Proplacení dovolené po RD
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Proplacení dovolené po RD
Ahoj,vím, že se to tady už probíralo, ale nesjem si jistá, jestli mám nárok a na kolik dní dovolené a na účtárně mi neporadí,tak hledám radu tady.
S první dcerou jsem byla na RD do jejích 4 let s tím, že jsem zůstala zaměstnána u svého zaměstnavatele a poskytl mi neplacené volno. V této době jsem porodila druhé dítě a zaměstnavatel mi vyplácel PPM v období od 19.11. 2008 až do 2.6. 2009 poté jsem nastoupila na RD. Mám nárok na proplacení dovolená za oba roky 2008 a 2009 nebo jen pouze za rok 2009? Děkuji.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Ahojky, za rok 2008 máš nárok na 1/12 roční dovolené a za rok 2009 na 9/12, ale dovolenou není možné jen tak proplatit, to jde jen při ukončení pracovního poměru, jinak se musí vyčerpat a to jde buď po ukončení rodičovské dovolené nebo bys ji musela po dohodě se zaměstnavatelem přerušit.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ještě vloni šlo dovolenou čerpat paralelně s rodičovskou dovolenou … efekt byl stejný, jako kdyby ji proplatili, jen to bylo rozložené do více měsíců podle toho, kolik bylo dní dovolené.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mlfik píše:
Ahoj,vím, že se to tady už probíralo, ale nesjem si jistá, jestli mám nárok a na kolik dní dovolené a na účtárně mi neporadí,tak hledám radu tady.
S první dcerou jsem byla na RD do jejích 4 let s tím, že jsem zůstala zaměstnána u svého zaměstnavatele a poskytl mi neplacené volno. V této době jsem porodila druhé dítě a zaměstnavatel mi vyplácel PPM v období od 19.11. 2008 až do 2.6. 2009 poté jsem nastoupila na RD. Mám nárok na proplacení dovolená za oba roky 2008 a 2009 nebo jen pouze za rok 2009? Děkuji.
Správně jsi měla po vyčerpání PPM za druhé dítě požádat zaměstnavatele o vyčerpání nevyčerpané dovolené, jak za rok 2008 tak za 2009.
Jak holky psaly tak za rok 2008 to byla 1/12 ale za rok 2009 dle mého názoru bys měla mít nárok vyčerpat dovolenou jako za celý rok, dle Zákoníku práce, protože čerpání PPM se počítá jako kdybys odpracovala tu dobu normálně v práci. Takže pokud máš normálně nárok na 20 dní dovolené za rok 2009 tak můžeš požádat zaměstnavatele o její vyčerpání. Ale pozor pokud dovolenou z roku 2008 nevyčerpáš do konce října 2009 tak od 1.11.2009 jsi měla nastoupit tzv. povinně na dovolenou. To upravuje právě taky zákoník práce. A pokud jsi nenastoupila tak ti ta stará dovolená propadne, to samé se stane s tou za rok 2009 když jí do 1.11.2010 nenastoupíš.
Snad jsem to napsala srozimitelně. Je mi jen dost divné, že v práci ti to nehlídá mzdová účtárna, já pracuju jako účetní (zpracováváme účetnictví jiným FO, PO a tudíž toto musím hlídat já z titulu svého zaměstnání) být tebou tak se ostře opřu do zaměstnavatele.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ivi Dovolenou nejde čerpat paralelně s rodičovkou dovolenou, to zákoník práce zakazuje a ten platí již od roku 2007. Jde čerpat dovolenou a zároveň pobírat rodičovský příspěvek, to jo.
Zaměstnavatel nesmí určit čerpání dovolené na dobu, kdy zaměstnanec vykonává vojenské cvičení nebo výjimečné vojenské cvičení, kdy je uznán dočasně práce neschopným podle zvláštního právního předpisu61), ani na dobu, po kterou je zaměstnankyně na mateřské nebo rodičovské dovolené a zaměstnanec na rodičovské dovolené. Na dobu ostatních překážek v práci na straně zaměstnance smí zaměstnavatel určit čerpání dovolené jen na jeho žádost.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Alunka: To ustanovení o propadnutí dovolené neplatí v případě čerpání rodičovské dovolené. Tam je jedinná vyjímka a dovolená nepropadá.
218/3 Nemůže-li zaměstnavatel určit čerpání dovolené podle odstavce 1 ani do konce příštího kalendářního roku z důvodu čerpání rodičovské dovolené, určí dobu čerpání této dovolené po skončení rodičovské dovolené.
Ohledně nároku na dovolenou za rok 2009, tak nárok samozřejmě byl na celou délku, ale to pouze v případě, že by Mlfik požádala o čerpání hned po ukončení MD, tím že nepožádala, tak se dovolená krátí, protože RD už jako výkon práce brána není. To krácení jsem počítala do konce roku, takže pokud by teď přerušila RD a nastoupila na dovolenou, tak by bylo možná o 1/12 menší. Ale problém je v tom, že nyní ji zaměstnavatel nemusí povolit přerušení RD ani dát tu dovču, automatický nárok je jen v návaznosti na MD.
A zaměstnavatel v tomhle případě nic neporušil, na dobu čerpání rodičovské dovolené určit čerpání dovolené nesmí… Jo a že neinformoval Mlfik co je pro ni nejvýhodnější, to je holt jen o vztazích na pracovišti a jeho dobré vůli.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
řádná dovolená
Ahoj, chtěla bych se zeptat jaká částka se použije pro výpočet náhrady za dovolenou čerpanou po mateřské dovolené? jedná se o stejnou částku jako před nástupem na mateřskou dovolenou? nebo se bere jen poslední/předchozí kvartál roku
- Citovat
- Upravit
Bere se jen předchozí kvartál, pokud tam není 21 odpracovaných dní, vychází se z teoretického příjmu, tj. z toho co máš ve smlouvě. Takže čerpání po MD je většinou malinko nevýhodnější než před, ale zase na druhou stranu to čerpáš současně s rodičovským příspěvkem.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mě by zajimalo jak je to s dańovou slevou když si nechám proplatit dovču v roce kdy jsem nepodepisovala prohlášení o tom že chci udělat vyůčtování za předchozí rok a že žádám o odečítání daňové slevy.To mi to vrátí asi až bude vyůčtování daně?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Podle mě ti to nevrátí, pokud si nepodepsala že chceš vyúčtování udělat, tak by sis musela podat daňové přiznání sama.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, můžete mi poradit. Od října 2020 jsem byla na mateřské. V březnu 2021 jsem nastoupila na rodičovskou a jsem tam do teď. Když jsem byla na mateřské tak jsem zažádala o čerpání dovolené po mateřské ( před nástupem na rodičovskou). Zbyla mi nějaká z roku 2020 a ještě jsem měla mít na nějakou nárok i v r.2021. Když mi přišla výplata, tak tam byla dovolená jen za rok 2020. Volala jsem do mzdovky a tam mi řekli, že od letoška je to jinak a že se to ještě přepočítává na hodiny. Prý přesný nárok budou vědět až na konci roku a pak mi to proplatí
. No ve výplatě za prosinec nic nemám a mám tam pořád 130h dovolené ( to jsem tam měla napsané od března).
Do mzdovky jsem volala, prý musím za kolegyní, která se tím zabývá a musí to zjistit. Je to celé nějaké divné. Nevíte někdo, jak to je? Děkuji
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@jary1 No, je to tak, že dovolená nelze proplatit a musí se vyčerpat, a tedy si ji měla normálně čerpat v návaznosti na MD a je jejich problém si to správně spočítat. Nicméně pokud si ji nevyčerpala, tak na tebe počká do návratu do práce a vybereš ji po RD.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@j.a.n.i1 Děkuji a můžu se ještě zeptat, zda už se mi nebude nijak krátit? A co když nenastoupím a dám výpověď? To mi ji pak proplatí?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@jary1 Ne, teď už se ti nijak krátit nebude a ano, pokud bys pracovní poměr ukončila, tak ti ji proplatí. Poslední možnost by byla, že bys formálně ukončila RD, vyčerpala tu dovolenou a zase na RD nastoupila, ale to bys musela domluvit se zaměstnavatelem.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit