Proplach slzného kanálku

1612
31.8.09 11:06

Proplach slzného kanálku

Ahojky. Moc prosím o radu a hlavně zkušenosti maminek, které tohle s miminkem prodělaly.

Mám tříměsíčního chalpečka, už od narození má ucpaný slzný kanálek. Nejdřív jsme zkoušeli antibiotika Kanamycin bezúspěšně. Potom jsme navštívili oční lékařku a na její radu zkoušeli očičko masírovat, ale opět bez valného úspěchu. Chce nás tedy poslat na proplach slzného kanálku na Karlák.

Slyšela jsem, že je to pro mimi hodně nepříjemná záležitost a jako provomatka se strááášně moc bojím. Mám strach aby mu neublížili. Kdo jste už s mimi tohle prodělal, prosím poraďte a popiště jak to probíhá. Díky moc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
15319
31.8.09 11:15

ahoj, někde tady už diskuze na tohle téma je, mimčo brečí, to je jasné, taky proto, že ho pevně chytí, nesmí uhnout, je to rychlovka a malému to pomohlo (po 3 návštěvách)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1612
31.8.09 11:17

To jste tuhle hrůzu museli absolvovat 3× ??? 8O :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
teresa20
31.8.09 11:19

Ahoj, měla jsem s malým ten samý problém. U odborného očního jsme byli už v 6 týdnech, doporučil nám masírovat několikrát denně (masírovala jsem vždy obě oči, i to zdravé, před kojením). Ještě nám doporučil koupit nosní sprej a tak 3× denně miminku stříknout do nosíku a potom udělat masáž. Nám to pomohlo, nakonec jsme ani průplach nepotřebovali, spravilo se to samo. Někdy se to ale nezlepší, tak průplachu bych se nebála. Mimčo sice brečí, ale spíš proto, že ho úplně znehybní (nevím, jak přesně to dělají) a to se mu nelíbí

• Citovat
  • Upravit
15319
31.8.09 11:29

no já bych řekla, že nejprve brečí, protože ho znehybní a pak ještě o něco víc, protože to prostě bolí, ale neboj, je to fakt chvilka, i když tam se mi to zdálo jako večnost, snažila jsem se na něj mluvit, aby aspoň věděl, že tam jsem s ním.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
teresa20
31.8.09 11:32

eviah, mě doktor říkal,že při průplachu posílá rodiče do čekárny. Prý i proto, aby si mimi s bolestí spojilo doktora a ne maminku. Ta by měla až utěšovat po zákroku. Ale je mi jasný, že jiný doktor to může praktikovat jinak

• Citovat
  • Upravit
59
31.8.09 11:38

Ahoj,taky jsme to s holčičkou absolvovali ve 3.měsíccíh a to 3×,a pak ještě jednou v půl roce.Já jsem bohužel dost měkota,takže to s ní prodělal tatínek,já jsem jen čekala v čekárně a pomalu taky brečela,když jsem ji slyšela tolik plakat.V Brně v Dětské nemocnici chtějí někoho z rodičů,aby jim dítko držel.Tak jsem to neviděla,ale manžel mně to pak vždycky popisoval a říkal,že malá začala plakat hned,jak ji „znehybnili“,no a přestala prakticky hned,jak s proplachem skončili.Není to rozhodně nic příjemného,jak pro dítě,tak pro rodiče,ale bohužel se to jinka nevyřeší,pokud se mimču opakovaně očička slepují a slzí.Můžu tě ale uklidnit,že pokud je doktorka šikovná,tak je to během chviličky hotový.Držím pěsti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15319
31.8.09 11:45

My byli taky v dětské nemocnici v Brně, já držela kolena pevně přitisknutá k lehátku, sestra držela zbytek a Dr. proplachoval/-la, pokaždé někdo jiný. Nápor na nervy nesmírný. Ale zase jsem ho mohla hned obejmout, jakmile přestali.
Mimochodem v té starší diskuzi píše nějaká maminka, že jí to dělali už v dospělosti a že to prostě bolí. Ale ona je bolest a bolest, řekla bych, že tahle nebude zas tak velká a hlavně je to rychle hotové. Hlavně je dobré jít tam, kde to dělají často a jsou v tom tímpádem zběhlí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15319
31.8.09 11:47

Jo a to u toho jednou byli i medici, chápu, že se někde učit musí, ale bylo to nepříjemné, člověk je i tak vystresovaný a ještě do toho studenti…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10170
31.8.09 13:07

Také jsem to s Tobíkem absolovala a to hned 3×, když mu byli 3 měsíce.
Byla jsem s ním na očním v Praze - Krči. Doktorka mi dala vybrat, zda chci být u toho a nebo počkat v čekárně. BYla jsem s ním a mluvila na něj. Sestra ho pevně zavázala do prostěradla a pevně držela. Doktorka provedla zákrok. Malý vůbec nebrečel. Je to nepříjemný zákrok pro oba, ale dá se to zvládnout. Držím palce, ať vám to pomůže.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19296
31.8.09 13:14

Ahoj
My byli na průplachu někdy kolem půl roku.Manžel si sedl s malým do křesla a pevně ho držel.A Ráďa řval,jak by ho na nože bral.Se nemohl hýbat,ne? :lol: Takže oni ti prcci spíš řvou,že jsou znehybnění.Je to rychlovka.
Nicméně,Raďulkovi to nepomohlo.Ono mu to vůbec neproteklo a jen se to jakoby nafouklo…na chvilku.Tak jsme museli do nemocnice na zákrok.To ho uspali a celé to trvalo asi 5 minut? Pak kontrola po narkóze a druhý den domů. Měl to srostlé.Od té doby má oko úplně v pořádku. :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
31.8.09 13:34

kanálky

Ahoj, já mám kluka, jsou mu tři roky a dva měsíce.
Jsme z Pardubic. Od narození se s tím potýkáme, ale bohužel byli jsme už u tří doktorů(i primářů) a jediné co stále slyším " maminko masírujte - VYDRŽTE TO"
No copak já to vydržím, ale malýmu stále očičko teče a je mu to nepříjemný. Jak je vidět, metody jsou všude ji né. Teď už mu slzí „jen“ jedno, protože to druhé se před rokem spravilo samo. Toť mé poznatky s doktory.
Zdraví Katka a Štěpánek

• Citovat
  • Upravit
teresa20
31.8.09 13:39

Anonymní, pediatr nás zase chtěl na průplach poslat rovnou, oční lékař ale řekl, že je mimi na to ještě moc malé a že máme masírovat pravidelně a když se to nezlepší, udělají průplach nejdříve až v 8 týdnech.

• Citovat
  • Upravit
15319
31.8.09 14:02

Katko, tak to nevím, jestli se neporadit v jiném regionu :lol: , sice dávám smajlíka, ale malého je mi líto, ve třech letech by už to měl mít v pořádku, ne? Zatím jsem o tom slyšela jen u miminek, tak čím to? Já nejsem zdravotník, jsem mimo jejich obor, ale asi bych se to snažila vyřešit jinde. Alespoň po telefonu se to dá konzultovat kdekoli po republice, třeba do jakého věku to má být OK.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1364
31.8.09 21:04

Ahoj, taky jsme absolvovali průplach ve třech měsících - do té doby jsme měli asi patery kapičky plus masírování, ale nepomohlo nic - paní doktorka byla asi moc šikovná, protože nám to pomohlo hned napoprvé. Malá sice plakala, ale opravdu jenom chvilku - taky mě vyhnali do čekárny - spíš proto, že jí pevně zavinuli, aby se nehýbala. Jakmile mi jí předali, tak byla do půl minutky OK. Když to srovnám třeba s pícháním naušnic, tak průlplach kanálku mi přišel daleko mírnější…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí