Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Ahojky holky,mám dotaz. Jaké jsou normální hodnoty prolaktinu? Volala jsem si dnes k DR. na výsledky a řekla mi hodnotu 347 - a že je to úplně v pořádku, tak by mě zajímalo jaké je rozmezí. Moc děkuji
Přijde mi dost vysoká - jsi těhotná, nebo kojíš? Já měla problém s prolaktinem před 10 lety, ale sám se mi upravil.
Ženy pod 55 let 2,8 - 29,2 a těhotné ženy 9,7–208,5 µg/l jsou normální hodnoty.
@fayinka Ne, nejsem ani těhotná ani nekojím
Chtělo by to vidět to rozmezí, až budu mít ty výsledky v ruce budu asi chytřejší, možná má každá laboratoř jinou stupnici nebo fakt nevím, jsem z toho jeleln ![]()
Já tomu taky moc nerozumím..jedna doktorka mi řekla, že mám prolaktinu 3× tolik jak kojící matka (kéž by aspon velikost prsou odpovídala
) a druhý doktor mi řekl, že to bylo jen lehce zvýšené a časem se mi to samo upravilo.
@fayinka Fakt taky nevím…ale 2× jsem se jí ptala jestli je to ok..snad se nesekla nějak
No budu si muset počkat, až uvidím ten výsledek prostě… Díky moc ![]()
Ahojky,
ono záleží v jakých jednotkách to je…jsou dvoje různé.
nebo 2) 102–496 IU/l
takže jsi určitě krásně v mezích. Já měla 1400 a ani jsem neměla žádné příznaky, jen jsem nemohla otěhotnět. Dva měsíce jsem brala tabletky a hladina se krásně srovnala.
@BarunkaK Tak myslím, že v těch druhých v těch IU/I - což by bylo fakt v pořádku
v těch prvních jednotkách je to u mého výsledku 347 asi nesmysl…když mi Dr. řekla, že je to v pořádku, moc ti děkuji
až uvidím papír budu chytřejší ![]()
@BarunkaK píše:
Ahojky,
ono záleží v jakých jednotkách to je…jsou dvoje různé.
- 2,8 - 29,2 µg/l
takže jsi určitě krásně v mezích. Já měla 1400 a ani jsem neměla žádné příznaky, jen jsem nemohla otěhotnět. Dva měsíce jsem brala tabletky a hladina se krásně srovnala.
nebo 2) 102–496 IU/l
Ahojky ![]()
Tvůj příspěvek mě docela zaujal. Já jsem se před týdnem dověděla z krevních testů, že hladinu Prolaktinu mám 1200. Taky jsem neměla žádné příznaky, až na nedostavující se MS. Gynekolog i endokrinolog mě vystrašili, že prášky musím brát 1-2 roky, aby se to srovnalo a abych mohla vůbec otěhotnět. Tak jsem z toho byla docela vedle
Ty jsi ty prášky opravdu brala jen 2 měsíce
?
@Rita84 ano. ale já menstruovala a to pravidelně. Doktoři se tomu docela divili
ale měla jsem naordinováno, že jen 8 prášků, což jsem dva měsíce (1×týdně jsem je brala). A podle mých propočtů jsem už po šestém otěhotněla. Moje endokrinoložka mi řekla, že pokud to bylo skutečně jen tím prolaktinem, že nám to nešlo, tak bych měla po 2 až 3 měsících být v tom. Taky ale asi záleží na tom jak ti dopadne magnetická rezonance, já ji měla v pořádku. Myslím si že u tebe to může trvat déle, kvůli srovnání menstruace.
No tak uvidíme, jak na tom budu já. Já žiju v Řecku a krev. testy jsem si dělala v ČR, a tak teď po příjezdu zpátky sem mě moje gynekoložka hnala na další testy. A podle testů prý budeme chytřejší.
Chápu dobře, že ty jsi teda teď těhotná? Jak říkáš, že podle tvého výpočtu jsi po 6. prášku otěhotněla. A neříká se, že bys ty prášky měla vysadit, když jsi těhotná?
A ještě se tě zeptám… když by magnetická rezonance dopadla špatně… co by to vlastně znamenalo? Mě strašili operací hypofýzy
Tak jsem z toho úplně mimo. O miminko jsme se chtěli začít snažit, protože jsme už o jedno bohužel přišli, ale jak tak koukám, tak je to ještě cesta na dlouhou trať
![]()
Bohužel už zase těhotná nejsem
před měsícem (ve 12. tt) jsem měla zamlklé těhu, pravděpodobně kvůli prodělané chřipce. Prášky jsem vysadila hnedka jakmile mi vyšel první pozitivní test, tzn. že vlastně tu osmou tabletku už jsem si nevzala…jsem fakt zvědavá jestli je budu muset nejdřív brát znovu až se teďka začneme znovu snažit nebo jestli ta nízká hladina vydrží. Mám strach že zas budu rok šaškovat mezi doktorama, než se znovu otěhotním. Před tímhle těhotenstvím jsme se snažili rok a půl.
Mě bylo řečeno že kdyby mi našli na hypofýze adenom, tak bych jen brala vyšší dávku těch léků a pravděpodobně už navždycky. O žádné operaci nebyla ani řeč.
Tak to jsi mě uklidnila, že o operaci nepadla ani řeč. Já jsem takové pako, že jsem si představovala, jak mi ¨řežou hlavu¨!!
![]()
Jinak mě moc mrzí, že jste o miminko přišli. Sice Tě asi moje slova utěšení asi moc nepodpoří, ale aspoň něco
Já jsem potratila v září 2012 taky ve 12tt. a od té doby jsme se taky zatím nemohli začít znažit, protože jak ty sama píšeš - to je od doktora k doktorovi na všechno možná i nemožná vyšetření!
Občas si říkám, jak je to nespravedlivé - některé holky si ¨sednou na trenky¨ a už jsou v tom a jakéhokoliv problému prožijí celé těhotenství včetně porodu!
Tak nesmíme se vzdávat, snad se štěstí usměje brzy i na nás
![]()
Ahojky holky,
mám dotaz. Jaké jsou normální hodnoty prolaktinu? Volala jsem si dnes k DR. na výsledky a řekla mi hodnotu 347 - a že je to úplně v pořádku, tak by mě zajímalo jaké je rozmezí. Moc děkuji