Rodičák a půlúvazek
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Rodičák a půlúvazek
Ahoj,
Uz par dni brouzdam po internetu a nenasla jsem odpoved na svou otazku. Tak se zeptam zde, jestli tomu nekdo nerozumi.
Do brezna by mi mel byt vyplaceny rodicovsky prispevek, ktery jsem mela na 3 roky. Od zari je syn v jeslich a ja jsem od rijna v praci na polovicni uvazek. Pred par dny jsem neco resila skrz vzp a tam jsem si vsimla, ze jsem stale vedena jako na rodicovske dovolene, a tedy socialni a zdravotni pojisteni za me plati stat. Rikam si, jestli je to tak spravne, nebo bych mela nahlasit, ze jsem jiz zamestnana? Trochu jsem spolehala, ze tyto veci nahlasuje zamestnavatel, nebo bych mela nahlasit zmenu ja? Nebo se polovicni uvazek nepocita, dokud je mi vyplacen rodicovsky prispevek? ![]()
Dekuji za odpoved.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Já jsem nic nenahlašovala, prostě jsem nastoupila na 1/2 úvazek. V té době měla mladší sotva půl roku, takže já jsem de facto na RD ani nenastoupila, ale rodičák jsem pobírala normálně.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@ludmilaadamkova Mam hpp - tedy půl úvazku okolo 80 hodin mesicne ktere musim splnit
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lily Evans
a nevis kdo je tedy v tomto pripade platce socialniho a zdravotniho pojisteni?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Markétka111 to upřímně netuším
řekla bych že normálně zaměstnavatel, ale opravdu nevím.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Markétka111 byla jsi pred narozenim ditete zamestnana? Neni mozne, ze jsi u jineho zamestnavatele na RD?
Pokud mas mzdu nad 10 000, je pojisteni odvadeno z ni.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, já mám taky půl úvazek u svého zaměstnavatele a zároveň RP a pojištění platí jak zaměstnavatel, tak stát. Je to vidět v aplikaci Moje VZP, kdy je tam psáno, že je evidováno více plátců a je tam vypsán stát a zaměstnavatel. Proč je to takhle blbě, že se vlastně platí dvakrát, to netuším.
- Citovat
- Upravit
Měl by to hlásit zaměstnavatel. Já taky nastoupila na zkrácen úvazek ještěpři braní RP a nehlásila jsem nikam nic. Pjišťovna by ale měla vědět, že jsi zaměstnaná.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A jsme zas u toho, ze je dulezite rozlisovat rodicovska dovolena a rodicovsky prispevek.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@matkabagristy píše:
A jsme zas u toho, ze je dulezite rozlisovat rodicovska dovolena a rodicovsky prispevek.
S tímhle měla strašný problém naše mzdová, trvala na tom že si musím vybrat dovolenou mezi MD a RD, a já jí pořád říkala že po MD na RD nenastupuju, že normálně každý den pracuju a nemůžu si jen tak vzít 15 nebo kolik dní volna zničehonic, a ona že mi je neproplatí, protože pobírát rodičák takže logicky přece jsem na RD. Nakonec nastoupilo HR, které milé paní účetní vysvětlilo že RD a RP je něco jinýho a nakonec mi to fakt proplatili - pravdu má mzdová v tom že to ze zákona nejde, ale našli pak způsob jak to obejít ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lily Evans dolovenou lze proplatit jen pri skonceni pracovniho pomeru
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jsou dva plátci pojištění. Mám to tak už hodně let se studentem. Zdravotní za mě platí stát (status studenta), zároveň si zdravotní odvádím z výdělku. Teď z HPP a i před tím z DPP/DPČ (pokud jsem přešvihla limity).
U RP stát platí i sociální (správně je to tedy vyloučená doba).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@matkabagristy ano, mela jsem jineho zamestnavatele to je pravda
Dekuji za vysvetleni. Chaou tedy dobre, ze nikam nic nehlasim a nebudu nikde dluzna ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Markétka111 píše:
@ludmilaadamkova Mam hpp - tedy půl úvazku okolo 80 hodin mesicne ktere musim splnit
Tak všechno řeší zaměstnavatel za tebe.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit