Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobrý den, jsem 14 dní po embryotransferu. Měla jsem předepsaný Progesteron. Brala jsem dle stimulačního protokolu po celou dobu, ale s paní doktorkou jsme se špatně pochopily a já ho přestala od pátku brát (dle stimulačního protokolu, který tím dnem končil). Dnes jsem si volala na výsledky a bylo mi řečeno, že jsem ho měla brát po celou dobu až do kontroly u lékaře. Byl mi poslán recept, že ho mám začít znovu brát. Vadí moc na případné těhotenství, když jsem ho 3,5 dne nebrala a znovu tedy začnu dle plánu?
Docela mě sestřička vyděsila, když mi nebyla schopna odpovědět.
Děkuji za odpovědi.
@Mivok píše:
Dobrý den, jsem 14 dní po embryotransferu. Měla jsem předepsaný Progesteron. Brala jsem dle stimulačního protokolu po celou dobu, ale s paní doktorkou jsme se špatně pochopily a já ho přestala od pátku brát (dle stimulačního protokolu, který tím dnem končil). Dnes jsem si volala na výsledky a bylo mi řečeno, že jsem ho měla brát po celou dobu až do kontroly u lékaře. Byl mi poslán recept, že ho mám začít znovu brát. Vadí moc na případné těhotenství, když jsem ho 3,5 dne nebrala a znovu tedy začnu dle plánu?
Děkuji za odpovědi.
No a jsi tehotna?
@Mivok píše:
Děkuji za odpovědi.
Nevadí to. Je to spíš podpůrný prvek než zázrak na těhotenství. Teď ho začni normálně brát. Gratuluji k těhotenství ![]()
Někde dávají jen na těch prvních 14 dní, tam je to klíčové. Pokud jsi těhotná a byl to obyč ET, nikoliv KET v řízeném cyklu, tak si tělo progesteron produkuje samo a ten výpadek by neměl mít nijak strašlivý vliv.
Při doplňování progesteronu tento nevymizí z těla hned. Jde také o to, zda jste brala syntetický, nebo přírodní, každopádně oba by měly v těle chvíli vydržet. Progesteron tělo běžně při oplodnění vajíčka produkuje ve větším množství, je nutný ke správnému uhnízdění vajíčka a k udržení těhotenství.