Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky maminky,
naší malé brzy bude 8 měsíců a poslední týden, dva neustále pokud leží v postýlce nebo u někoho na ruce přitáhne nožičky k tělu, propne je a překříží a chytne si kůži na břiše, dělá jak když tlačí. Byli jsme u dr. na očkování, prohlížela jí i bříško a nic na něm neshledala, ale malá to dělá stále. Prdíky máme v pořádku, nic nadýmavého nejí. dělám si s tím hlavu, doufám, že to je nějaká běžná dětská pozice.
Ahoj,
mám skoro stejně starého synka a dělá už několik měsíců něco podobného - vleže na zádíčkách propíná nožičky. Ale nekříží je a nechytá si bříško. Dělá to, když má radost, když se zlobí… prostě skoro pořád. Chodíme na rehabilitace, protože byl narozený o 5 týdnů dřív a je malinko hypertonický. Paní rehabilitační vypadala, že se s tím ještě nesetkala, ale moc se jí to nelíbilo. Prý to znamená, že je moc napnutý, a v pozici na zádech by spíš měl být svinutý a posilovat bříško - zvedat nožičky, strkat si je do pusy a sundavat si ponožky. Navrhla, abychom mu pod zadeček dávali polštář, aby nemohl nožky propínat, to jsme zkoušeli, ale hned ho odstrkal. Taky jsme na něj zkoušeli ty, ty, ty, ale bral to jako hru a dělal to o to víc. Takže zatím to necháváme být a doufáme, že to přejde. Opožděný ve vývoji není, staví se na čtyři a vypadá, že se brzy rozleze, proto mě to až tak neznepokojuje.
Nejdřív jsem myslela, že je to projev vztekání, když něco chce, to je pak celá nervní a podrážděná a že tímto se projevuje a vybíjí si ten vztek. Jenže ona to dělá i v klidných situacích. Samozřejmě na zádíčkách vtšinu času leží uvolněná, občas škube nožky a dává ponožky i punčošky dolů, jenže právě poslední týden, dva to vylepšila na to přizdvihnutí nohou do vzduchu, skoro pravý úhel, chytá se jich nebo se silně chytne kůže na bříšku a vypadá, jak když tlačí, ale přitom netlačí. Tak si prostě říkám, aby to nebylo vážně bolestí nebo zas nějaký zásek ve vývoji. Nevím…
Ahoj oživuji téma. Syn 8 měsíců dělá takové zvláštní pohyby nikdy jsem to u žádného jiného dítěte neviděla. Napne nožičky a mává ručičkama a dělá to běžně celej den. Když má radost i když se vzteká. Taky jsem si všimnla, že když si ho vezmu na ruce pořád mu lupe v jednom koleni. Je to normální? Viděli jste někdy něco podobného??? Mám strach aby to nebyla ta hypertonie. S dr. jsem o tom ještě nemluvila, nepřišlo mi to nijak divné, až ted co mám možnost vidět stejně staré děti od kamarádek…
![]()
@Ivulka88 Moje malá mává ručičkama když má radost, ale fakt hodně, a dr říká že je to normální ![]()
Máš to natočené, takhle se těžko dá představit, co vlastně dělá…
Náš dělá něco podobného a ještě u toho vydává zvuky jako by nebyl 100let na záchodě…dělal to kdy si, přestal a zase začal…
tož počkáme týden, dva… ![]()
@Ivulka88 dobry dwn, jak to dopadlo toto mi presne dela mala od 4 mesice a uz ma 13 mesicu a delato furt len v mensim mnozstvi jak to dopadlo Lekari tvrdili z eto moze byt i z refluxu mala tichi reflux mozna ho i jeste ma lebo casto stikuta 🤷♀️