Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Dobrý den,
Chtěla bych se zeptat zda je možné, když přítel má exekuce a je promlčena po 10 letech si vzít společně hypotéku na dům, dekuju za reakce
„promlčená exekuce“ neexistuje..
Existuje exekuce odškrtnutá, uhrazená nebo zastavená (většinou pro nemajetnost)
každopádně si nechte na poště za poplatek vyjet výpis z Centrální evidence exekucí, tam bude jasně vidět, zda nějaké exe existují, kde a jaká je tam vymáhaná jistina (v detailu je vidět i příslušenství, jen nebývá často úplně aktuální)
s touhle minulostí může mít v bance při schvalování hypo samozřejmě problém
takže je potřeba mít úplně všechny závazky (po splatnosti) uhrazeny a nejlépe nemít ani kreditní karty či kontokorenty, to vše může snižovat bonitu a zvyšovat případnou úrokovou sazbu na hypo.
@Lucy75 já právě četla že je ted něco nového https://www.porovnej24.cz/…ceni-exekuce
@Anonym1234512345 píše:
@Lucy75 já právě četla že je ted něco nového https://www.porovnej24.cz/…ceni-exekuce
Tohle není nové. Ta exekuce nebo neběží?
@bertoldina tak pro mě to nové je navíc rok 21 nebyl před X lety, já se s tím nikdy nesetkala, chodíme po občanských poradnách a hledáme nějaké východisko jak z toho vybruslit, samozřejmě splatit to chce, ale je to trošku složitější u nás. A jelikož se nabízí tahle varianta tak se zkrátka ptám jestli ta možnost tam je, jestli je možný si hypotéku vzít, když účet u žádné banky nemá a platí se mu na ruku
@Anonym1234512345 no takže exekuce je vidět v Centrální evidenci exekucí nebo není? Pokud je, tak na hypotéku zapomeňte a nejdříve vyřešte původní dluh… a vídám tam tedy i exe starší 10let takže ono to s tím „promlčením“ nebude vůbec jednoduché a ani v praxi "promlčenou exekuci " neznám… narozdíl od těch zastavených..
to je holt na řešení s konkrétním exekutorem, který partnerovu exe vymáhá/vede…
a určitě bych se nespoléhala na to, že za 10 let prostě dluh zmizí z povrchu zemského..
@Anonym1234512345 píše:
@bertoldina tak pro mě to nové je navíc rok 21 nebyl před X lety, já se s tím nikdy nesetkala, chodíme po občanských poradnách a hledáme nějaké východisko jak z toho vybruslit, samozřejmě splatit to chce, ale je to trošku složitější u nás. A jelikož se nabízí tahle varianta tak se zkrátka ptám jestli ta možnost tam je, jestli je možný si hypotéku vzít, když účet u žádné banky nemá a platí se mu na ruku
Teď mají potíže dostat hypoteku i lidi s legálním a slušným příjmem a bez škraloupu. Lepší informace tady než v OP tady nezískala. Na promlčení se tam můžeš zeptat taky. Ale pokud exekuce běží, nedá se o žádném promlčení uvažovat. Teď se nově bude po 6 letech neúspěšného vymáhání řešit zastavení. Ale to je pro hypo černý puntík jak kráva.
@Lucy75 píše:
@Anonym1234512345 no takže exekuce je vidět v Centrální evidenci exekucí nebo není? Pokud je, tak na hypotéku zapomeňte a nejdříve vyřešte původní dluh… a vídám tam tedy i exe starší 10let takže ono to s tím „promlčením“ nebude vůbec jednoduché a ani v praxi "promlčenou exekuci " neznám… narozdíl od těch zastavených..to je holt na řešení s konkrétním exekutorem, který partnerovu exe vymáhá/vede…
a určitě bych se nespoléhala na to, že za 10 let prostě dluh zmizí z povrchu zemského..
Viděla jsem i 25 let starou… A i to promlčení nároku, věřitel zaspal. Ale to je rarita.
@Anonym1234512345 tak i v tom odkazu, co jsi sem.dala je napsáno, že není stanovena maximální délka exekuce, tkz exekuce se nedá promlčet tak, že 10 let budete dělat mrtvého brouka a pak budete bez dluhů. Ta 10 leta promlčecí lhůta se vztahuje k zahájení exekuce.
@Lucy75 nechala jsem si ho vypsat bez toho, abych o nějaké exekuci předtím veděla a byla jsem nemile překvapená. Ano běží a mám nervy v kyblu. Děkuji za infa ![]()
Tak on je problém i když jsi ji měla pár let zpět natož když běží ale nikdo to neřeší.
Na poště ti to vyjedou a uvidíš na čem jsi.
@Anonym1234512345 píše:
@bertoldina tak pro mě to nové je navíc rok 21 nebyl před X lety, já se s tím nikdy nesetkala, chodíme po občanských poradnách a hledáme nějaké východisko jak z toho vybruslit, samozřejmě splatit to chce, ale je to trošku složitější u nás.A jelikož se nabízí tahle varianta tak se zkrátka ptám jestli ta možnost tam je, jestli je možný si hypotéku vzít, když účet u žádné banky nemá a platí se mu na ruku
po mně teda tenkrát chtěli výpisy z účtu za poslední tři měsíce tuším ![]()
@Lekninka91 píše:
po mně teda tenkrát chtěli výpisy z účtu za poslední tři měsíce tuším
Jo, kvuli doložení platu, ale to se da obejit i potvrzenym dokladem od zaměstnavatele. Coz hadam bude stejnej problem, pokud dela nekde napul načerno, aby mu dali razitko na potvrzeni o příjmech. A neni to vubec relevantni, protoze pokud ma bezici exekuci, nikde mu nedaji ani halir.