Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Ahoj maminy, řešíte některá prosakování látkových plen? Dceři je 8 měsíců, od začátku látkujeme, papírovky jen jako doplněk. Používám Grovia stay in dry jádra. Poslední tak měsíc začla víc čůrat, jak už pije i čaj a látkovky začaly po hodině-dvou prosakovat
Máte s tím některá zkušenost? pokud ano, jaké je řešení? existují nějaké lepší separační vložky? děkuji za vaše rady
Ano, zbavila jsem se jich. Ony opravdu nejsou nijak moc save, pro male miminko ideal, ale tak kolem 9 m sla proste z domu. Resenim je asi je poradne dovycpat, idealne bambusovyma vkladackama, otazka je, jak moc to pomuze, kdyz samo o sobe to originalni jadro proste moc save neni. Separacky nevyrasi vubec nic, ty jsou jen na odseparovani hovinek, ale savost maji nulovou.
Jinak z plenek s extra velkou savosti se mi osvedcil napr. Bamboolik, kalhotkove Anavy (ne Easy!), Little Lamb - proste bambus.
Grovia moc nevydrzi. pridej doprostred nejakou bambusovou vkladacku. treba kratkou anavy nebo bamboolik. postaci i na třetiny slozena ikea zinka - prodavaji se po 10 za 99kc.
Když je tady ta diskuze o látkových plenkách, chtěla bych se zeptat, jestli si myslíte, že má cenu začínat s látkovýma v 7 měs.? Dík ![]()
@zuzkub To asi závisí na tom, proč chceš začít látkovat, jak si představuješ složení své látkovací výbavy a zda případně plánuješ další dítě.
@Terezeuska : já Grovia taky pochválit nemůžu, naštěstí jsem měla jen jednu a byla hodně záložní. Jinak se to mění i u jiných značek, některé byly fajn jen ze začátku, jiné se osvědčily později a některé byly fajn celou dobu (u nás to byly Pop-in)
@zuzkub : nikdy není pozdě ![]()
@ugluk děkuji za tvou zkušenost, to si mě nepotěšila, co se dá dělat, doted sloužily dobře ![]()
Ja bych se jich zase nezbavovala. Byly super pri uceni na nocnik. Ale save moc nejsou to je fakt.
@Saxana22 souhlasím,taky je nechci dávat pryč, ale jen to nějak vyřešit a vylepšit
Já bych se jich naopak zbavila a koupila jiné. Minimálně rok ještě budeš pleny využívat, ne-li dýl a představ si, jak moc je budeš muset vycpávat, to bude mít zadek jak Ferda mravenec. Můžeš tam dát sebelepší bambusové vkládačky, ale stejně Ti budou protíkat ![]()
Takhle - pokud planujes jeste dalsi dite, neprodavala bych, protoze na miminko to byly opravdu jedny z mych nejzamilovanejsich plen. Mozna pak pozdeji jako treningove kalhotky (bohuzel tak daleko jsem jeste nedospela). Ale jakozto mama dvoulete extra ucurane holcicky netusim, cim bych to musela vycpat, aby to pobralo jeji plnou davku (takze to neni o prebalovani treba co pul hodiny, proste najednou toho pusti tolik, ze by plena nezvladla). Maximalne muzes pouzit ty svrchnaky bez original jader pres neco savejsiho, i kdyz jak ony jsou takove krasne stihle, asi to nesedne pres vsecko. Pokud mas problem v 7 m, za rok bude mnohokrat vetsi. Ale o tom to latkovani kolikrat je, ja ted nemam moc plen, co jsem mela na zacatku, proste dite se meni, me preference se meni…
@zuzkub jak jiz zaznelo, zalezi na duvodu, proc chces latkovat, jak chces latkovat a zda planujes jeste dalsi deti. Ciste z ekologickeho a zdravotniho hlediska - ano, jiste ma smysl zacinat i ted, akorat uz budes porizovat jinou vybavu nez na novorozene. Z hlediska financniho - tipuji, ze pri jednom diteti a takove prumerne vybave a odplenkovani do dvou let budes dle meho +- na nule, u dalsich deti samozrejme nemalo setrit.
@ugluk @Svistice tak chtěla bych z toho důvodu, že mám dost látkovek popolini…)už doma, ale ještě jsem je nějak nestihla použít (dostatek jednorázových). akorát s tím nemám žádné zkušenosti a trošku se toho bojím
jinak další mimi zatím neplánuji, ale jak říkám, látkovky už mám no ![]()
@zuzkub no tak pokud uz je mas doma, tak neni nic snazsiho, nez to zkusit, kdyz ti to nesedne, tak ti to nesedne
Popolini jsou slusne pleny, byt ne vrchol savosti (ale urcite vic nez Grovia), pres ne kvalitni svrchnaky, u sedmimesicnete uz te asi nevydesi trochu vetsi zadecek (naopak si to vychutnas, az na nej bude porad padat pri pokusech o stani). Prebalovat asi o neco casteji, nez jsi zvykla od jednorazovek, zpocatku to nijak nehrotit, takze nez se s tim zajedes, klidne na noc a navstevy pouzivat jednorazovou a uvidis. Co se financi tyce, ja se svou prackou pocitam cca 13 Kc na praci cyklus (voda, elektrika, prasek) a co tri dny peru kolem 20 plinek, tak si spocti, na kolik me jedna vyjde oproti jednorazove ![]()