Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj Kamčo, chápu tvé obavy a doufám, že se to zlepší. Myslím, že by to ty zoubky mohly být. Podle toho nevrlého chování a buzení v noci. Někdy se k tomu může přidat i průjem, ale to Tě nechci strašit. Důležitá informace ale je, jestli má úbytek na váze, a jak je veliký. Podle toho bych se zastavila u lékaře a zeptala se co s tím. Zkus jí koupit v lékárně kapky Babydent na potírání dásní při prořezávání zoubků. Musí Ti ho předepsat lékař na recept a plně ho hradíš. Možná, že jí ty dásně hodně svědí a odmítá jidlo. Zkus jí taky dát prst do pusinky a podle toho, kde Tě bude kousat zjisti, který zub jí roste. Tam jí to pak potři. Můžeš jí taky zkusit dát do ruky celou mrkev, aby si mohla masírovat dásně. Uvidíš, jestli to zabere. Nevzdávej se, určitě nad tím zvítězíte. Pa Štěpánka a Martínek 15m.
Ahojky Kamčo,
já z toho minulého myslela, že je to Bručounkova povaha se neusmívat a jenom vrčet, ale ono to asi jen povahou teda není, co?
Já už jsem ti vše co mě napadlo napsala minule, ale ještě můžu dodat, že naší Lendě vyrostly dva zoubky celkem v pohodě, ale pak najednou přestala baštit vše sladké, ovoce, přesnídávky … Nedostala jsem to do ní ani v kamufláži zamíchané do kaše apod. Také jenom pila šťávičky. Ona teda jinak zeleninku jedla, ale to je jedno. Trvalo jí to měsíc a pak se najednou začaly klubat zuby jeden za druhým. V noci se také probudila třeba v půl druhé a do čtyř strašila, povídala si nebo kňourala. Po tom asi tak měsíci už si sem tam dá banánek nebo jablíčko, ale jen občas a ne moc. Zvláštní nadšení v tom není. Každé dítě je jiné, ale u Bručounka to opravdu vypadá na ty zoubky. Kdyby jí to bolelo nebo měla teplotu, tak nasaď léky (paralen - čípky, baby panadol - sirup), ale být tebou poradila bych se s doktorkou. Trvá to docela dlouho. Možná by bylo dobré zajít s ní k zubaři. To si nedělám srandu, chytré hlavy tvrdí, že k zubaři se má jít poprvé mezi 6 měsícem a rokem. Sice nevím, co tam vykoukaj, ale oni to asi vědí. chce to nějakého dětského zubaře asi, takový ty „starý páky“ by si možná rady nevěděly.
Kojíš nebo pije z lahvičky? Možná by jí šmakovalo papání z lahvinky a ne lžičkou.
To s tou mrkví, jak ti tady radí je dobrý, já jsem také dávala syrové jablíčko, pěkně studené z lednice, oloupané, takovou větší čtvrtku, tak to malá opravdu uměla ocenit. Pěkně se chladila a hlodala.
) Zkus to.
Snaž se jí hlavně ulevit, jídlo počká.
)
Je to trápení, moc držíme palce ať je už Bručounek zase v pohodičce a ty taky. Napiš jak to pokračuje.
Lenka
Ahoj Kamilo, ta nechuť k jídlu by taky mohla být způsobená nedostatkem červených krvinek. Naše holčina kolem půl roku taky nijak zvlášť dobře nebaštila tak nás doktorka poslala na odběr krve (píchnutí do prstíku, nic to není, malá ani nevěděla), hodnoty byly takové hraniční. Dostala Actiferrin, dávali jsme ho asi tři měsíce a bylo to v pořádku. Ale žádný velký jedlík není do dnes, ale hlavně že je zdravá.
Katka
CHtěla bych to trochu doplnit: Ona má zřejmě bručounkovství v povaze, je prostě od narození uvztekaná. S přítelem jsme si říkaly, že to přejde až začne koukat, jenže spíš se to zhoršuje, v jednom kuse se ji něco nelíbí a dává nám to pěkně najevo, o hraní nemá zájem, jediný co na týden pomohlo bylo když jsem jí chovala v náručí, ale musim u toho stát jak si s ní sednu je zle, už od malička je to takový generál. Někde jsem četla, že rodiče pro to aby dítě jedlo udělají COKOLIV: nějaký rodiče dospěli až tak daleko, že maminka byla v noční košily na skříni a tatínek ze dvorka krmil dítě na štaflích přes mříže (no hrůza) no takhle dopadnout bych tedy nechtěla, už i můj vlastní otec se ptá jestli jsme si už pořídily štafle. Každý říká,že to chce trpělivost ale mě už ta trpělivost došla, stále kvůli tomu brečím a ty své nálady pak přenáším i na ni, ale jinak nemůžu, trvá to moc dlouho. Zatím alespoň přibírá a to skoro 30 dkg za 14 dní, ale nechápu z čeho, když nejí: Uvažte sami: 400-500ml sunaru, 200ml ředěné štávy, 3 lžičky zeleniny, 5-10 lžiček přesnídávky s jogurtem. Krmíme 6× denně, když pije sunar tak vypije tak 120-150ml víc ne, jenže takhle pila když ji byli 4 měsíce, a to neměla ani tolik pohybu. Aby to nebylo tak dlouhé ještě připíši nový příspěvěk „pořád jen hajá“ Děkuji Vám hodně jste mi pomohli, Kamila
Ahoj Kamčo, z toho co sní mi přijde, že jí to asi bohatě stačí. Děti mají období, kdy jedi více a kdy jedi méně. Mě však nepřijde, že toho sní až tak málo. Pokud přibývá na váze nemusíš se tolik obávat. Je lepší, aby jedla méně než aby pak zvracela z přejedení.
Dej tomu čas. To se srovná. Zkus to prokonzultovat s lékařem a uvidíš.
Čau Štěpánka
Ahoj Kamčo,
nechci v žádném případě tvoje trápení zlehčovat.Jen trochu povzbudit.Naše MUDr. a já s ní souhlasím říká, že žádné dítě dobrovolně hlady neumřelo. Pud sebezáchovy funguje jako žádný jiný. Myslím, že o jídlo si nedělej starosti.Měla jsem v práci kolegyni, které dcera nejedla nic jeného než banány a to bylo za totáče. Co ji dávala mimo vánoce, to mi je dodnes utajeno. Pravda je, že dcera přežila, je dospěla a má 2děti. Nezoufej!!!
K té rozmrzelosti : Mám doma knihu „Dítě a já“ od Leachové.TAm o těchto dětech mluví a je tam i návod, jak s nimi zacházet.Zkus se na to mrknout.
papa a ržím palce Klára a Kubík (15m)
Moc děkuji za další příspěvky, zkoušíme to jinak, mysleli jsme, že ji třeba dáváme najíst v době, kdy ona prostě nemá hlad, takže jsme dnes zkusily nedat ji napapat dopoledne (prostě vynechat jedno krmení) a dát jí zeleninu až po 5 hodínách, no a dnes baštila a krásně vše spapkala, sice jsem jí do toho musela dát cukr ale jedla ( radši to zaťukám (ťuk ťuk)), tak uvídím jestli to bude fungovat i nadále. Jsem ráda ,že to tu funguje tak jak to funguje, ještě se mi nestalo, že by mi nikdo neporadil, fakt to jsou fajn stránky, všem vám moc děkuji, vždy se mi alespoň na chvíli uleví, že v tom nejsem až tak sama. Kamila
Ahojky Kamilo,
v tom posledním komentáři, kde píšeš, že jste vynechali jedno krmení a pak najednou holčička jedla, vidím naší Barborku. Ona taky není žádný extra jedlík a taky jsem s tím průběžně bojovala. Nakonec jsme (jako vy) objevili, že dopoledne vůbec nemá hlad, takže po snídani (sunar) kolem 8h jí až tak kolem 13,00 h. A to pak sní i malou skleničku kupované zeleniny (nebo stejné množství domácí), když dám přesnídávku nebo jogurt, tak to sní celé. Naopak k večeru jí chuť a hlad sílí a tak baští třeba každé dvě hodiny, ale nikdy ne moc, řekla bych, že se v tom šťourá, ale aspoň něco. Já si myslím, že u nás je to opravdu navíc povahou, když neudělám to, co chce přesně ve správný moment, tak se zašprajcne a např. nejí, nepije, atd… Svou beraní povahu projevovala taky od mala, už u kojení byly problémy, chtěla prso hned teď, jak jsem se svlíkala moc pomalu, nebo to nepochopila, tak bylo zle a nenapila a místo toho řvala - hlavně hlady. Nemůžu zapomenout na okamžik, kdy mi jí sestra v porodnici poprvé přišla pomoct přiložit a ona maličká svázaná zavinovačkou zuřivě tlačila hlavičkou proti sestřině ruce, která se jí snažila nacpat k mýmu prsu. Když jsem to viděla, tak jsem se domluvila se sestrou, ať na chvíli odejde, že to budu zkoušet sama a světe div se, povedlo se okamžitě jakmile mi došlo, že Barborka nechce být manipulována, chce prso nastrčit. Okamžitě se přisála, jen když jí nikdo nenutil
Máš holčičku 9 měsíců, je to tedy taky beran, nebo býk a ta jejich povaha je taková. Ovšem to neznamená, že bych zlehčovala problém s odmítáním jídla, ale já se tak snažím uklidnit, když už mi nervy někdy praskají - že je prostě taková a líp se mi pak daří hledat jinou cestu, jak na ní. Zkoušejte dál experimentovat s „vyhladověním“, u nás to tak opravdu zabralo, jen trvalo, než jsme našli ten správný rytmus pro naší Barču.
Mishicka
Ahojky Kami, něco ti chci doporučit a určitě si to přečti. Mluví se tam i o příkladu maminky v pyžamu a tatínka na štaflích. Není to nic divného a stává se to. Jedná se o publikaci od Dr. Jiřiny Prekopové, které je světová odbornice na poruchu chování dětí. Vůbec to nemusí mít s tvým mimčem nic společného ale tvůj případ mi zcela připomněl pasáže z té knihy. Jmenuje se MALÝ TYRAN (Jiřina Prekopová) Najdeš tam moc rad, které se hodí úplně pro každého. Já tu knížku četla , jako práci do školy, ale myslím, že se mi bude hodit do života. Nenech se zastašit názvem, je to dobrá kniha plná rad a čtivá. Není ani drahá (když jsem si ji mohla dovolit já jako student:o) a je tenká:o) Fakt si ji přečti. Můžu se jen prozatím zeptat? Byly nějaké třeba i drobné potíže u porodu? Byl neúplný rooming-in? neobo něco jiného. Třeba jsou to opravdu jen zoubky, ale pro jistotu…Určitě si to přečti. Nebo pokud tě to zajímá se mě na cokoliv z té knihy zeptej. Doufám že ti to pomůže. (ale nepodceňuj to:o)
Ahoj Míša
Ahoj Míšo, nějaký problémy při porodu byli, rodila jsem totiž císařským řezem přesně v den určeným doktorem, ten den jsem byla v poradně, když mi doktor oznámil, že špatně slyší ozvy miminka (nějaká asimitrie) protože mi nezavolal ani sanitu tak jsem to nějak nepovažovala za nutné, vlastně mi zachránili dítko. Holčičku jsem tedy neměla hned u sebe na pokoji ale až za dva dny. Myslíš, že to nějak souvisí? Nevíš kde bych tu knihu mohla sehnat? Moc ti děkuji za radu Kamila
zkopírováno z mailu
Ahoj vsichni, prosim oradu, snazime se 3 mesice o mimco ( ja vom, reknete si, ze to je kratka doba, ale ja uz jsem stejne na prasky). Mam pravidelnou MS (29 dni) i sex a presto se nedari.
Poradte mi prosim, co delat pro to, aby se to povedlo. Baz. teplotu nemerim, slouzim i nocni, tak by to nebylo tak spolehlive, a proc bych ji merila, kdyz mam sex kazdy den az obden. Kazdy mesic je to pro me trapeni, cekat na MS, ketra se dostavi bohuzel presne. Diky za rady a vsem nam moc a moc drzim palce.
Ahoj Kamilo,
mám již 19 měsíční dceru a problémy s jídlem jsme měly, máme a asi budeme mít. Jídlo je pro ní prostě otrava a je ochotná jíst, jen když má různé hračky - no prostě mírnější forma „matky v noční košily a tatínka na štaflích“. Nejvíc na ní zabírá babička - je trpělivá a dobře vaří. Její nechutenství mě ničí, ale snažím se to už neprožívat. Teď prodělala nějakou infekci močových cest a za týden zhubla 1 kilo. Což byla v jejím případě katastrofa. Už se z toho vykřesala a má takovou chuť k jídlu, že nedělám nic jiného než jí krmím. Když slyším ham ham, tak je to balzám pro mou mateřskou dušičku!! Neklesej na mysli ona ti hlady neumře!! Jo a když jí rostou zoubky tak taky nejí a navíc má dost průjem !
A k té její povaze - moje dcera je také tyran - např. jsem s ní musela chodit za ruku (nechtěla se 3 měsíce pustit) celý den po procházkách, nebo si nemůžu lehnout na gauč - ihned mě začne zvedat a ječet, spí se mnou v posteli a je na mě nalepená jako klíště. Zvláštní je to, že to dělá jenom mě, je na mě nesmírně fixovaná, ale přitom jí nevadí být sama i s ostatními lidmi - babičkou, sousedkou, atd. Nevím kde se stala chyba, ale pan doktor mi poradil at si koupím nejakou odbournou literaturu z knihkupectví Portal (nebo to je nakladatelství?) naproti Jindřišské věži v Praze.
MOc jsem ti sice neporadila, ale někdy je dobré vědět, že nejsi jediná, s těmito problémy a hlavně nebud smutna ona to citi - je jako tvoje zrdcadlo.
Ahoj Bubina
Už jsem sem mnohokrát psala o tom jak moje 9 měsíční holčička nechce papkat, mnohokrát děkuji za vaše rady, ale je to čím dál horší už nevím co s tím, myslela jsem že jí aspoň budu dávat k hamání to co má ráda, jenže ona přestala jíst i přesnídávky která tak ráda baštila, kaše nechce, pije akorát hodně šťávy, a navíc se mi i začala v noci budit, probudí se nebrečí, ale usne až za 3 hodiny, nevím co si s tím mám počít, je plačtivá a neštastná pripadám si jako nezodpovědná matka, která ji nedokáže udělat ani radost, skoro vůbec se nesměje, hrát si nehce je nevrlá. Myslíte, že by to mohlo být zoubkama? Už má dva zuby skoro 3 měsíce a od té doby nic? Jenže jsem slyšela že to trvá pár týdnu,(nechuť k jídlu) jenže u ní je to už skoro 3 měsíce. Poraďte prosím někde, budu vděčná za všechny vaše rady, už jsem z toho zoufalá a unavená. Kamila