Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj Petranela
,
tak to už budeš mít brzy malého u sebe, budu držet moc palec. Já mám syna taky císařem, byl KP a ne a ne se otočit (už tehdy si dělal co chtěl a byl paličák)
S tím názorem neuroložky jsi mě potěšila, bohužel já mám vždy „štěstí“na málo komunikativní lékaře a v kombinaci s mou řešicí povahou je ta malá informativnost někdy hodně naškodu…Zbytečně pak doma řeším a trápím se, co jako by to mohlo být a hlavně, abych něco nezanedbala…taky chodíme na RHB, jsme trošku slabší na ruce, používá je dobře téměř ke všemu, ale pořád je moc nepoužívá v rámci pohybu, aby se o ně vzepřel, pořád se mu nechce lézt, teprve teď se mi začíná plazit, ale dělá to tak nějak po svém, spíše se přitahuje, poskakuje, kope nohama
,ale myslím a doufám, že se to časem srovná. Dle neuroložky má trochu nižší napětí na ručičkách. Jinak je to zlatíčko, právě, že mi moc neřve, nikdy to nedělal, jen bručí a to pak člověk neví, co vlastně chce a co mu chybí
Někdy bych byla opravdu radši, kdyby pořádně zařval a člověk by to chvíli vydržel, stejně jak píšeš, s těmi neustálými pohyby mě to také stresuje, protože vím, že se nudí nebo ho něco trápí a nevím co a nevím, jak mu od toho odpomoci
Navíc se teď zlobí, protože s ním procvičuju, aby byl na kolínkách a opíral se o ruce a moc se mu to nelíbí, musí totiž zatínat svaly a makat a proto nesouhlasí. Naštěstí fyzioterapeutka je suprová, ta nás vždy uklidní, naštěstí nebere v úvahu tabulky PMV a říká, že každé dítě má své tempo, že kluci jsou obvykle pomalejší a línější, ale že není naškodu jim trochu pomoci a naznačit a poradit, jak se určitý pohyb má dělat dál. Někdy je to ale i tak pro mně fakt na palici, protože se mu snažím maximálně věnovat a využít každé chvilky k hraní a zároveň posilování, takže domácnost poněkud stagnuje
Kdysi se to asi takto opravdu neřešilo, nebyly žádné tabulky, prostě děcka byly buď rychlejší, nebo pomalejší, ale všechny se dovyvinuly normálně. Dnes je hodně informací a my maminy (já teda určitě)to asi fakt moc sledujeme a hrotíme, obzvláště, když je to první dítě
To slýchávám od rodičů a tchánovců neustále
Jenže člověku to nedá a chce přeci pro své dítě to nejlepší a pokud se dá něčemu pomoci, tak nechce nic zanedbat jen proto, že to bude přehlížet. Každopádně jsem moc ráda za tvé příspěvky, je moc fajn si promluvit s někým, kdo má podobný problém a ví o co se jedná. Mějte se moc hezky, ať se daří a budu ráda, když zase písneš, ahoj ![]()
Ale hlavně, že jinak je v pořádku, to si pořád říkám, že je zdravý, že jsou bohužel děti, které si nesou problém celý život a to je pak smutné…kam se hrabe masturbace, která snad buď odezní nebo se pak bude dát dítěti vysvětlit. Musím se naučit to ignorovat, s tou TV máš pravdu, stačí, když koukne na reklamu, když je v idličce a je klid, jinak cvičí neustále i u jídla
Ahoj Zeeivo,
děkuji za držení palce, už se to opravdu blíží. Jinak máš pravdu, masturbace není žádný problém, hlavně že jsou děti jinak zdravé, my to nějak vydržíme. Přeji pevné nervy a ať se malý brzy zabaví jinak a na cvičení zapomene
Měj se hezky a zase třeba někdy…
AHOJKY Petranela,
děkuji, snad vše bude o. k.Malý se teď začíná plazit, tak jsem moc ráda, že se posunul trochu dál a občas si mezi cvičením dá pauzičku
Přeju celé Tvé rodince a malému v bříšku krásné Vánoce, pohodu, lásku a štěstí a budu ráda, když mi písneš, až bude mrňousek na světě…Měj se moc krásně
![]()
Ahoj Zeeivo,
děkuji a určitě napíšu. Já Tobě a všem Tvým blízkým také přeju hezké svátky a šťastný nový rok a ať se malý hezky posouvá dále a „cvičí“ co nejméně.
Ahoj Zeeivo a Petranelo, chtela bych se Vas zeptat, jak Vase dedicky pokracuji ve vyvoji s odstupem casu a zda jejich ustavicne „cviceni“ jak ja tomu rikam aspon trochu polevilo. Moje dcera ma obdobny problem. Zadny doktor si mi nelajcne rici, ze masturbuje aniz bychom podstoupily predchozi vysetreni na eliminaci vsech moznych nemoci typu rettuv syndrom, autismus a jine. Zatim jsme absolvovaly spankove EEG na eliminaci epilepsie a vyslo negativne, takze se mi oddechlo, ale mame podstoupit dalsi vysetreni jako magneticka rezonance, genetika. Rikam si, zda ji vystavovat vsem tem vysetrenim, kdyz v teto diskuzi popisujete presne tytez pohyby a projevy jako ma moje dcera. Za zpetnou odpoved budu vdecna.
Nedaří se mi přihlásit jako Petranela…
Ahoj Ornie,
tak malé je měsíc po druhých narozeninách a stále cvičí. Vždycky jí to nastartuje nějaká nemoc, resp. když jí něco trápí. Nedělala to několik měsíců a nedávno začala…k tomu byli i jiné příznaky, že jí něco je, tak jsem jela k doktorovi a on zánět močáku. No jenže nemoc je pryč a ona cvičí dál, protože se jí to nemocí připomnělo a teď zase nemůže přestat. Říkáme jí, ať si sedne nebo hraje, na opakované vyzvání většinou přestane, ale za chvilku začne znovu…snažím se chodit hodně ven, tam jí to ani nenapadne. Když neposlechne a zvednu ji z lehu na břiše (v jiné poloze už to nedělá, tak se vzteká, ale nakonec zas na nějakou dobu na to zapomene. Řekla bych, že jí to trápí také…je to pro ní jako droga, podle mě nemůže přestat. Ale rozhodně to co se týče frekvence ustupuje. My byly tenkrát jen na tom EEG a pak u fyzioterapeutky (kvůli tomu se nechtěla dlouho hýbat)a doktorka neuroložka hned poznala o co jde, takže nikam jinam nás neposílali. Fyzioterapeutka říkala, že máme být připraveni na to, že se jí to bude ve stresových/problémových situacích vracet´neustále, i v dospělosti…to už ale zřejmě v jiném podání…může to něčím nahradit. Myslím, že měla pravdu, s přicházejícím rozumem se jí to vysvětlí…že od bolesti jí to nepomůže, že jí raději podáme nějaký lék atd. Přeji ať to u vás trvá co nejkratší dobu. Kdybys měla zájem o kontakt na naší neuroložku, abyste nemusely podstupovat jiná vyšetření, ráda ho napíšu. Ahoj Petranela
Ahoj Pauli, diky za tvoji reakci. Aspon trochu si me uklidnila prevazne s tou ustupujici frekvenci. Ale u nasi male se to projevuje jinak - cvici v lehu na zadech, rucicky ma napodlaze zvednute jako kdyz se vzdava, a zveda nozicky nahoru a pritom tiskne kolinka k sobe. Neco obdobneho co popisovala Zeeiva v teto diskuzi u sveho chlapecka. Jsme s partnerem nestasti, nebot nevime, zda ji vystavovat vsem tem vysetrenim nebo se na to vykaslat a brat to jako „neskodnou“ masturbaci. Nasla jsem na netu docela zajimavy clanek http://www.pediatriepropraxi.cz/…09/02/12.pdf , ktery napsaly 2 neurolozky (posilam odkaz muzes si precist). Napadlo me, ze bych jim poslala video jak to provadi nase dcera, zda by mi nedokazaly rici, zda se jedna ciste o masturbaci. Mozna by nas taky tlacily do dalsich vysetreni, kdo vi. No budeme se muset s tim nejak porvat. Kdybys mela kontakt na Zeeivu posli mi ho prosim. Dekuji.
Ahoj Ornie.
Ale naše malá to dělala naprosto stejně, jak popisuješ. Jen časem se to začalo měnit a dnes už jen v leže na bříšku a kroutí zadečkem. Já to tenkrát, když to dělala stejně jako popisuješ ty, nahrála na video a donesla jsem to na neurologii, a oni hned řekli, že to vypadá na tu masturbaci. Pak to malá začala dělat v čekárně, když jsem jí oblékala, zavolala jsem je a oni najednou si zase nebyli jisti…nakonec ale udělali 2× to EEG a ještě jedno nějaké vyšetření mozku a pak už to uzavřeli s tím, že je to toto. Kontakt na Zeeivu bohužel nemám.
Ahojky Ornie,
připojuji se k diskuzi…
Nevím, jak máš starou holčičku, mi to sny dělával také tak, asi kolem toho 5_. měsíce, kdy ještě neuměl být na břiše, většinou si ale v ručičkách držel nějakou hračku, tisknul kolena k sobě a spodní část nohou až křížil, byla jsem z toho na prášky
Jakmile se naučil otáčet na břicho, začal to takhle provozovat, leží na břiše, přitahuje stehýnka k sobě a mírně nadzvedává zadek, občas se stane, že to odělá při jídle v židličče nebo někd ve sporťáku, ale většinou s emi zdá, když se nudí nebo je unavený. Nevypozorovala jsem, že by měl nějaký stres nebo trauma, dělá to stále ještě dost často, i když s nastupujícím pohybem se to zlepšilo, venku si na to také nevzpomene. Standartně, ale takto usíná, vezme hračku, lehne na bříško a usne do chvilky…Také mě to stále trápí, ale už nétolik jako dřív a stále věřím, jak píše Petranelka, že se to časem bude zlepšovat a bude se to dát dítěti vysvětlit:
My jsme také byli na EEG, ale to ne z tohoto důvodu, ale kvůli benigní myoklonii, ketrou měl asi okolo 4. měsíce, nikdy u lékaře to neudělal, tak jsem také neuroložce ukázala video a řekla, že tzv. HOBLUJE, což já nevěděla co tím myslí, tak mi to pak vysvětlila, ZÍRALA JSEM DOST NEVĚŘÍCNĚ, PROTOŽE JSEM O TOM DŘÍVE NESLYŠELA.
Nevím, zdy to opravdu dělá z důvodu nějakého problému, stále mu rostou zuby, tak možná je to důvod, ale dělává to každý den, zatím jsme neměli nějakou delší pauzu, jak píše Petranelka. S těmi dalšími vyšetřeními nevím, také když jsem kdysi volalal neuroložce, že to dělá neustále, tak mi řekla, že by musel tedy na vyšetření na MR, ale já jsem to vzdala, pak když jsme byli ještě párkrát na kontrole, nikdy se mi o tom dále nezmínila a říkala mi, že je to šikula aje v pořádku, tak nevím
Nemám ale takovou informaci jako Petranelka, že to bude přetrvávat až do dospělosti, pořád jsem doufala, že to časem přejde a objeví se až v pubertě. Tak nevím, zda nebudu kontaktovat tu neuroložku Petranelky, pokud by mi poslala kontakt. ráda bych zeptala ještě na další názor.
Pokud bude chtít, písni mi klidně soukromou zprávu, Iva
Ahoj Pauli, ja na neurologii donesla asi 5 videi jak to nase mala provadi venku v kocare, v autosedacce, v jidelni zidlicce, na zemi, ipresto mi moje neurolozka nepotvrdila masturbaci. Chce provest vsechny ty vysetreni, aby neco nezanedbala. Chapu ji kryje se kdyby prece jen to byl hlubsi problem. I v tom clanku ktery jsem uvadela pisou, ze masturbační projevy mohou být mylně hodnoceny jako epileptické záchvaty, paroxysmální dyskineze… Chtela jsem se jeste zeptat, zda tva dcera je mazliva a projevuje vam dostatecne lasku. U nas je to trochu boj, nekdy se necha pomazlit, ale vetsinou sve problemy resi cvicenim a me uteseni nijak nepomaha. Hlavne kdyz cvici me odmita a nenecha se vytrhnout. Trochu tu jeji odtazitost davam za vinu i tomu, ze jsem nekojila, ze na me neni zavisla. Jak jste taky psaly je to fakt na bednu obzvlast kdyz to dela neustale bez priciny. Je pravda ze frekvence se zvysuje prevazne, kdyz ma nejaky viditelny problem jako ze ji trapi zuby nebo byla nemocna a mela teploty. Prece jen ve me hloda cervik co kdyz prece jen ji neco je. Posledni dny zvazuji tu magnetickou rezonanci, hlavne kdyz cvici neustale, ale jsou dny, kdy je tak happy, ze si rikam, co resim. Zapomnela jsem se zeptat odkud jsi? My z Ostravy.
Ahoj Ivo, jsem rada, ze jsi taky pripojila prispevek. Dcera ma nyni 15 mesicu. Od 8 mesicu chodime na rehabilitace. Nechtelo se ji lezt, vubec byla pohybove pomala a hypotonicka. Ted cape za rucicky ale je porad nestabilni a sama jit nechce. Na rehabkach mi zakazuji ji vodit za rucicky, ale ja to nedodrzuji, nebot by se mi uz vubec nepohnula a jen cvicila. U nas na to cviceni zabira taky krtecek a pak bazen, tam je jak voda ve vode. A nekdy lechtani a skadleni, ale to musi mit dobrou naladu jinak me odmita…
Ahoj Pauli, jeste jsem se te zapomela zeptat jak mala zvladla dalsiho clena rodiny? Nedohnalo ji to k vetsi frekvenci cviceni? A jak maly? Ma nejake podobne priznaky? Mala to totiz delala temer od narozeni, bolelo ji casto brisko, nebot jsem davala umele mleko a nejak dobre ho nesnasela. Doktorka tenkrat rikala, ze je super, ze jsi tak sama pomaha od boleni briska a cvici nozickama. Dle me ji pak vznikla na tom zavislost. A taky si myslim, ze ten spomaleny vyvoj mel na to vliv, ikdyz na neurologii to prisuzuji ockovani, ktere ji posunulo jeste vic dozadu.
Ahoj Ornie,
chtela jsem te jen trosku potesit, ja kojila do 13.mesicu a maly take neni mazlivy typ, musi mit spise naladu a je to ve stylu lchtani apod.Od malicka nemel rad polohu kolebky, zadne kolebani u nas neprichazelo v uvahu, stejne tak pochovani na kline, to se hned dral pryc…Take ti chci rict, ze jsme take mirne hypotonicti a chodili jsme na rhb od 5.mesice, myslim si, ze myslenim byl napred a telicko ho neposlouchalo a proto si nasel unik v tomto.Od mala take trpel na bolesti briska a ublinkaval mi skoro do 9.mesice
Ted uz je to mnohem lepsi a kdyz muze chodit a zabavi se, je naprosto v pohode.Doma se ale podle mne nudi, i kdyz me fakt mate, ze si treba prohlizi, zkouma hracku a pritom to dela, tak fakt nevim
Bohuzel, je to prozatim kazdodenni zalezitost, priznam se, ze zatim jsem nezakazovala, mam starch, abych mu nevytvorila do budoucna nejaky blok, ale nevim, jak to budu resit dal, budu se snazit asi vysvetlovat a vysvetlovat…
![]()
Jeste jsem zapomnela rict, na to chozeni, aby jsi nevodila za ruce, nam hodne pomohla velka tatrovka, kterou maly tlacil pred sebou a pak takovy vozicek, ktery taky tlacil pred sebou tak, aby mel ruce jakoby vodorovne pred sebou a ucil se stabilite.Lita takhle rad venku dodnes, radeji nez samotny…Schvalila mi to i fyzioterapeutka, tak terba by to u vas bylo vychodisko ![]()
Ahoj Zeeivo,
Občas to náročné je, ale dá se to, hlavně, že malá začala chodit.Ta naše neuroložka je moc fajn, hned věděla, že je to ta masturbace. Říkala, že to malé rozhodně nemáme zazlívat, že to není nic špatného, že jí to časem přejde nebo se jí jednou vysvětlí, že se to dělá v soukromí. Akorát jsme byly dvakrát na rehabilitaci, protože se dlouho neotáčela, tak chtěli vidět, zda kvůli tomu nepozastavila svůj vývoj a pak ještě jednou na kontrolu na neurologii, kde jen taky chtěli vidět, co už umí za pohyby a víc říkali, že nemusíme chodit, že evidentně vše v pořádku. To pozorování ti podle mě nabídli jen aby tě uklidnili a aby oni získali nějaké nové informace o těchto stavech…podle té naší neuroložky to prý dřív nebylo, začalo se to objevovat až s papírovýma plenama…ona to pořád dávala do souvislosti s nimi. Prostě je to normální vývoj dětí…my byli kdysi naprosto opoždění, proti tomu, co dneska všechno umí oni. Zrovna jsem si říkala, že oni dnes mají všechno, veškerý komfort, všechny možné hračky a plno lákadel a pak je už nic moc nenadchne…možná, že kdysi dávno jedno dřevěné polínko nebylo na škodu
Manžel objevil další lákadlo…pohádky o mašinkách (vypráví Ráž)…neuvěřitelný…malá si sedne, úplně zapomene na ty pohyby a jen kouká a řechtá se a je vidět, jak je šťastná (ani krtek nebyl tak úspěšný)…bohužel je to zase televize
. Než jí to pustil, zkoušela jsem jí zabavit snad vším…nic jí nezajímalo, jsme jí úplně ukradení. Jakmile vzal ovladač a pustil to, rázem přestala.
No myslím, že jsme na to přišly, proč a kdy to dělají…prostě stresové nepříjemné a nudné chvilky. A stejně je neovlivníme. Např. malá to dělá, když jí oblékám ven, jiné děti se rovnou vztekají nebo řvou, ona cvičí a když jí to cvičení tím oblékáním kazím, tak začne teprve s tím řvaním a vztekáním se. No a vyšly jsme oblečené ven a najednou jako když na všechno zapomněla a smála se. A k čemu nám to vědomí je? Obléknout jí stejně musím
Kamarádky mi pořád říkají, že by tedy byly radši, kdyby jejich dítě dělalo tohle a neřvalo, že ty pohyby by jim vůbec nevadily, ať si je prý dělá, hlavně, když neřve. Tak jsem jim vysvětlovala, že když vím, že to dělá, když jí něco vadí, tak je to pro mě podobně stresující jako kdyby řvala…a za řvaní se dá kárat, za tohle raději ne. Taky se mějte hezky! Pa 
děkuji, snad to zvládnu, termín mám 27.1., ale mám mít plánovaného císaře, protože jsem ho měla i s malou a mám děti rychle za sebou, takže to bude odhaduji kolem 20.1., pokud to tedy nepřijde samo ještě dřív
S tou hlavičkou to fakt dělají z radosti a jen tak…prostě způsob jejich laškování s námi