Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Anonymní píše: Více
Ano, sehnat slušného nájemníka je náročné, ale ne nemožné.
Ten pronájem klidně pod tržní cenou jsem psala já a bylo to myšleno tak, že někomu prověřenému klidně za nižší cenu. Teta třeba pronajímala roky byt paní, která pracovala v muzeu. Ano, neměla moc velký příjem, ale byla to chytrá a zodpovědná ženská, která jí byt udržovala v bezvadném stavu a byla spolehlivá a bydlela tam 10let, než dorostly děti. Nájem jí téměř nezvedala, paní spokojená a teta taky, protože nemusela nic řešit.
Máte tip na realitku, kde jste byli opravdu spokojeni? Myslím na ty působící v rámci celé ČR, ne lokální. Děkuji
Hele a kolik, že mají ty tvé byty rozlohu?
Nevidím problém bydlet v bytě 1/2+1 s dítětem, pokud nemá rozlohu třeba 30m2 komplet.
A bereš invalidní důchodce? ![]()
@Ulrike píše: Více
A ten nový větší byt by byl jen na tebe? Protože pokud kvůli němu prodáte dva tvoje byty (jak píšeš v prvním příspěvku) a budete mít jeden větší ve spoluvlastnictví, tak to pro tebe není zrovna výhodné.
My pronajímáme. Asi máme štěstí, ale v pohodě. Bydlíme tedy kousek pokud je něco k řešení a tedy máme OK vztahy v baráku, pokud by se něco dělo ( je to tedy bytovka o pár bytech a my máme nahoře 2 spojené byty), což je výhoda.
Ale ty ceny jsou úplně jinde než když jsme ho kupovali.
@Alexandria Nixia píše: Více
Jeden má 30 M2 plus velký balkón, a ty zbývající dva 45 M2.
Jo dalo by se v té 2+1 bydlet s dítětem, ale raději vybírám bezdětný pár, momentálně tam bydlí pan sám, platí nám 18 měsíčně. Bydlíme ve stejném domě a nevíme, že tu je…
Když mi někdo volá stykem 4 členná rodina na 45 M2 tak opravdu ne…
Matka s dospělým synem do 1+1 taky nebrat…
Jo je to můj majetek, tak se rozhodujeme.
Takže je složení nájemníků nyní. V 1kk bydlí pan, který se momentálně rozvádí, má to blízko k rodině, v podstatě ve stejné ulici, kde bydlí děti s maminkou. Má vlastní IT firmu, takže je to dočasné řešení, ale vím že mi z bytu neudělá kuličku na dříví. Druhý je právě ten sólo, pracuje pro vývojovou firmu, spíš je na skuzebkach než v bytě. Co jsem tam byla, uklizeno, vyvetrano, v pohodě. V posledním teď mladý pár, přestěhovali se z Bratislavy, pán dělá pro farmaceutickou firmu, ona má architektonickou kancelář. Časem se určitě budou stěhovat všichni. To mě netrápí, ceny pronájmu rostou v čase, takže je sice bez práce mít nájemníka 10 let, ale nikdy mu nebudete navyšovat nájem na 100 na ceny současného trhu. Ideální je tech 4/5 let
Několikrát jsme úspěšně a korektně řešili nákup/ prodej a vlastně i pronájem přes Real Spektrum Brno.
Když jsem si u prodeje prvního bytu chtěla nechat jinou právní společnosti zkontrolovat smlouvu, tak řekli, že jejich smlouvy tam chyby mít nebudou, ale jestli chci, ať jim to pošlu…
Jejich právníci mi pak u koupi dalších dvou nemovistosti ušetřili velký balík peněz.
Ahoj, muzu se vetrit s dotazem. Taky pronajimam byt. A chci se zeptat jestli kazdy rok trochu navysujes cenu pronajmu? Kdyz tedy pises, ze najemnici tam asi zustanou kratsi dobu.
Tak ideální je mít inflační doložku, ale tak krutá zase nejsem. Většinou to řeším nějakou dohodou win- win. Pokud vím, že jsou v pohodě, tak opravdu hodně rapidně zvedali, když šly energie nahoru.
Máme zvlášť nájem a zvlášť energie a poplatky. Energie a poplatky podle skutečných nákladů a vyuctovatelne a pak nájem na který by se vztahovala inflační doložka. Takže při nájmu 10 000 by to za tě vysoké inflace bylo 700/500 Kč… takže jsem se s nima dohodla trvá na polovině. Ale mi se v té době stěhovaly všechny tři byty, takže jsme to posunuli o několik tisíc na úroveň trhu. Pořád v tom neztrácíme tu lidskou stránku.
Pro priklad, v roce 2015 jsme 2+1 pronajímali za 13000 ( náklady asi 3500). 2021 ji pronajímame za 18000 ( náklady 4500).
2015 - 13000 Kč
2017 - 14500 Kč
2018 - 15500 Kč ten jsme zvedali zálohy o 1000 takže v roce 2021 odcházeli a nájem byl 16500 Kč
A teď tam bydlí jeden pán nájem 17500, budeme mu to koncem roku zvedat, uvidíme o kolik..tak kolem 500 Kč
Druhý 1+1 jsme začali pronajímat 2018 za 10 000 včetně nákladů, paní bydlela sama, stěhovala se v roce 2022. Zvedli jsme ji to za ti dobu o tisícovku.
Teď pronajímame za 15 000. Opět tam bydlí jeden člověk.
První 1+1 jsme někdy v roce 2008 pronajímali myslím kolem 8000, teď je člověk téměř na dvojnásobku, nájmu i nákladů
Tak to pronajmi přes realitky, které se tím zabývají. Třeba Dokonalý nájemník nebo Ideální nájemce a další. Pak se nemusíš vůbec o nic starat a pravidelně ti jen chodí peníze každý měsíc na účet. Možná trochu míň, než kdybys to pronajímala sama, ale jsi právě bez těch starostí k řešení s nájemníky. A ono to zase o tolik míň nebude, protože tyto firmy se vyznají a nasadí co nejvyšší nájemné. Posílají ti pravidelné reporty z bytu, fotky a ručí za nezničení. Já takhle pronajímám právě dva byty a zatím s nimi nemám problém. Rozhodně bych ten byt ale neprodávala.
No tak zrovna tenhle institucím bych se vyhla obloukem. Chci přesně vědět, kdo mi v bytě bydlí…
Jak ti ručí za zničeni bytu. To bych chtěla vidět jak ti budou hradit v plné výši zničenou linku, podlahu a pod…
Fotky nic neřeší, máš domluvenou pravidelnou fyzickou kontrolu bytu alespoň několikrát ročně?
Dekuji za podrobne vysvetleni. Takze to vychazi na cca 500 Kc za rok, zvyseni na najmu. Ja to mam taky taky. (taky v Brne).
Dva byly máme v Líšni, jeden na Údolní, tam jsme začínali s nájmem v 2021 na 15500 teď za 19000.
Je dobré dát opravdu tu tržní cenu, jinak se ti hlásí samé divné existence.
Ještě koukáme po nějakém hezkém v centru, Veveří, začátek Krpole, nabídka nic moc a ty ceny hrůza…
Jsou to starosti, energie máme psané na sebe, řešit fixace, přeplatky, vyúčtování, prohlídky, smlouvy, přítomnost na schůzích, daně Ale mě to baví. S tím dalším bytem, pak už s manželem oba pracovně zvolnime..
Je to silene jak jsou se ty trzni najmy zvedaji rychle. Ale souhlasim, ze nepronajimat pod cenou, to fakt jen pritahuje problemy. Taky mam energie na sebe a podarilo se konecne vyjednat lepsi cenu, takze jsem najemnikum vlastne snizovala poplatky za energie a i vracela letos preplatek. Najemnici jsou ale spokojeni, zacinaji treti rok.
Takze tvoje cislo je cca 50-60tis z najmu za mesic? A predpokladam ze to mate zahypotekovane.