Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Holky,potřebuju poradit…už jsem psala i na jiné stránky,ale skoro nikdo se neozval.Máte některá zkušenost s masturbací u malýho kojenečka?Máme 9. měsíční holčičku,která už asi 2,5 měsíce dělá něco,co vypadá jako sebeuspokojování,asi jí dráždí plínka.V červenci jsme byli i na neurologii,protože,když to začala dělat,tak mě to vyděsilo a měla jsem strach,jestli to není něco závažnějšího.Na neurologii naštěstí nic nenašli,prý jde nejspíš o nějaký automatismus,ale mně to teda spíš přijde jako sebeuspokojování.Malá je nevrlá,když se jí to snažím přerušit a odvádíkm pozornost jinam.Dělá to stále častěji,dá se říct,že převážnou část dne.Nemáte s tím zkušenost?Co s tím a jak dlouho i to asi může bavit?
Ahoj, mám doma 11 měsíčního chlapečka, vzhledem k tomu že bylo letos dost teplo nechávala jsem ho lézt doma bez plínky, každou chvíli si sedl , hrás si s pindíkem , když se mu postavil ta k přestal a za chvíli zase. Taky jsem nejdřív snažila odvádět pozornost, ale nic nepomohlo, ale zase myslím že ty dětičky to dělají nevědomky, prostě jim je to příjemné. Neboj však ji to přejde! ![]()
Já si myslím, že to je normální, i ta vzteklost připokusu o odvedení pozornosti.
Přesto si myslím,že v tomhle věku nejde ani tak o uspokojování se jako spíš o objevování všeho kolem sebe a na sobě. Myslím si, že uspokojení z toho maj o něco později (jakože abyto dělali nějak uvědoměle a tak), tak mezi 2 a 3 rokem.
Ale i tak to moc neřešim. Myslím, že v tomhle věkučím víc kolem toho budu dělat humbuk, tím větší prču z toho budou mít a tím víc to budou dělat. I starší jsem říkala, OK, ale ve své posteli a ne, aby tě každej okukoval. Tohle je něco do soukromí. A ta mladší taky děla kraviny (zrovna dneska), ale je to právě spíš to zkoumání jako takové
No to já bych taky byla vzteklá, kdyby mě furt někdo přerušoval
![]()
Já myslím, že to není nic, co by se muselo nějak řešit, stejně tomu nezabráníš… Spíš pak vysvětlit, že se to dělá v soukromí, jak píšou holky…
Ja jsem teda o masturbaci u deti uz dost cetla, ale to bylo spis tak u triletych, ne u mimin
Mne spis napada, nemuze ji to tam treba v tom horku svedit? Ze by se jako drbala?
Jinak muj syn si s pindou taky hraje, tuhle dokonce usnul v kocarku (bez pliny) a kdyz se budil, tak mu to stalo stejne, jako jeho tatovi kazdy rano po probuzeni
To jsem cumela, ze uz ted ![]()
Právě,že uspokojování je už u takhle malých miminek,taky jsem to netušila,navedla mě na to pediatrička,která mně právě říkala,že o tom zrovna četla studii.Tak jsem si to zadala do Googlu a našla jsem tam nějaké články,které to popisují.Mně nevadí ten samotný fakt,že něco takovýho dělá,ale spíš to,že to dokáže dělat pomalu celý den a o to míň má zájem o hračky,o snažení se lézt…navíc u toho různě funí a „heká“,je celá červená a zpocená…fakt jak při sebeuspokojování.Začne to vlastně tím,že si tlačí stehna k sobě a rytmicky pohybuje nohama nahoru a dolů,má zaťaté pěstičky a soustředěně se dívá do jednoho místa a k tomu funí.....když na ni promluvím,tak se na mě podívá,nechá toho a začne brečet,asi,že ji ruším a za chvílu nanovo a takhle celý den.Přerušuju ji právě proto,aby se nesoustředila jen na toto a nevytvořila si tímto nějaký automatismus a už nic jinýho nedělala.Jenže je to čím dál náročnější ji přerušit a odvést pozornost někam jinam,hned se zlobí.
Moc neporadim, ale snazila bych se odvadet pozornost, i ji treba nechat bez plinky
Ja bych se bala, ze jak z toho takhle mala nema rozum, muze se z toho stat zlozvyk a ten se tezko odnaucuje. ![]()
ja myslim ze to nic neni… to prejde… nase mala to delala taky, vzdycky byla cela zpocena, delala to i venku v kocarku… a nekolikrat denne… nekdy mi prislo ze furt!!!!
doktorka rekla ze mame odvest pozornost, ale to se mala zlobila…
vzdycky ji to vysilo a ona pak usnula…
takze neboj, prejde to!
ja taky netusila ze to delaji tak male deti…
MISA2
Jak dlouho to malá dělala,než ji to přestalao bavit?Taky se právě bojím,aby si z toho nevytvořila nějaký zvyk.
ja si to fakt nepamatuju
to je ostuda, co?
jednoho dne prestala a hotovo…
ted jsem se zeptala manzela, jestli si to nepamatuje a on na me vytrestil oci co to jako zase resim ![]()
Sjuzan napadlo mě,nebrala malá nějaký antobiotika a neudělala se ji po tom třeba mykoza?Já jen jestli jí to tam nesvědí i když teda předpokladam že se na ní doktorka podivala,no jen tak mě to napadlo,moje dcera to jednou po antibiotikách měla.
Ne,atb nebrala.To,co dělá spíš vypadá,že je to pro ni příjemný,než,že by ji něco bolelo.
masturbace?tak tohle tema me mirne zaskocilo.myslim,ze se nebude jednat primo o masturbaci,ale pouze o to,ze se deticky zkoumaji.pochybuji,ze by takove rocni dite melo pri zkoumani sebe samo orgazmus:-)
Orgasmu asi nedosáhnou,ale jinak masturbace u kojenců existuje,taky jsem to netušila,ale odborná literatura to popisuje a kdybys viděla naši malou „v akci“,tak bys tomu taky věřila
Navíc mně o tomto říkala i naše dětská doktorka…