Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj Lidicky…chtela bych se vypovidat z neceho co mě uz dlouhe roky trapí, mozna je tu nekdo mezi vami komu se prihodilo neco podobneho, nebo jen proste vite o nekom kdo se probudil z komatu…Už jen to slovo koma mi nahaní strach
Jde o moji setrenku, se kterou jsem vyrustala, byla pro me jako ma mladsi sestricka…mám s ni spoustu krasnych zazitku, byla to neuveritelne energicka mlada divka, s krasnym srdcem, s vecnym usmevem na tvari, vecne optimisticka, plna zivota, s uzasnym smyslem pro humor, proste clovek se srdcem na pravem miste navic velice krasná mlada dospivajici divka, a ted uz nehybně druhym rokem,,spí,, bez zivota, bez nadeje, jako hadrova panenka, za tu dobu prisla o sve krasne dlouhe vlasy, je to hrozny a u me neni den kdybych se za ni nemodlila a neprala si aby se probudila…
Je jí sladkych 18 let…do komatu upadla v necelych 16 letech…ma zdrave a silne srdce to jedine ji drzi pri,,zivote,, a co se ji stalo? vse zacalo v jejich 9 letech…vecne nemocna, bezne detske nemoci, anginy, chripky, anginy chripky a tak porad dokola jinak nic vazneho, pry to bylo tim ze si musela nechat vytrhnout mandle, tak se ji nechali vytrhnout a od te doby byl klid…pak to zacalo nevine asi v 11 letech, obcasne krvaceni z nosu…pak velke krvaceni z nosu, pak kasel, pak zacala syčet (dychala jako stary chlap v posledni fazi rakoviny plic) nasledovalo mnoho vysetreni, pobyty v nemocnici v motole po dlouhym roce prisli na vysledek: vzacna nemoc kterou trpi v cele evrope jeden pan a ona…lečba? nexistuje dá se pouze tlumit, prubeh nemoci? kasel, sycení, spatne dychaní, krvaceni z nosu, po lecich neuveritelne jeden cas otekala, cela hlava az mela male oci (jinak je mela krasne velika, byla okata)a tak to slo do jejich 15 let, nektere tydny byly lepsi, jine tydny byly otekle, jedny tydny byly v praze v nemocnici jiny zas doma, ale i behem toho vseho byla optimisticka, porad stejna, plna zivota…i pres tak zavaznou nemoc se kterou si ani veda nevi rady…a pak to prislo, lekari kuli ni meli konferenci v brazili, a od tamtud ji meli privest leky…ktery musel schvalit pan prezident, leky v hodnote 300 tisic, na konec byly dovezeny a Verunce podany, pod dohledem v nemocnici, vse bylo ok, a tak byla propustena do domaciho osetreni, doma z niceho nic se zacala dusit, ano byl to nezadouci ucinek leku, v krku se ji udelal hlen o velokosti vetsiho hroznoveho vina, rodice ji zavolali zachranku to uz ale odpadla, sanitka prijela po 25 minutach to uz nezbyvala nic nez ji rozzríznout hrdlo a obrovskej hlen vytahnout, ano rovnou v obyvacim pokoji, jenze byla bez kysliku 25 minut, museli ji dat na pristroje, zamrazit mozek, a od te doby se uz neprobrala, proste od te doby spi, nevedi jestli vidi, jaka by byla po probuzeni, ale mozek ji pry finguje na 25%,sance na probuzeni? podle lekaru 1%.dene se za ni modlim aby se stal zazrak, pri navsteve jeji maminky place, tecou ji slzy, prvni rok prestala menstruovat, a kdyz mela otevrene oci koukala do jednoho mista aniz by hybla panenkou, a lepsi zpravy? pro roce a pul zacala opet menstruovat, kdyz otevre oci diva se na toho kdo na ni mluvi, tiska ruku, je to obrovskej pokrok ani lekari tomu neverili, je tak silna i kdyz je tak bez brana,,,dene s ni cvicej, udrzujou ji ale nikdo nevi co dal, jak dlouho takle muze jeste zustat?
a nejhorsi na tom je ze pred tydnem odesel jeji milovanej dedecek kteryho tak milovala, a ona to ani nevi…
tolik se toho za ty dva roky stalo…moc me to boli co se ji stalo, nezaslouzila si to dyt byla jeste dite, dekuji za precteni az sem, dekuji za kladny nazory, porpipade za zkusenost s timhle tim ptokletim, a prosim modlete se za Verunku. za to at pride den kdy lekari prijdou na to jak probrat lidy z komatu… ![]()
Ahoj, Tvojí sestřenky mi je moc líto, snad se stane nějaký zázrak a stav se ještě více zlepší, moc bych jí to přála.
Já mám zkušenost z pohledu zdravotníka, před mateřskou jsem dělala na ARU, takže to mám z té druhé strany.
Neznaqm nikoho v komatu, jen jsem cetla jednim dechem, je mi to moc lito, posilam hodne sil tvoji sestrence, je urcite hrozne silna, a vrati se k vam
![]()
Mam husinu… budu se za ni modlit, snad Buh pozehna ![]()
Omluv mi mou zvedavost, ty leky ji dali domu a podavali bez lekarskeho dohledu? Ptam se jen tak pro sebe, pro pripad, ze by se v zivote hodilo…
Vůbec nevim co na tohle napsat a přitom musim reagovat, jak mi to je líto.
Snad bude líp. ![]()
Ahoj, přečetla sem si tvuj příspěvek až do konce a musim říct že semi zastavoval dech…jeto strašné co se tvé sestřence stalo a co se ji pořád i děje čím všim musela projít a jak moc byla silná
nemám stimhle žadné osobní zkušenosti naštěstí ale chci ti napsat že jemi to líto a držím tve sestřence palce pokud děla pokroky jak říkách že dokaže stisknout ruku atd tak jistě ma šanci na uzdravení jinak si myslim že by sami doktoři naznačili že nema cenu je déle trápit! Jistě se uzdraví musíš věřit..drž se
Ahoj to je strašné, to co popisuješ…Nedávno jsme se o tom bavila s přítelem kdyby se cokoliv stalo a já měla takhle skončit at mně raději nechá odpojit…
Ale píšeš že už přišli nějaké pokroky, to je dobře moc dobře…snad se z toho holčina dostane ale bude to běh na dlouhou trat, řeč, chůze…všechno.
Moje kamarádka byla krátce 2× v komatu, skoro v klinické smrti…popisovala světlo na konci tunelu…Hodně na ní mluvte, všechno prý slyšela také jim to vše opakovala…
Když o tom tak píšu tak jsem tuhle na youtube sledovala film o koma a klinické smrti, hodně mi to dalo…Řekla bych že ted mám na smrt jinej pohled…
Pokuste se najít nějaké léčitele, já vím že lidé na to nevěří ale existuje něco mezi nebem a zemí co nikdo nedokáže vysvětlit. Můj syn je indigové dítě a moje kamarádka má křištálového syna on vidí co nikdo jiný. Bojí se o tom s cizími lidmi mluvit, tak najdi někoho kdo se na ní dokáže napojit a pomůže jí. Přeju hodně síly!!!
…
Dekuji moc za podporu aspon za pochopeni, tolikrat jsem pro ni plakala, tolik me to boli a mrzi, a není dne kdybych neprosila o zazrak…jenze, jsem strasnej srab a chci se k tomu priznat
od te doby co se ji to stalo jsem za ni nebyla, ano jsem v kontaktu s jeji maminkou, zajimam se o ni, a at uz dopadne jak koliv v mem srdci ma misto a tak to i zustane, ale asi si nikdy neodpustim ze za ni nemuzu jit, uz jsem byla i odhodlana, ale proste nemuzu
jsem v tomhle tak slaba, tak citliva, proste na to nemam ji takhle videt, s oholenou hlavou, s 30 ceti kily, s hadickama, s plenkama, tak bez branou stat nad ni a vedet ze ji nemuzu pomoci? to by me odrovnalo, vycitam si to kazdy den jakej jsem srab, ona je tak silna, se vsim se pere, a kdybych tam byla ja ona by urcite za mnou prisla, a ja? proste se neodvazim a cas tak rychle plyne…chci se zeptap sli by jste za ni? zvladli by jste to? me to tak stve tak bych v tomhle chtela byt silna
moje a tedy i Verunky sestrenka za ni byla, a dodnes lituje ze sla, rekla mi ze to byl nejhorsi pohled co kdy videla, tyden nespala, jen plakala, a ja se toho bojim, je preci hrozny takle videt milovaneho cloveka, pamatuju si ji usmevavou, plnou zivota a tak chci aby to zustalo, jenze na druhou stranku me uzira jakej jsem srab
![]()
Pokud dělá pokroky, určitě bych za ní šla…Podržela bych jí za ruku, řekla co k ní cítím…Ono jí to dodá energii a tobě víru že děláš dobře!
Drž se.
Tolik bych ji chtela chytit za ruku, mluvit na ni, vypravet o tom co jsme spolu zazili, jenze na to proste nemam, vim ze bych se sesypala uz mezi dvermi, a kdyz bych pred ni plakala, citi to a je pak neklidna…takze bych ji jeste privodila stres, proste hrozna situace
![]()
V tom ti nepomohu, ty sama musíš vědět co sneseš a vydržíš…
Víš já jsem také nešla za Evi ale byla jsem po SC dítě na RESU tak jsem to nějak nedala…Evi mi to nikdy nevyčetla…byla to hodná holka ![]()
Příspěvek upraven 07.07.12 v 00:29
@Senorita já ti nevím, být tebou, tak se přemůžu a jdu. NIkdy nemůžeš vědět, co ji posune dál, co by jí mohlo pomoct, co třeba ty, tvůj hlas, tvoje vyprávění o vašem dětství, puštění její oblíbené písničky… Co když… co když jsou lidé v komatu uvězněni v těle, které neovládají, nemůžou nic, ale vnímají, vidí, cítí.. a k zbláznění se nudí. Toto není prozkoumané, lékaři to vnímají pouze z medicínského hlediska, ale je tolik věcí mezi nebem a zemí, na které lidi nemají odpověď a přeci se dějí, ačkoliv to např. lékaři popírají.
@Senorita Rozhodně nejsi srab. Já měla něco podobného u kamarádky, když jsem za ní byla naposledy v nemocnici, jakobysme věděli, že se vidíme naposledy, ona už jen ležela, špatně se jí dýchalo, už nebyla plná optimismu, ale spíš smířená s tím, že je konec. Pak začala mít větší a větší problémy s dýcháním, byla oteklá z léků, ale to už jsem neměla odvahu tam jet, protože bych to psychicky nevydržela, psali jsme si každý den, ale bohužel svůj boj prohrála, bude to skoro rok, ale pořád to bolí…Rozhodně si nic nevyčítej, bude tě to mrzet ještě víc! držím pěsti, ať se vše v dobré obrátí!!!
@Senorita píše:
Tolik bych ji chtela chytit za ruku, mluvit na ni, vypravet o tom co jsme spolu zazili, jenze na to proste nemam, vim ze bych se sesypala uz mezi dvermi, a kdyz bych pred ni plakala, citi to a je pak neklidna…takze bych ji jeste privodila stres, proste hrozna situace![]()
byla sem ve stejné situaci ale šlo o dítě a věř mi že pokud tam nepujdeš budeš si to vyčítat celej život.
Moc mě to mrzí ale ted musíš myslet víc na ní a vypnout a jít tam. třeba jí zrovna tohle pomuže. O pár zázracích sem slyšela ale planá naděje také není dobrá takže radim jdi tam co nejdříve a věř..
Držim palce ![]()