Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahoj holky…nemozem sa nejak vymotat a surne potrebujem recept na testo na strudl…este som prave kynute nikdy nedelala-pomozte mi prosim…na netu jsem hledala ale jsem asi tele s tych postupu…dakujem
ahoj,já znám štrůdl jen z listového takže se divím že chceš na kynuté ![]()
ale jinak na štrůdl ho kupuji chlazené hotové
dělám klasický kynutý těsto jako na koláče, mchlap by mě štrúdl z listovýho nejdel, není to nijak složitá, je to spíš o zkušenostech, ze začátku se mě trhalo a tak, než jsem přišla na tu konzistenci
taky normlani kynuty testo
delam ho takto:
odhadnu mnozstvi mouky, na strudl by melo stacit cca pul kila, cukru davam 20%, takze das cca 100g cukru (odhaduji)
z toho cukru trosku odeberes a rozhnahnas s drozdim, ono se to pekne rozpusti
vajicko rozsleham v misticce (jen do tekuta takovou toéu metlickou) a skoro cele naleju do misy, trochu necham na potreni
trosku soli
to rozmicham a sypu mouku a hnetu (masinou), dokud to nema odpovidajici konzistenci - to poznas, ze do toho dloubnes prstem - kdyz to chces valet, melo by to byt fakt hustsi
pak se to necha odpocivat, nejrychleji to kyne v troube zahrate na 50°C
pak si s tim delej co chces (zavin, vanocku…)
Přidám jablečný závin jak ho dělám já.
Udělám kvásek: 10lžic vlažného mléka, 2kostky cukru, 1 kostka droždí - nechám kvásek vzejít.
Na vál si nachystám asi 30dkg hl. mouky, špetku soli, 2žloutka a 10dgk rozkrájené hery. Po vzejití naliji kvásek do důlku z mouky a ze všech přísad zpracuji těsto.
Hotové těsto rozdělím na tři díly a nechá asi 5min. odpočinout.
Na rozválené těsto nejprve nasypu trochu strouhanky, pak nastrouhaná jablka - asi tři, posypu cukrem krystal, trošku skořice a zas trochu strouhanky. Takhle udělat všechny tři a dát péct. Strouhanka jde vyměnit za mleté ořechy a pro ty co mají rádi tak přidat rozinky. Doba přípravy se vším všudy po vložení do trouby je asi hoďku.
kynutý dělám normálně z koláčového a pak dělám tažený a ten je podstatně rychlejší nemusí kynout ![]()