Prodloužení rodičovské dovolené na 3 roky

Anonymní
25.10.23 06:45

prodlouzeni RD na 3 roky

Ahoj holky, jak je to?
u zamestnavatele mam nahlasenou RD do 2,5 let veku ditete. nyni bych rada prodlouzila do jeho 3 let.
(pisu na personalni rok predem).
musi s tim zamestnavatel souhlasit?
co jsem zatim cetla, do tech 3 let by to mel vzit „automaticky“, ze je to v zakone. nicmene moje personalni pise, ze s tim musi zamestnavatel souhlasit… (nedelaji problemy, jen by me zajimalo, kde je pravda?)
 diky.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
11946
25.10.23 06:54

Ano je to jeho povinnost do 3 let. Co není jeho povinnost tak pokud by sis ji napsala třeba do té h 3 let ale rozhodla se vrátit do práce dříve…to ti umožnit nemusí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102358
25.10.23 07:22

Ne, i když se tomu rika zadost, tak je to vlastně jen oznámení a nic s tim nenadělá. Jen pozor, ze nově to musi byt písemně a minimálně 30 dnu predem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32
25.10.23 07:33

Dekuju, holky. prave jsem to presne takhle vycetla… pisu to rok predem, pisemne, takze to by melo byt v poradku. jen me zarazilo, ze jsem to avizovala jeste behem jine konverzace s personalni a ta mi na to uz 2× napsala, ze to MUSI schvalit zamestnavatel, i kdyz je to do 3 let veku ditete…zakl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102358
25.10.23 07:41

@thatslife Nojo, personální se obvykle dělají chytrými…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16888
25.10.23 09:06

Tři roky ti místo držet musí, naopak dříve tě do práce pustit nemusí, když se rozhodneš jít třeba už po dvou letech. Napiš žádost a je to ;)

Já si dala zatím za rok, než mi to končilo, účetní mi volala, že mi to bude končit, zda mám v plánu nastoupit, nebo prodloužit. Chystala jsem se to jít o rok prodloužit. Zatím nevím, kdy do práce půjdu, proto to raději prodloužit, než aby mě nechtěli v práci dříve :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2377
25.10.23 12:52

Personální si to asi plete s obdobím od 3 do 4 let dítěte. Do tří let věku dítěte se jich opravdu nic dovolovat nemusíš, jen oznamuješ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20067
6.11.23 09:44
@thatslife píše:
Dekuju, holky. prave jsem to presne takhle vycetla… pisu to rok predem, pisemne, takze to by melo byt v poradku. jen me zarazilo, ze jsem to avizovala jeste behem jine konverzace s personalni a ta mi na to uz 2× napsala, ze to MUSI schvalit zamestnavatel, i kdyz je to do 3 let veku ditete…zakl.
Zákoník práce, § 196

Rodičovská dovolená
(1) K prohloubení péče o dítě je zaměstnavatel povinen poskytnout zaměstnanci na jeho písemnou žádost rodičovskou dovolenou. Rodičovská dovolená přísluší matce dítěte po skončení mateřské dovolené a otci od narození dítěte, a to v rozsahu, o jaký požádají, ne však déle než do doby, kdy dítě dosáhne věku 3 let.

(2) Žádost podle odstavce 1 podává zaměstnanec alespoň 30 dnů před nástupem na rodičovskou dovolenou, nebrání-li tomu vážné důvody na jeho straně; žádost musí obsahovat dobu trvání rodičovské dovolené a lze ji podávat i opakovaně.

Když je zaměstnavatel povinen, tak přirozeně nic neschvaluje, protože nic jiného, než RD poskytnout, stejně ani dělat nesmí. Zaměstnanec písemně požádá (de facto písemně oznámí, že si bere RD) nejpozději 30 dnů předem, a na tuto tzv. „žádost“ je zaměstnavatel povinen RD poskytnout (de facto „žádost“ - ve skutečnosti oznámení - vezme na vědomí, nic jiného mu nezbývá).

Ony ty zákony jsou někdy psány dost matoucím jazykem. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32
14.11.23 19:28

@j.a.n.i1
diky moc jeste jednou a jeste se ujistim v jedne veci - rod. prispevek se mi nekryje s delkou RD (RP je kratsi nez RD). Zdravotni pojisteni mi i tak plati stat z titulu RD? tzn. zdravotni neni vazane na prispevek? tak to chapu alespon ja.
(nahlasovat pojistovne tedy zadnou zmenu nemusim)..?
diky!! zakl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102358
14.11.23 20:00

@thatslife Ne nemusíš, zdravotní mas placené z titulu RD v praci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32
14.11.23 20:14

@j.a.n.i1 diky! :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie