jen jeden z manželů, pokud majetek, kterého se osvobození týká, není nebo nebyl zařazen do obchodního majetku jednoho z manželů. Osvobození se nevztahuje na příjmy z prodeje tohoto bytu nebo domu, pokud je nebo byl zahrnut do obchodního majetku pro výkon podnikatelské nebo jiné samostatné výdělečné činnosti, a to do 2 let od jeho vyřazení z obchodního majetku. Osvobození se dále nevztahuje na příjmy, které plynou poplatníkovi z budoucího prodeje rodinného domu, bytu, včetně podílu na společných částech domu nebo spoluvlastnického podílu na tomto majetku, včetně souvisejícího pozemku, uskutečněného v době do 2 let od nabytí, a z budoucího prodeje rodinného domu, bytu, včetně podílu na společných částech domu nebo spoluvlastnického podílu na tomto majetku, včetně souvisejících pozemků, uskutečněného v době do 2 let od jeho vyřazení z obchodního majetku, i když kupní smlouva bude uzavřena až po 2 letech od nabytí nebo po 2 letech od vyřazení z obchodního majetku,
  1. příjmy z prodeje nemovitostí, bytů nebo nebytových prostor neuvedených pod písmenem a), přesáhne-li doba mezi nabytím a prodejem dobu pěti let . V případě, že jde o prodej nemovitostí, bytů nebo nebytových prostor nabytých děděním od zůstavitele, který byl příbuzným v řadě přímé nebo manželem (manželkou), zkracuje se doba pěti let o dobu, po kterou byla nemovitost prokazatelně ve vlastnictví zůstavitele nebo zůstavitelů, pokud nemovitost byla nabývána postupným děděním v řadě přímé nebo manželem (manželkou). Osvobození se nevztahuje na příjmy z prodeje nemovitostí, bytů nebo nebytových prostor včetně nemovitostí, bytů nebo nebytových prostor uvedených v odstavci 1 písm. g), pokud jsou nebo byly zahrnuty do obchodního majetku pro výkon podnikatelské nebo jiné samostatné výdělečné činnosti, a to do pěti let od jejich vyřazení z obchodního majetku. Osvobození se dále nevztahuje na příjmy, které plynou poplatníkovi z budoucího prodeje nemovitosti, bytu nebo nebytového prostoru, uskutečněného v době do pěti let od nabytí, a z budoucího prodeje nemovitosti, bytu nebo nebytového prostoru, uskutečněného v době do pěti let od jejich vyřazení z obchodního majetku, i když kupní smlouva bude uzavřena až po pěti letech od nabytí nebo po pěti letech od vyřazení z obchodního majetku. V případě prodeje pozemku nabytého prodávajícím od pozemkového úřadu výměnou v rámci pozemkových úprav podle zvláštního právního předpisu, 87) se doba 5 let zkracuje o dobu, po kterou prodávající vlastnil původní pozemek, který byl směněn, a tato doba se započítává i do doby, která běží od vyřazení směněného pozemku z obchodního majetku.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23.5.06 08:10

Diky, takze jestli tomu dobre rozumim, tak pokud bych prodala az po peti letech, tak nebudu platit zadnou dan?
Smlouvu jsme predtim napsaly samy podle jne smlouvy, zkontrolovala mi to pravnicka z prace a vsude nam to proslo, je v os. vlastnictvi, diky za info..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
830
23.5.06 09:59

Lucko,

budete muset platit daň z převodu nemovitosti , my jsme se taky radovali, že nebudem platit, ale jo :| .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14598
13.9.11 22:26

Byt v osobním vlastnictví

Ahoj,

řešíme prodej manželova bytu. V minulých dizkuzích jsem se tu setkala se zkušenýma makléřkama i těmi, co úspěšně prodaly. Poradíte mi?

1. co vše potřebujeme doložit RK , při 1 schůzce

b) jak vybrat dobrou RK
c) zkusit prodat sami - co to obnáší
d) dost mě přakvapuje,ž e tu mají realitky možnost vložit nabídku na netu, ale nechtějí jednat osobně. prostě manžela odkázali na jejich weby. To mi nepřijde moc solidní… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14598
14.9.11 12:32

Děvčata, opravdu se tu nenajde žádná, která by poradila??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14020
13.4.12 15:13

Chtěla byych znát váš názor na tuto situaci.

Dneska proběhla prohlídka bytu mimo RK. Chlap by koupil, ale žena měla nějaké výhrady.
Cena by jm vyhovovala, dohodly jsme se na smluvním vzhahu bez RK - pouze přez notáře.
Chlap mluvil i o záloze na byt a tak, ale pak trochu otočil před ženou.

Dají mi vědět co nejdříve / jako kdy netuším / - velmi relativní pojem.

Myslíte si, že to vyjde ????
Fakt potřebuju co nejdříve prodat :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19200
13.4.12 15:23

tak jestli to vyjde ti asi nikdo neřekne, nevíme jaká byla situace.. jaké výhrady měla žena? Jak chlap otočil ohledně zálohy?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3230
13.4.12 15:27

To je pořád fifty fifty. Jejich záměrem je, abys s tím počítala jako s jistou věcí, ale oni se můžou takhle rozhodovat třeba z pěti nabídek. Zatím bych intenzivně hledala zájemce dál. Mně natěšení zájemci lítali po bytě s metrem, aby už mohli kupovat nábytek a nakonec cukli před podpisem kupní smlouvy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14020
13.4.12 15:31

@PetaP : ona byla tová nemastná neslaná. Clap by koupik podle mě hned, ale pak před ní se stáhnul, že to spolu ještě proberou.
On tan byt chce, protože bydlí v nájmu nad náma a nebude mít práci se stěhováním a jí zase vadí, že je to přízemí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14020
13.4.12 15:33
@kacakaca píše:
Mně natěšení zájemci lítali po bytě s metrem, aby už mohli kupovat nábytek a nakonec cukli před podpisem kupní smlouvy.

Ta kto by mě asi kleplo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1