Pronajmout či prodat?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
24.3.25 18:22

@zrcadlo aktuálně je už v lepším stavu, než když jsme ji zdědili.

• Citovat
  • Upravit
2902
24.3.25 18:38

Jestli je to stará stavba, která vám padá na hlavu, já bych to pustila, kór když máte vlastní dům kousek odtamtud. Teď jdou ceny docela nahoru, mohlo by se podařit prodat to za dobré peníze někomu, kdo si to upraví a opraví podle sebe. Určitě bych nepronajímala a využití jako chalupa mi nepřijde moc rozumné, když máte ten dům kousek. A možná, jestli hledáš " zadní vrátka" bych spíš uvažovala třeba o koupi garsonky nebo malého bytu jako investici. Zatím byste ho mohli pronajímat a jednou bys ho měla pro dítě jako startovací nebo byste se tam pak mohli přestěhovat s manželem. A určitě bych se nikam do nového nestěhovala. Proč taky. Máte tam zázemí, jste tam zvyklí. A kdyby se děti trhly, tak dům prodat můžete vždycky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.3.25 18:53

@Buba mara na hlavu nepadá, ale potřebuje rekonstrukci. Byty se tu prodávají za ceny, které neodpovídají ceně staré chalupy. Pokud bude levnější, tak to bude v původním stavu.

• Citovat
  • Upravit
2902
24.3.25 19:01

Já tě chápu, je to dilema. Také řeším co bude, až jednou… Bydlím s mladými v dvougeneračním domě, oni by také nejraději pryč, mně se na jednu stranu chce, na druhou nechce, k tomu chata, takže dvakrát starost o zahradu, atd. No, taky jsem to zatím nevyřešila. Nějak to dopadne, ale cítím s tebou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.3.25 19:19

@Buba mara manžel by to chtěl rozštípnout hned, ale já nejsem ani pro to, že bychom překopali život, změnili práci, změnili školu dětem, nechali tu prarodiče, o které se musíme starat.

• Citovat
  • Upravit
23572
24.3.25 20:41
@Anonymní píše: Více

Tak ta chalupa je taky v puvodnim stavu a rekontruujete ji. Rekonstrukce maleho bytu by byla mnohem levnejsi nez rekonstrukce stare chalupy. Taky mi to prijde nejrozumnejsi prodat a koupit garzonku a tu pronajmout. O male byty k pronajmu je velky zajem. Vetsi opravy jdou za majitelem a lepsi resit opravy v garzonce nez ve stare chalupe. Budete mit pasivni prijem a ten se vzdy hodi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2983
24.3.25 20:52

Já bych neprodala, ale opravila, v případě neefektivních výdajů na rekonstrukci bych rovnou pronajala do spadnutí a šetřila peníze na kompletní přestavbu. U velkých pozemků máš potenciál rozdělení nebo alespoň stavby výminku (bungalov do 80 m) a děti budou mít kde bydlet. Poskytnout dětem do začátků bydlení je nejvíc, co jim můžeš dát, je to dar svobody a nezávislosti.
Pokud vám vadí sekání, nech kus zahrady na luční trávu se sečením 2× ročně, nebo částečně zalesnit, zejména pokud si tím nezastíníš nejcennější části zahrady a případně ochráníš před severozápadními větry, čímž ušetříš na vytápění.
A pokud je manžel pro pořízení nového, aby nemusel nic moc dělat a užívat si, je to dnes poměrně krátkozraké. Prošustruje to a nebude z toho nic.
Možné řešení je i počkat až děti vyletí do svého a přenechat jim dosavadní nemovitosti s tím, že v té době si už budete moc pořídit menší nemovitost s takovou kvalitou, která vám vydrží do smrti, a financovat to mohou děti formou hypotéky na přenechaný majetek. Prostě část by od vás dostali a část by platili, abyste měli z čeho pořídit bydlení bez starostí s údržbou. No a kdyby to nechtěli, tak prodat můžete potom.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.3.25 21:00
@Oriseka píše: Více

Oprava na chalupě už probíhá. Garsonku v místě bydliště starou neseženeme, celkově tu je nedostatek bytů a mít garsonku třeba 25 km daleko, mi přijde už moc, hlavně zase zbytečné. Je to jedna garsonka, děti jsou dvě a za cenu chalupy garsonku neseženu.

@KovaJana bydlení pro děti je plánované v současném domě. Máme tu dvě bytové jednotky. Pokud nebudou chtít, tak se prodá pak.
Manžel chce jít blíž k velkému městu, chce mít jednu nemovitost, chce mít přízemní bungalov.

• Citovat
  • Upravit
2983
24.3.25 21:04

V každém případě bych myslela na děti i za cenu vlastního uskromnění.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.3.25 21:14
@KovaJana píše: Více

Na děti myslím, proto nechci prodávat nic a opravovat a pronajímat. Manžel myslí na současný stav, celkově by našemu životnimu stylu víc seděl bungalov s menší zahradou.

• Citovat
  • Upravit
5683
24.3.25 21:35

Tvuj muz ma recht! A fakt si nemysli, ze deti budou chtit zustat ve vasem dome :lol:,nemluve o jejuch partnerech.

Chalupu zrekonstruujete a najemnici vam z ni postupne stejne udelaji kulnicku na drivi, vybydli to Lidi si nevazi ciziho majetku. Nemluve o tom, kdyby prestali platit, tak je x let nemusis x let dostat.

Ted je dobra doba na prodej nemovitosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.3.25 21:41
@Ahep píše: Více

Když nebudou chtít zůstat, prodá se a budou mít peníze do začátku. Ano, počítám, že po 20 letech, co tam někdo cizí bude bydlet/jezdit, se bude dělat kompletní rekonstrukce, na kterou chci postupne šetřit z nájmu.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
24.3.25 21:43

@Ahep a nevím, proč by neměly chtít zůstat. V mém okolí poměrně dost lidí bydlí v domě, co získali od rodiny. Samozřejmě se může stát cokoliv, ale mít do začátku kam jít, se počítá.

• Citovat
  • Upravit
10322
25.3.25 05:32

@Ahep
Tvuj muz ma recht! A fakt si nemysli, ze deti budou chtit zustat ve vasem dome :lol:,nemluve o jejuch partnerech.

Přesně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.3.25 06:50
@1010 píše: Více

Takže pro jistotu, kdyby nechtěli bydlet tady, tak vše prodáme a do začátku jim nedáme nic.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí

Roborock S5 Max