Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
Ahoj holky, i já moc prosím o pomoc, zda se tady najde zubařka, která by byla tak hodná a podívala se na můj rtg a řekla svůj názor, zda má smysl o zub bojovat a nechat pod mikroskopem vyčistit zanesené kanálky nebo je lepší rovnou provést extrakci zubu. Jsem z toho už vyčerpaná, a to nejen z bolesti, ale i z toho, že každý zubař tvrdí něco jiného - tři na sobě nezávislí zubaři mně řekli, že by byla šance zkusit zub zachránit, i když není jistota úspěchu na 100 %, a že ostatní dolní zuby jsou zdravé a byla by velká škoda je brousit na můstek. Jiní zubaři se po shlédnutí tohoto rtg přiklonili jednoznačně k extrakci zubu, že je tam dokonce v kanálku zalomený kousek nástroje. Vidíte ho tam zalomený taky? Už jednou jsem základní vyčistění kanálku podstoupila, ale ne pod mikroskopem.
A myslíte, že od dřívějšího zánětu zubu, který nyní postoupil až na kost mohou být i různé fyzické příznaky, které Vám nedovolují každodenně vůbec fungovat v běžném životě jako jsou celková slabost až pocity kolapsu, vnitřní chvění celého těla, ostatní zuby mně trnou, bledost, chvíli pocit chladu, pak zase horka, hučení v uších a mohlo by případně dojít až k otravě krve přes krevní řečiště pod zubem?
Pokud by došlo k extrakci zubu, je nutné po jeho provedení užívat antibiotika? Mám totiž i žaludeční problémy a špatně je celkově snáším.
Moc děkuju!!!
@peditka píše:
Ahoj holky, i já moc prosím o pomoc, zda se tady najde zubařka, která by byla tak hodná a podívala se na můj rtg a řekla svůj názor, zda má smysl o zub bojovat a nechat pod mikroskopem vyčistit zanesené kanálky nebo je lepší rovnou provést extrakci zubu. Jsem z toho už vyčerpaná, a to nejen z bolesti, ale i z toho, že každý zubař tvrdí něco jiného - tři na sobě nezávislí zubaři mně řekli, že by byla šance zkusit zub zachránit, i když není jistota úspěchu na 100 %, a že ostatní dolní zuby jsou zdravé a byla by velká škoda je brousit na můstek. Jiní zubaři se po shlédnutí tohoto rtg přiklonili jednoznačně k extrakci zubu, že je tam dokonce v kanálku zalomený kousek nástroje. Vidíte ho tam zalomený taky? Už jednou jsem základní vyčistění kanálku podstoupila, ale ne pod mikroskopem.A myslíte, že od dřívějšího zánětu zubu, který nyní postoupil až na kost mohou být i různé fyzické příznaky, které Vám nedovolují každodenně vůbec fungovat v běžném životě jako jsou celková slabost až pocity kolapsu, vnitřní chvění celého těla, ostatní zuby mně trnou, bledost, chvíli pocit chladu, pak zase horka, hučení v uších a mohlo by případně dojít až k otravě krve přes krevní řečiště pod zubem?
Pokud by došlo k extrakci zubu, je nutné po jeho provedení užívat antibiotika? Mám totiž i žaludeční problémy a špatně je celkově snáším.
Moc děkuju!!!
To si, myslím, takhle jednoznačně nikdo neřekne. Záleží na Tvé imunitě, zuby mohou zlobit v podstatě kdykoli, naopak se můžou i zázračné „zahojit“. Pokud mu chceš dát šanci, nech si ho vyčistit. Vytržením se zbavis starostí, ale vzhledem k tomu, že je uprostřed ostatních, bude tam chybět. Můstek vydrží třeba 15, 20 let… Všechno má pro a proti. Antibiotika nejsou vždycky nutná po extrakci. Tělo zvládne ledacos. Myslím, že ty fyzické příznaky souvisi spíš s psychikou než s tímhle zubem.
Ale… nejsem zubař/ka ani doktor/ka!
@peditka
Ahoj, prosím jak to dopadlo? Mám podobný problém. Nevím bolestí zda zítra zub vytrhnout nebo v patek by me vzali na čištění kanálků.
už bych brala cokoliv aby to nebolelo🥺