Prosím o právní radu - dělení majetku

536
1.3.12 11:55

prosím o právní radu

Zdravím všechny :mavam: ,
potřebovala bych radu od právníka,nebo někoho,kdo si prošel stejnou situací.
Stavíme s manželem domek(stavební firma). Dům je na pozemku mojí maminy. Peníze na stavbu se doteď čerpaly z peněz,které jsem já utržila za prodej mého bytu,který jsem získala už před manželstvím. Kvůli hypotéce se musela nechat nemovitost zapsat do katastru nemovitostí,nechala jsem ji napsat na sebe,vyřizuji vše kolem domu,manžel se o to nezajímá. Problém nebyl. Dnes mi volali z banky,že rozestavěná nemovitost musí být ve SJM,psaná na oba dva,neboť oba dva žádáme o hypotéku. 3 žadatel je moje mamina,jakožto majitel pozemku,kterým se bude také ručit+tou rozestavěnou budovou.
Můj dotaz tedy je: pokud bychom se s manželem rozváděli,jak by se majetek dělil?? Stačilo by,že bych doložila,že jsem vlastnila byt a prodala ho? Že ty peníze šly jako první investice do stavby? Prostě prokázala bych,že byly moje(smlouvy na byt,prodejní smlouva aj.). A pak jak je to s dary? Když jsem dostala od prarodičů finanční dar na stavbu,stačí,když budu mít notářsky ověřenou darovací listinu sepsanou mezi námi?? Z manželovi strany žádné dary nejsou.
Nechci,aby to vypadalo,že bych chtěla na rozvodu vydělat,to určitě ne a doufám,že nám manželství vydrží :mrgreen: . Jen by mě zajímalo,když nemáme předmanželskou smlouvu,jestli by se dělilo napůl,nebo zda bych měla šanci dostat zpět to,co jsem investovala.
Za odpovědi moc děkuji!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
433
1.3.12 12:03

nejsem pravnik a jen hadam, ale myslim si, ze co nabydete za manzelstvi, tak je napul, neni-li jinou smlouvou osetreno…rekneme, ze mas svuj byt za svobodna, za manzelstvi ho prodas a prijem se deli napul…s temi dary bych rekla, ze je to stejne…ale nechci kecat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8566
1.3.12 12:17

V tomto textu bys měla najít všechny odpovědi. Kopíruji : " Do okruhu „věcí“, které nejsou společným jměním manželů patří následující: Majetek získaný dědictví nebo darem – věci zděděné nebo darované jsou nadále pouze ve vlastnictví jednoho z manželů. Pokud dědí nebo jsou obdarováni oba, pak majetek nabývají do podílového spoluvlastnictví, a to buď podle podílu stanoveného v závěti či v darovací smlouvě nebo, pokud tak není nikde napsáno, se každý s manželů stává vlastníkem poloviny zděděné věci. Co když pan Novák své choti k třicetinám daruje novou automatickou pračku, bude patřit jen paní Novákové? V tomto případě se nejedná o dar, ale o hospodaření se společným jměním a pračka je nadále ve SJM.
Další skupinou je majetek nabytý jedním z manželů za majetek náležící do výlučného vlastnictví tohoto manžela. Pan Novák má ještě z doby před svatbou naspořeno na vkladní knížce 500 000 Kč a za ty si koupí chaloupku v lesích. Potom bude tato chaloupka nadále v jeho výlučném odděleném majetku. Jestliže by ale chaloupka stála 510 000 Kč a těch 10 000 Kč by dodala paní Nováková ze svého příjmu, pak se chaloupka stává součástí SJM. "

Příspěvek upraven 01.03.12 v 12:18

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3011
1.3.12 12:17

Dinulka, nejlepší bude obrátit se přímo na právní poradnu na e-mimino,
ZDE :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8566
1.3.12 12:24

A ještě teda toto : „Rozsah společného jmění manželů jde změnit a to buď smlouvou uzavřenou mezi manžely, která musí mít formu notářského zápisu, nebo rozhodnutím soudu. Manželé mají dvě následující možnosti:
Rozšířit nebo zúžit rozsah společného jmění – manželé se mohou dohodnout, že předmětem SJM bude i nějaká věc, kterou pořídil ještě před uzavřením manželství jeden z nich. Například automobil paní Novákové se po sepsání smlouvy může stát součástí SJM. Častěji se ale setkáváme se zúžením společného jmění. Tedy chaloupka, kterou Novákovi nakonec společně koupili se notářským zápisem stane majetkem pouze pana Nováka. Navíc mohou Novákovi rozšířit nebo zúžit rozsah SJM do budoucna, takže koupí-li někdy v budoucnu jachtu, může být ve smlouvě zakotveno, že bude výlučně ve vlastnictví paní Novákové. “

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.3.12 12:35

právník nejsem, ale myslím, že jakmile se jednou věc uvede do SJM, tak tam prostě je a nelze to pak z toho vyjmout (přijde mi to jako, že něco někomu daruji, např. pozemek a po čase ho budu chtít zpět a budu dokazovat, že jsem si ho koupila, to mi nepomůže ..) ......... spíš nechápu banku - to že musí být maminka také účastníkem, je jasné … ale myslím si, že manžel může být jen spoludlužník a ne majitel nemovitosti :nevim: .. my si zrovna bereme úvěr ze stavebního spoření na drobné rekonstrukce domu, dům i pozemek je pouze můj a spoření je manžela a jde to :nevim: .. a minulý rok, jsme si brali hypotéku na garáž a ta je zapsaná také jen na mě :nevim: .. takže osobně bych to řešila nějakou smlouvou, na předmanželskou je pozdě, ale právník by si určitě věděl rady … sice vám přeji štěstí v manželství, ale jeden nikdy neví … kdysi jsem už takovou situaci řešila a litovala, že nemám vše ošetřeno smluvně :(

• Citovat
  • Upravit
536
1.3.12 12:36

Díky za reakce!
Právní poradna e-mimina je fajn,ale asi před rokem jsem se na něco ptala,odpověď trvala téměř měsíc,já se potřebuji rozhodnout do zířka…
Jde mi o to abysme už mohli čerpat hypotéku,toto by měla být poslední překážka.
Kallkapo:díky,zajímavé čtení,ale o moc moudřejší z toho nejsem…investované peníze byly mé,peníze investované přes hypotéku budou"společné". Tak vlastně nevím,zda by to bylo v případě rozvodu 50:50 tzn. 50 % majetku a 50 % dluhů. To bych byla pěkně v nevýhodě. Štve mě,že banka nás dotlačila k takovému kroku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5476
1.3.12 12:39

No ještě jedna věc, k té hypotéce. Já vlastním sama byt a hypotéku máme společně s manželem, on je spoludlužník. Nikomu to nikdy nevadilo. Je pravda, že se paní na přepážce snažila nás vmanévrovat do věcí, na které dle jejich interních předpisů neměla právo (a my neměli povinnost je splnit) a taky jsme to nakonec uhádali, ale jen proto, že jsem znala jejich interní podmínky (měla jsem v bance známého). Paní dostala od nadřízeného pokárání a přišla o prémie. Pokud tě napadne jak, zkus si zjistit, jestli je to poravdu podmínka banky nebo jen výmysl té dané konkrétní úřednice, třeba dotazem na jiné pobočce, infolince apod…
Majetek by se dělil rovným dílem s tím, že ty bys mohla ze společného majetku žádaqt o uhrazení peněz, které jsi do společného majetku investovala ze svého výlučného.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8566
1.3.12 12:40
dinulka píše:
Díky za reakce!
Právní poradna e-mimina je fajn,ale asi před rokem jsem se na něco ptala,odpověď trvala téměř měsíc,já se potřebuji rozhodnout do zířka…
Jde mi o to abysme už mohli čerpat hypotéku,toto by měla být poslední překážka.
Kallkapo:díky,zajímavé čtení,ale o moc moudřejší z toho nejsem…investované peníze byly mé,peníze investované přes hypotéku budou"společné". Tak vlastně nevím,zda by to bylo v případě rozvodu 50:50 tzn. 50 % majetku a 50 % dluhů. To bych byla pěkně v nevýhodě. Štve mě,že banka nás dotlačila k takovému kroku.

Dinul, já to chápu tak, že pokud manžel do domu investuje (hypotéka i na něj) tak se z toho stává SMJ, čili ano 50 na 50. Právník ale nejsem..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
900
1.3.12 12:59

Jde to osetrit smluvne u pravnika. Doporucuji pak nechat projit I soudem. SJM je 1/2 ku 1/2, ale muzete to vlastnit I podilove pr. 2/3 ku 1/3. Nejde jen o rozvod, ale napr. I o exekuci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
900
1.3.12 13:02

My jsme staveli dum za trv. manzelstvi, financovala jsem ho prodejem nemovitosti nabyte v dedictvi a jsem vlastnik jen ja / dokladalo se na KP prohlaseni,ze manza to nefinancoval/. Bylo nam doporuceno to jeste nechat projit soudem, protoze exekutori by na to nemuseli brat ohled. Nejake dokonc. upravy uz financujeme spolecne, ale to jsme neresili.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9754
1.3.12 13:24

Myslím, že El-Brno to řekla správně:

Majetek by se dělil rovným dílem s tím, že ty bys mohla ze společného majetku žádat o uhrazení peněz, které jsi do společného majetku investovala ze svého výlučného.

Pokud byste se rozváděli, tak by jste museli udělat odhad baráku,a když by jsi měla všechny potřebné papíry k tomu, kolik peněz jsi do baraku investovala z vlastních peněz, tak by se tato cena snížila u tu částku tvých vložených peněz. Potom se konečná částka rozpůlí a tuto cifru by jsi mu musela vyplatit. Pokud by jste se teda rozhodli, že ty budeš vyplácet jeho. V případě, že on by vyplácel tebe by to bylo jinak.

Co se týká darovaného pozemku, tak pokud bude teprve darován, tak určitě sepsat smlouvu, že je darován jen tobě, ale pokud už byl darován a je již napsán na tebe,ale bylo tak učiněno až po svatbě a bez smlouvy, tak pozemek patří vám oběma.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18079
1.3.12 13:30

nečetla jsem všechny příspěvky, ale za sebe musím říct, že my jsme před půl rokem refinancovali hypotéku, která byla původně pouze na manžela, který je majitelem nemovitosti i pozemku. Před půl rokem se hypotéka předělala na nás na oba a nikdo nepožadoval, aby nemovitost byla i moje nebo byla ve společném jmění manželů. Takže dle mého není pravda, že musíte být oba majiteli nemovitosti, když žádáte o společnou hypotéku.
My koulaudovali ještě před svatbou, tudíž barák by v případě rozvodu byl manžela. Teď sepisujeme darovací smlouvu, kde mi manžel daruje polovinu, takže budeme spoluvlastníci a nemusíme potom řešit SJM.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12
1.3.12 13:44

Ahoj, nečetla jsem celou diskusi. Jsem právník. Podle §149 odst. 2. „Zanikne-li společné jmění manželů, provede se vypořádání, při němž se vychází z toho, že podíly obou manželů na majetku patřícím do jejich společného jmění jsou stejné. Každý z manželů je oprávněn požadovat, aby mu bylo uhrazeno, co ze svého vynaložil na společný majetek, a je povinen nahradit, co ze společného majetku bylo vynaloženo na jeho ostatní majetek. Stejně tak se vychází z toho, že závazky obou manželů vzniklé za trvání manželství jsou povinni manželé splnit rovným dílem.“ Tedy, pokud by dům byl v SJM a Ty jsi na něj vynaložila prostředky nabyté před manželstvím (nejen na stavbu, ale i třeba později na úpravy, opravy…), mohla bys je v rámci vypořádání SJM požadovat. Ale důkazní břemeno by bylo na Tobě, soud bys musela přesvědčit, že skutečně ty konkrétní jen Tvoje peníze šly na společný majetek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
900
1.3.12 13:49

Hlavne I kdyz jsi v katastru ted jen ty a vstoupilo to tam az za manzelstvi, tak to neni vynato ze SJM, ze neni manzel v katastru nehraje roli, stejne je spoluvlastnik, jen neni uveden na LV. Dokazovat muzes az u rozvodu, ale to mi prijde pozde. Sepiste to u pravnika, zuzte SJM a nechte zapsat v katastru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová