Zahájení správního řízení o odejmutí RP

Anonymní
20.10.23 20:26

Zahájení správního řízení o odejmutí RP

Mám dotaz, právě mi bylo doručeno přes aplikaci MPSV, že zahajují správní řízení o odejmutí rodičovského příspěvku.
Loni se nám narodila dcera, na kterou jsem normálně pobírala mateřskou a poté rodičovský příspěvek.
Otěhotněla jsem a k 1.10. jsem nastoupila znovu na mateřskou - podotýkám, že dle termínu a celou situaci jsem řešila několikrát přímo s ÚP, abych to vše vyřešila správně.
V momentě, kdy jsem dostala žádost o PPM jsem dokumenty včetně vyměřovacího základu donesla na OSSZ a kopie přiložila k žádosti o přerušení čerpání dávky RP. Obojí k 1.10. a tuto žádost fyzicky donesla na UP u nás ve městě. V předminulém týdnu mi volali z UP z centrály, že chtějí od ČSSZ můj DVZ, protože se jim nesehrávají data. Měla jsem bohužel Covid, takže jsem se na OSSZ dostala až ve teď středu, kdy mi paní na přepážce řekla, že potvrzení mi vystaví až to zpracují tzn. až k 1.11. Protože to zpracovávají měsíc zpětně.
Z mého pohledu jsem nic neporušila a nevidím tedy důvod zahájení správního řízení. Na UP budu samozřejmě hned v pondělí volat. Chtěla jsem se jen zeptat jestli máte podobnou zkušenost a jestli jen zbytečně plaším.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4224
20.10.23 20:52

Takže máte už druhé dítě? Takže to se ten RP nepřerušuje, to musí ten RP na to první dítě ukončit, vy si můžete požádat o doplacení zbývající částky RP na to první dítě a po ukončení PPM si požádáte nově o RP na to druhé dítě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4224
20.10.23 20:54

Teď tedy jen přesně nevím, kdy se žádá o doplacení toho prvního rodičáku, asi až při žádosti o ten nový. To ti určitě řeknou na ÚP.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11866
20.10.23 23:09

@PapeJ no druhé dítě asi ještě nemá, nastoupila na PPM, to znamená že má ještě tak měsíc do porodu..RP se samozřejmě přerušuje..pokud by se (nedej bože) něco stalo a miminko zemřelo pak znovu začne čerpat RP na první dítě…o doplácejí zbylého RP se pak záda když už máš RL toho druhého…

Zakladatelko: taky mi přišel dopis o tom odebrání RP…nevím přesně už jak to bylo formulováno (už je to rok) ale prostě myslím že je to prostě hlavně informativní záležitost o tom že teda nebudeš pobírat RP protože pobiras PPM a tyto dvě dávky nelze pobírat současné…takže v klidu…samozřejmě na UP zavolej a over to ale plašit nemusíš…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20922
21.10.23 00:27
@Anonymní píše:
Mám dotaz, právě mi bylo doručeno přes aplikaci MPSV, že zahajují správní řízení o odejmutí rodičovského příspěvku.
Loni se nám narodila dcera, na kterou jsem normálně pobírala mateřskou a poté rodičovský příspěvek.
Otěhotněla jsem a k 1.10. jsem nastoupila znovu na mateřskou - podotýkám, že dle termínu a celou situaci jsem řešila několikrát přímo s ÚP, abych to vše vyřešila správně.
V momentě, kdy jsem dostala žádost o PPM jsem dokumenty včetně vyměřovacího základu donesla na OSSZ a kopie přiložila k žádosti o přerušení čerpání dávky RP. Obojí k 1.10. a tuto žádost fyzicky donesla na UP u nás ve městě. V předminulém týdnu mi volali z UP z centrály, že chtějí od ČSSZ můj DVZ, protože se jim nesehrávají data. Měla jsem bohužel Covid, takže jsem se na OSSZ dostala až ve teď středu, kdy mi paní na přepážce řekla, že potvrzení mi vystaví až to zpracují tzn. až k 1.11. Protože to zpracovávají měsíc zpětně.
Z mého pohledu jsem nic neporušila a nevidím tedy důvod zahájení správního řízení. Na UP budu samozřejmě hned v pondělí volat. Chtěla jsem se jen zeptat jestli máte podobnou zkušenost a jestli jen zbytečně plaším.

Normální věc. Začala jsi brát PPM, tak ti odeberou čerpání RP. Nebo ty sis myslela, že budeš brát oboje zaraz? 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.10.23 01:54

To nic není, mě teď končil RP a přišel mi stejný dopis, a asi za tyden, dva mi přišlo rozhodnutí, že správní řízení rozhodlo, že je rodicovsky prispevek zrušen. A tim to bylo ukončené.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
21.10.23 07:40

@Cenarius ne, to urcite ne, proto jsem nesla na UP zadost o přerušení čerpání příspěvku. Sami mi řekli, ze to tak mám udělat. Ze až budu vedet kdy nastupuju na materskou nebo nejpozději do 8 dnů od nástupu tam musím tu zadost donest - to jsem udělala (1.10. oficiální nástup na PPM a 25.9. Jsem nesla zadost osobně na podatelnu) tím se mi přeruší čerpání RP a až se mi narodí 2. mimčo, tak spolu s jeho rodným listem pošlu žádost o jednorázové vyplacení a UP mi potom doplatí ten nevyplacený zbytek. Tak mi to bylo řečeno dokonce 2× do telefonu když jsem na UP volala. Proto mě teď zarazilo, ze se mnou zahajují správní řízení o odebrání RP, protože jsem ten postup, jak mi řekli, dodržela.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
21.10.23 07:53

@Vladusxx snad to tak je… ze nemůžu pobírat PPM a RP zároveň vím, proto jsem přerušila čerpání RP dnem nástupu na MD.

Jako kdyby napsali zahajujeme správní řízení ohledně vaši žádosti o přerušení čerpání RP tak neřeknu nic, ale to, ze je tam o odebrání mě popravdě dost vyděsilo… RP mám do tři let dítěte a nechala ho běžet, nenavysovala jsem čerpání nic, protože člověk nikdy neví co se muze přihodit… navíc jsem chodila na brigádu…

Děkuju za odpověď a v pondělí zavolam na UP a kdyžtak dam vedet co a jak

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
21.10.23 11:15
@Anonymní píše:
@Vladusxx snad to tak je… ze nemůžu pobírat PPM a RP zároveň vím, proto jsem přerušila čerpání RP dnem nástupu na MD.

Jako kdyby napsali zahajujeme správní řízení ohledně vaši žádosti o přerušení čerpání RP tak neřeknu nic, ale to, ze je tam o odebrání mě popravdě dost vyděsilo… RP mám do tři let dítěte a nechala ho běžet, nenavysovala jsem čerpání nic, protože člověk nikdy neví co se muze přihodit… navíc jsem chodila na brigádu…

Děkuju za odpověď a v pondělí zavolam na UP a kdyžtak dam vedet co a jak

Je to opravdu jen informativní a ano, maj to deb*lně,, nazvané,, ale je to jen oznamení a pak ti dojde dopis, že rizeni skoncilo odebranim a z jakeho duvodu. Mela jsem to ted pred 14 dny. Taky jsem se lekla, co se deje, kdyz jsem si precetla,, ze zahajuji spravni rizeni,,
Na UP mi rekli, ze je to jen informativní. Kdyz jsem byla na RP s prvnim ditetem, tak to jeste takhle nebylo, prisel jen dopis, ze rodicovsky prispevek skoncil z duvodu dovršení urciteho věku a vyplacení vsech penez.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat