Proplacení práce přesčas

10142
9.1.12 16:51

Proplacení práce přesčas

ahoj holky,

prosím o radu ohledně proplácení práce přesčas pro rok 2012. Nějak se v tom zákoně neorientuji, spíš nemůžu najít odpověd na můj dotaz.
Muž je jako zaměstnanec, je placen za hodinu. Každý měsíc dělá přesčasy. V roce 2011 to jeho zaměstnavatel dělal tak, že co si nadělal navíc např. v srpnu, nedostal zaplaceno v záříjové výplatě, ale až v prosincové výplatě, až za 4 měsíce. Mezitím tyto hodiny byly v tzv. fondu hodin přesčas, propláceli jim to takhkle z důvodu, kdyby nebyla práce a museli by zůstat doma jako náhradní volno.
Ale nevíte někdo, jak je to ted v roce 2012? Muž má z roku 2011 cca ještě 100 nadělaných hodin, zatím neproplaceno. Zajímalo by mne, jestli to tak může být i pro letošní rok nebo mu za rok 2011 musí ted nadělané hodiny proplatit naráz nebo zas takto postupně?
děkuji :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
213
13.10.16 12:32

Ptám se za kamarádku, která pracuje v call centru. Často se jí stává, že jí u telefonu zdrží zákazník i po pracovní době, dle příkazu nadřízeného nesmí zákazníkovi telefon zavěsit a tak mívá třeba půlhodinový přesčas, za minulý měsíc si takto napracovala tři hodiny navíc. Problém je v tom, že zaměstnavatel jí tyto přesčasy neplatí, ani jí neposkytl náhradní volno. Jak se může v tomto případě bránit? Jak dokázat, že se jednalo skutečně o přesčas a nezůstala v práci z vlastní vůle? Ona se bojí, aby nepřišla o práci, proto si ani nechce u zaměstnavatele moc stěžovat natož se s ním soudit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9793
13.10.16 12:47

@ehoor Záleží co má ve smlouvě. Mzda už může být stanovena s tím, že se počítá s případnou prací přesčas do 150 hodin za rok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
213
13.10.16 13:26

Ve smlouvě práci přesčas nemá

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101577
13.10.16 13:51

@ehoor No, tak pokud se bojí o práci, tak to dopuručuju neřešit, 3 hodiny za měsíc není nic, kvůli čemu bych to řešila. Nebo se snažit těsně před koncem pracovní doby už hovory nebrat, vím, že jsme měli nějaký čas na zpracovávání infa o hovoru, tak ho prostě proáhnout.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13.10.16 15:47
@ehoor píše:
Ve smlouvě práci přesčas nemá

Tak smůla. Nic jí propláceno nebude a nebude ani náhradní volno.
To má dohodu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101577
13.10.16 16:08
@hudečice píše:
Tak smůla. Nic jí propláceno nebude a nebude ani náhradní volno.
To má dohodu?

Naopak, když ji tam uvedenou nemá, tak by ji měli platit…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
213
14.10.16 12:30
@j.a.n.i1 píše:
@ehoor No, tak pokud se bojí o práci, tak to dopuručuju neřešit, 3 hodiny za měsíc není nic, kvůli čemu bych to řešila. Nebo se snažit těsně před koncem pracovní doby už hovory nebrat, vím, že jsme měli nějaký čas na zpracovávání infa o hovoru, tak ho prostě proáhnout.

No ona to právě neřeší, protože si nechce zaměstnavatele nějak naštvat, je to cizinka a s hledáním nové práce to nemá tak jednoduché. Jenže já si naopak myslím, že by se to řešit mělo, protože podle zákona má zaměstnavatel povinnost veškerý čas navíc zaplatit a k tomu je ještě příplatek 25% takže ani za ty tři hodiny nejsou úplně zanedbatelné peníze. Oni jsou právě neustále monitorovaní, takže si nemůže dovolit nevzít telefon. Myslím, že by si zaměstnanci neměli všechno nechat líbit, ale jak to udělat a nenaštvat zaměstnavatele…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101577
14.10.16 12:36

@ehoor Tak pokud ona to neřeší, tak ji nech být a nerýpej do toho… já bych si osobně tedy o zaměstnanci, který řeší 3 hodiny za měsíc a to ještě určitě není každý měsíc nemyslela nic dobrého.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3711
14.10.16 17:21
@ehoor píše:
podle zákona má zaměstnavatel povinnost veškerý čas navíc zaplatit a k tomu je ještě příplatek 25% takže ani za ty tři hodiny nejsou úplně zanedbatelné peníze.

Kolik v tom call centru berem, že to nejsou zanedbatelné peníze? A i kdyby - odpracuje 160 hodin (4 týdny x 40 hod) a řeší 3?!
Asi ani ty nevíš, co je to dělat přesčasy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
213
14.10.16 17:39
@zvidavajanca píše:
Kolik v tom call centru berem, že to nejsou zanedbatelné peníze? A i kdyby - odpracuje 160 hodin (4 týdny x 40 hod) a řeší 3?!
Asi ani ty nevíš, co je to dělat přesčasy.

Ona to právě řeší, docela dost nadávala, proto se tady ptám diskuzi, ale na druhou stranu se bojí o tu práci. Mně osobně se to tedy taky zdá nefér je přece úplně jedno kolik měla těch hodin, zkrátka existuje zákonná povinnost je proplácet. Právě proto, že si vydělává dost málo a už tam tráví tolik času, tak to pro ni nejsou zanedbatelné peníze, zanedbatelné jsou naopak pro tu firmu, která jí platí. No já se spíš ptala jestli má nějakou možnost, třeba si stěžovat na úřadu práce apod. Protože teď to jsou třeba tři hodiny a příští měsíc jich bude 10 atd..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2740
14.10.16 19:11

@ehoor 3 hodiny přesčas bych vůbec neřešila, obzvlášť jedná-li se o takový druh práce. Stěžovat si může dle libosti, ale měla by se trošku zamyslet nad tím, že míň je někdy víc a jsou situace, nad kterými je dobré se povznést.
Ono to toiž funguje i naopak. Např. taková návštěva lékaře a její nezbytná délka, doprovod k ošetření, atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14.10.16 22:25

Teda nedělám v call centru, ale typ mé práce vylučuje pracovní dobu od-do. Prostě když je potřeba, jedu dál, přece v polovině konzultace s kolegou mu nezdrhnu, že mi padla. Tenhle víkend potřebuju vyřešit jeden pracovní problém, šrotovat v hlavě to budu průběžně celý víkend, protože v pondělí ráno se nad tím potřebujeme sejít a chci předložit životaschopný návrh řešení. Fakt by mne nenapadlo to účtovat jako přesčasy! Ať je kamarádka ráda za tři hodiny.

Jako přesčasy jsem řešila až situaci, kdy došlo k souběhu několika projektů, všechny mne potřebovaly fakt jsem makala 10-12 hodin denně šest dní po sobě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3711
15.10.16 11:44

@ehoor
Tak řeší to nebo ne? Podle příspěvku jehož část cituju neřeší, teď zase ano.

Až to bude 10 hodin, tak bych se ozvala, možná - 3h fakt neřeš.

A pokud má malý výdělek, tak o to důvod víc hledat jinou práci, třeba tam bude mít lépe zaplaceno a nebude dělat přesčasy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101577
15.10.16 13:46

A jinak tedy, co já si tak pamatuji na svou práci na infolince, tak jsme se logovali na začátku směny a odhlašovali na konci a počet hodin musel sedět za měsíc, tedy když člověk věděl, že tam byl déle, tak se mohl další den odhlásit o chvilku dříve… ale tohle chce zjišťovat u zaměstnavatele.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat