Prohlídka ve třech letech

4155
26.10.10 16:41

Prohlídka ve třech letech

Ahoj holky, začínám se trošku (no teda dost) stresovat z nadcházející tříleté prohlídky. Ne že bych se bála toho, že by holka něco nezvládla. Naopak v lecčem je napřed. Ale bojím se toho, že Anežka prostě u doktora řve jako když ji na nože berou. Je fakt, že jsme tam chodili jen na prohlídky (naštěstí - ťuk ťuk ťuk) a ty byli spojené s očkováním. Takže to vypadá tak, že si doma hrajeme a povídáme o tom, že jdeme k doktorovi, co se bude dít atd. Anežka v pohodě, že jako jo, dohodneme se na odměně. V čekárně nejdřív pohoda, vyzkouší hračky. Pak ji řeknu, že se jdeme uchystat, sundat boty a tak a to už tuhne, kroutí se, nepsolupracuje. Když jsme na řadě, začne natahovat, jakmile překročíme práh ordinace, spustí naplno. Takže v ordinaci uplácíme, vysvětlujeme, všelijak se snažíme aby přestala brečet. Pak už záleží na dr. jak si ho Anežka pustí k tělu, někdy na sebe nenechá ani sáhnout. Když vyjdeme z ordinace, tak je najednou celá v klidu, a ještě se chlubí že vůbec nebrečela :zed: Nějak si tedy neumím představit, že by Anežka měla třeba říct jak se jmenuje, poznat barvy, nebo cokoliv jiného, i když vím, že to moc dobře umí. Ale ona není dítko, které se předvádí, umí spoustu básniček a písniček, ale já o nich vím jen proto, že si je zpívá na záchodě. To samé pohádky, vím že je umí vypravovat, ale vím to jen proto, že je vypravuje panenkám, a já zpoza rohu natahuju uši. To samé barvy, dny v týdnu atd, pár čísel a písmene. Umí ale nepředvádí to ani mě, natože někomu cizímu, třeba doktorovi, že? :D
Tak mě zajímá, jak je to s nespolupracujícím dítětem? Máte některá nějaký zajímavý poznatek z tříleté prohlídky? Za jakékoliv názory budu vděčná :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
848
26.10.10 17:16

Murko- buď v klidu, my právě byli na 3 leté a je to asi jak u koho (doktora) po nás nikdo nechtěl barvy, počítat, ani se neptala jak se jmenuje. My neumíme moc mluvit budeme muset na logopedii dojíždět.
To je tvoje super, protože můj syn si nevypráví pohádky, neříká básničky, říkanky apod. Za to pořádně mě zlobí, musím tomu nechat čas. Jen ho držím jak se říká na uzdě, nechtěla bych aby mi zvlčel.My byli u jednoho doktora skrze pindíka a tam jsme ho drželi tři a on mu přetahoval kůžičku, hrozně ho to muselo bolet, střašně břečel, bylo mi ho líto, nakonec šel na obřízku, takže jak viděl doktora jekot, chytl se mě kolem krku, řval a nepustil. No nic když jsme měli jít k doktorovi tak jsme doma trénovali píchání- injekce, ty jsme měli doma od doktorky aby si lépe zvykal a já byla doktorka a na všechno jsem se ho ptala, poslouchala jsem srdíčko a nakonec když jsme tam přišli tak jsem pořád s ním mluvila a hráli si tam, než na nás přišla řada, pak se zarazil a já vytáhla tu injekční stříkačku a řekla mu, ať to jde se mnou ukázat doktorce jak se to dělá vlastně, no a ona ho poslouchala a už to šlo samo.
Takže přeju hodně zdaru, dnes jsme tam opět byli máme kašel a byl super, spolupracoval i u zubaře jsme byli jak byl v dobré náladě, vzali jsme to hopem

hodně štěstíčka přeju :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24798
26.10.10 17:38

Majda je mladší, a teď si začala doktorku „užívat“, fakt se nebojí, u nás zabralo to ukazování a předvádění co jí bude dr. dělat. (poslouchat, dívat do pusy…)
Teď měla s sebou i panenku - miminko (Taky kašle, maminko!) a chtěla, aby miminko paní doktorka taky poslouchala=))
No ale, já myslím, že ti doktoři jsou na ten řev zvyklí. Doteď Majda vždycky vřískala jako by jí škubali nohu zaživa a dr. jen říkala - No jooo, to teď bude, možná po třetím roce ji trochu začne zajímat, co to tu máme…
Nedělala bych si z toho extra těžkou hlavu, malou se snažit motivovat, nelitovat, do patnácti snad řvát nebude… :lol: :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10482
26.10.10 17:47

tříletá prohlídka nás čeká příští týden…
ale mám za sebou návštěvu zubaře a bylo to opravdu „něco“. i přes nácvik, vysvětlování, apod.
nicméně, dr. mají většinou pochopení..

naše pedidr. se dost ptá, co dítě umí/neumí, zvlášť, když vidí, že dítě prostě spolupracovat nebude.. zatím to vždycky stačilo, tak uvidíme tentokrát. nepředpokládám, že by se Vojta nějak předvedl, spíš se bude stydět a držet se mě za nohu.. :)

nic jiného, než nacvičovat, ukazovat, asi nemůžeš, to, že většinou byly spojené prohlídky dr. = očkování, je možná ten hlavní problém, třeba když uvidí,že nic takového nepřišlo, bude to příště lepší..

každopádně držím palce a sleduju, jetsli někdo nepřijde s nějakým převratným receptem, který bych mohla použít i já :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4155
26.10.10 17:56

Nějaký převratný recept bych uvítala :D
Doma nacvičujeme, ukazujeme, zkoušíme. Máme sadu dětského lékařského náčinní, takže Anežka mě poslouchá, kouká do krku, píchá injekce atd. Já ji můžu tak akorát poslouchat, nic jiného mi nedovolí, to se nafoukne jak balon a je po hraní :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1100
26.10.10 18:03

No tak Vítek na 3leté předvedl jedině jak se umí krásně usmívat.....
Nevyrazila z něho ani prd a to jsme se za úkol doma učili takové ty jednoduché piktogramy (domeček, hříbeček…)jako že vyzkouší jestli používá obě oči 8-o :lol: Já jsem ji hnedka říkala, že jestli si představuje že mu bude zakrývat oči-ukazovat obrázky a Vítek bude poslušně říkat co vidí - tak to asi neklapne. A taky že neklaplo. Jenom se na ni usmíval. Nemluvil. Prostě nic. Ještě že je naše Dr. normální - jinak by si myslela že máme doma carduretardu.
Jinak všude jinde řve, na ortopedii, na pohotovosti - všude nám do zprávy píší že dítě nespolupracuje, ale nikdo se na nás nezlobí. Žádné nacvičování nepomáhá. :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26.10.10 19:13

Tak to my byli na tříleté před 14 dny. Nenechal na sebe šáhnout, ani se změřit, zvážit. To dělá od svých 2 let. Dr. na něj nesmí šáhnout. Ještě jí řekne at ho nechá, že on nechce. Řekla že to nechá tak, že do 4 let má na prohlídku čas. Obávám se ale ledna a února, to je každý rok n emocný, jak to zvládneme jít k doktorce a nechat se aspon poslechnout, tak to nevím, A to máme doma ještě skoro 4měsíční holčičku, na tu dr. taky nemůže šáhnout.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4155
26.10.10 19:32

zvedaváholka jak já tě chápu :D

Minule si z toho dělal doktor ještě srandu, že prý krásně řve a že to vypadá že plíce a srdíčko budou v pořádku :D

No nevím co tomu poví teď :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ave
837
26.10.10 20:42

Můj syn řve jen když se blížíme k budově, kde má Mudr. ordinaci. Pokud ho v čekárně zaujme nějaká hračka, na chvilku přestane a jen co se otevřou dveře do ordinace tak opět řev. Krom očkování mu nikdy nic nedělali. Sice jsem neporadila, ale třeba Tě uklidní, že někdo může mít ještě horší exemplář :-) .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
644
28.10.10 08:36

Ahojky, s Eliškou jsem byla na tříleté prohlídce v červenci … Elča sisce u doktora neřve, ale zase je to palice paličatá a pokud si prostě usmyslí, že nic neřekne, tak s ní nikdo nehne. Takže jsme tam přišly a paní doktorka se ptala: jak se jmenuješ? Ela odpověděla, kolik ti je…už zaváhala, ale odpověděla. Pak přišly na řadu barvičky…chvíli se cukala, ale pak je řekla. A tím to skončilo… do kolika umí počítat, estli zná nějaké písničky a básničky a jak mluví už jsem musela doktorce nahlásit sama :lol: v tom červenci neuměla r a ř. TeĎ je nemocná a když jsme k doktorce přišly, hned jí nahlásila, že r i ř už umí a vybavovala se tam s ní jak s nejlepší kamarádkou :-D prostě je to asi jak kdy…
Každopádně se tim nestresuj, myslim si, že doktoři jsou na tohle zvyklí, ať už děti pláčou, nebo se jednoduše zabejčí :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1209
28.10.10 20:16

Ahoj, se zvládnutím prohlídky bohužel neporadím :think: Ale měla bych dotaz. Co všechno by mělo dítě ve třech letech umět? Ať můžeme trénovat 8-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4155
30.10.10 17:36

Paličatá je Anežka taky, po tatínkovi :zed: Ale s tím už sem trochu pokročila a ve spolupráci s učitelkou ve školce už jsem se naučila předvídat krizové situace a vyhnout se jim, ještě než nastanou. Ne vždy, ale už nám to celkem jde :D
Ovšem u dr. paličatá nebude, tam se bude řvát, už to vidím :D

Co se týká toho, co by mělo umět tříleté dítě, tak se názory liší. Zkus se kouknout po netu. Já mám od dr. zkpírované toto, ale mám to brát s rezervou, každé dítě je jiné, co neumí teď může za pár týdnů umět a naopak může umět spoustu věcí navíc:

MATEMATIKA

• počítat do tří a ukázat odpovídající čísla na prstech
  • ovládat pojmy: jeden-mnoho, velký-malý, široký-úzký, vysoký-nízký, stejné-různé atd.
  • znát základní barvy
  • znát základní geometrické útvary
  • srovnávat předměty dle velikosti, barvy, tvaru
  • srovnávat počet předmětů
  • vybírat do páru předměty s danou charakteristikou

ROZVOJ ŘEČI

• znát názvy okolních předmětů: nábytku, nádobí, hraček, oblečení atd.
  • znát jeden příznak každého předmětu
  • znát názvy základních činností (běhat, skákat atd.)
  • opakovat básničky a písničky

POZORNOST

• min. 3-4min. soustředěně vyplňovat úkol
  • nacházet párové předměty
  • ze skupiny předmětů vybrat potřebný
  • všímat si vlastností a kritérií předmětů
  • nacházet shody a rozdíly mezi předměty

PAMĚŤ

• zapamatovat si 2-3 obrázky
  • zapamatovat si 3-4 slova, zopakované několikrát dospělým
  • pamatovat a opakovat pohyby, zopakované 1-2× dospělým
  • pamatovat si detail nebo vlastnost předmětu

MYŠLENÍ

• skládat obrázek ze 2-4 částí
  • nalézat a vysvětlovat nesoulad na obrázcích
  • nalézat přebytečný předmět a vysvětlit svůj výběr
  • nacházet shody a rozdíly mezi předměty

MOTORIKA

• roztřihnout nůžkami papír
  • vytvářet a lepit válečky a kuličky z plastelíny
  • kreslit kroužky, tečky a linky
  • opakovat pohyby prstové gymnastiky

OKOLNÍ SVĚT

• znát názvy a mít představu o domácích (kráva, kůň, prase, kočka, pes atd.) a divokých (medvěd, vlk, zajíc, liška atd.) zvířatech
  • znát názvy třech-čtyřech zástupců z řad ptáků, ryb, hmyzu
  • znát názvy základních rostlin - třech-čtyřech zástupců z řad stromů a květů
  • mít představu o ovoci, zelenině
  • mít představu o materiálech, ze kterých jsou vyrobeny okolní předměty
  • znát části dne (ráno, den, večer, noc)
  • umět rozpoznat počasí (déšť, sníh, vítr, duha…)

TĚLESNÁ VÝCHOVA

• umět skákat po dvou nohách (snožmo)
  • házet a chytat míč
  • držet rovnováhu, přecházejíce desku položenou na zemi
  • znát pravidla osobní hygieny

HUDBA

• hýbat se v rytmu hudby
  • kopírovat zvuky
  • korigovat sílu hlasu, hovořit nahlas-potichu
  • mělo by mít představu o zvucích okolního světa (zpěv ptáků, zvuky zvířat, hmyzu, šum vody, dopravy, zvuky vydávané domácími spotřebiči atp.)
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10482
30.10.10 21:28

tak to potěš koště :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
tak tohle fakt neumí ani omylem… jako snožmo skáče asi od 18m, ale barvy nepozná doteď a už vidím jak vysvětluje proč nějaký předmět nepatří mezi ostatní… :mrgreen:
nedejbože mu svěřit nůžky.. nebo plastelínu nebo lepidlo! :mrgreen:
se mám na o těšit… :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1938
30.10.10 21:56

Murko, tak to teda potes koste :roll: Ale mame jeste mesic, tak budem pilovat. Barvy v posledni dobe teda plete slusne…a to je umel :roll: Zpivat ted zacal, basnicky ho nebavi.. Nazvy stromu, no tak to je teda ulet 8-o
Ale co rikam, to si pamatuje treba pul roku :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4155
30.10.10 22:24

Je to jen ORIENTAČNÍ :D. Anežka taky rozhodně nepoznává stromy, tak maximálně jestli má jehličí nebo listy. Já se už domluvila s doktorem, že mám zaškrtnout, co Anežka zvládá, aby měl trošku přehled, vzhledem k tomu, že očekáváme prořvanou prohlídku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí